Haberler

"Bizans'tan İstanbul'a: İki Kıtanın Limanı" Adlı Dev Sergi Grand Palais'de Açılıyor

Tarih: 2 Ekim 2009

Türkiye ve Fransa'nın Dışişleri ve Kültür Bakanlıkları'nın himayesinde; İKSV ve Culturesfrance'ın işbirliğiyle, 1 Temmuz 2009-31 Mart 2010 tarihleri arasında gerçekleştirilen Fransa'da Türkiye Mevsimi, Temmuz ayından bu yana Fransa'nın dört bir yanındaki etkinliklerle devam ediyor.

Fransa'da Türkiye Mevsimi kapsamında Ekim ayında Paris'te Türkiye rüzgarı esecek. 6-11 Ekim tarihleri arasında Paris'in dünyaca ünlü sembolü Eyfel Kulesi Türk bayrağının renkleriyle, kırmızı ve beyaz olarak aydınlatılacak.

Fransa'da Türkiye Mevsimi kapsamında Ekim ayında gerçekleştirilecek bir başka büyük etkinlik ise Paris'in en prestijli sergi mekânlarından Grand Palais'de açılacak dev İstanbul sergisi olacak. Grand Palais, Fransa'da Türkiye Mevsimi Sergiler Direktörü ve Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Dr. Nazan Ölçer'in küratörlüğünde düzenlenen "Bizans'tan İstanbul'a: İki Kıtanın Limanı" başlıklı sergiye üç ay boyunca ev sahipliği yapacak.

Fransa Ulusal Müzeler Birliği ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın desteğiyle gerçekleştirilen sergi 9 Ekim Cuma günü her iki ülkenin cumhurbaşkanlarının katılacağı bir törenle açılacak.

Byzantium'dan Nea'ya, Constantinople'den Konstantiniyye'ye, İstanbul'un sekiz bin yıllık tarihine tanıklık edecek sergi, 25 Ocak 2010 tarihine kadar açık kalacak. Sergi, Topkapı Sarayı Müzesi, İstanbul Arkeoloji Müzeleri, Türk ve İslam Eserleri ve Ayasofya Müzelerinin yanı sıra, Louvre Müzesi, Fransa Ulusal Kütüphanesi gibi Fransız kurumlarıyla, önde gelen Avrupa müzelerinin koleksiyonlarından seçilen dikilitaş, el yazmaları, gravürler, elbiseler, günlük mutfak gereçleri, kitaplar ve ikonlardan oluşan 500'den fazla eseri bir araya getiriyor.

İstanbul'da metro istasyonunun inşaatı sırasında Yenikapı'da bulunan Theodosus limanına da özel bir yer ayrılacak "Bizans'tan İstanbul'a: İki Kıtanın Limanı" başlıklı sergi, İstanbul'un başkent olduğu en görkemli dönemlere kronolojik olarak ışık tutacak.

Serginin küratörü Dr. Nazan Ölçer, serginin kataloğunda yer alan önsözünde "İstanbul'u bir serginin kahramanı yapmaya kalkışırken, bunun zor bir proje olacağını bilerek ise koyulduk. Sergide, bu zengin geçmişi ve kenti oluşturan kalabalık cemaat yapısını en iyi yansıtan bulguları göstermeyi tercih ettik. Kentin eşsiz mozaiğini bir nebze anlaşılır kılmaya çalıştık. Amacımız, yalnızca Roma, Bizans ve Osmanlı tarihini anlatmak olamazdı. Kentin uzun geçmişinde onu biçimleyen, yapılandırıp günümüze ulaştırırken sivrilen şahsiyetleri ve evrelerini de sergiye taşımak istedik" dedi.

Fransa'da Türkiye Mevsimi güncel ve klasik müzik, edebiyat, güncel sanat, fotoğraf, sinema, tiyatro, dans, gastronomi, spor, eğitim, fikir tartışmaları, tasarım ve moda gibi farklı disiplinlerdeki etkinliklerle 31 Mart 2010 tarihine kadar devam edecek.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.