Haberler

Maiko Hasuike Hotpoint-Ariston Blackline Serisi için İstanbul'daydı....

Tarih: 9 Ekim 2009 Yazan: Dilek Öztürk

Fotoğraflar: Dilek Öztürk
Hotpoint-Ariston Etkinliği, Mudo Concept

Mudo Concept'in ev sahipliğinde Hotpoint-Ariston'un davetlisi olarak "Tasarımda Yeni Trendler" konulu bir seminer vermek üzere Türkiye'ye gelen ünlü Japon tasarımcı Makio Hasuike büyük ilgi gördü. Hotpoint-Ariston'un Blackline serisini de tasarlayan Hasuike, Nişantaşı Mudo Concept'te verdiği seminerde tasarımda yeni trendlerden söz etti ve "beyaz eşya" kavramı üzerinde fikirlerini belirtti.



Makio Hasuike, Ariston'un 36 yıllık tasarımcısı. 1963 yılında "Makio Hasuike & Co" adıyla kurduğu endüstryel tasarım firmasından sonra İtalya'da yaşamaya başlayan tasarımcı, şu ana kadar ambalaj, perakende tasarım, fuar tasarım ve mimarlık alanlarında birçok tasarıma imzasını atmış.

Japonya'da eğitim alan tasarımcı Hasuike, Japonya'daki tasarım eğitimini daha "Alman" olarak tabir ediyor. İtalya'da daha elegant, daha aristokrat bir tasarım dünyasıyla karşılaştığını belirten Hasuike, şu anda İtalya'da kendi stüdyosunda çalışmalarını sürdürüyor. Stüdyo, eski bir düğme fabrikasından dönüştürülmüş. Ekibinde toplam on beş tasarımcı bulunuyor.

Etkinlik kapsamında, çalışmalarından oluşan bir sunum gerçekleştiren tasarımcı, özellikle "Beyaz eşya bir eşya, evde saklanacak bir şey olarak görülmemeli," görüşünü savundu.

Beyaz eşyaların, yıllardır aynı fonksiyonla kullanıldığı ve formunun da değişmediğini belirterek, yapılacak alternatif ürünlerin, çevreye duyarlılık ve sosyal açıdan hareketlilik kazandırılabileceğini ekledi.

Hasuike, Kendi tasarım anlayışını, "organik ve geometrik arasında bir ikilem" olarak tanımlıyor. Hem ürünlerin formları, hem de çevreye duyarlı olmaları O'nu cezbediyor.

Hotpoint-Ariston Blackline Serisi


Hotpoint-Ariston Blackline Serisi

Hasuike verdiği seminerde, beyaz eşyaların artık farklı renlkerde kullanılmaya başlandığını vurguladı. Siyah renkten ilham aldığını ve siyahın artık hayatımızda daha çok yer aldığını verdiği çeşitli örneklerde belirtti. Mutfak ve banyolarda da bu renk etkisini gösteriyor artık. Hasuke'nin Ariston için tasarladığı Blackline Serisi de bunun bir örneği.

Tasarımlarından Örnekler


Çamaşır Makinesi


"Çamaşır makineleri birbirine çok benziyor. Bu monotonluk yeni bir şey yapmak için bir çıkış noktası,"
Maiko Hasuike'nin tasarladığı çamaşır makinesi, form olarak diğer makinelerden pek farklı olmasa da, altında bulundurduğu ünite ile, kullanıcılara iç hacim kazandırıyor.


Dondurma Kabı

Tasarladığı dondurma seti için, "Dondurma zevk veren bir şey, ürün de zevk veren formda olmalıydı," diye ekliyor.


Mutfak Ünitesi

Beyaz eşyaların çoğunun mutfakta olduğuna dikkat çeken tasarımcı, bu mekanın aslında ailenin sosyalleşip, bir araya geldiği bir mekan olması gerektiğini ve burada bulunan ürünlerin de "bu ortamı hazırlayabilmesi" gerektiğini düşünüyor. Bu bağlamda, tasarladığı mutfak ünitesi, çok amaçlı, farklı pozisyonlarda farklı işlevler görebilen ve etrafında aile fertlerini toplayabilen bir ünite.


1982 yılında kurduğu "MH WAY" markasıyla çanta tasarlamaya başladı. O dönemde, tasarladığı bu "basit" çantalar aslında provokasyon içeriyordu. Çünkü, o dönemde böyle bir basitlik anlayışı yoktu. "Herkes ağır çantalar taşıyordu, önemli çantalar... Ben onlara daha basit bir şey kullanmalarını önerdim. Daha özgür bir kullanımdı bu..." diyen tasarımcı, bu çantaların daha sonra taklitlerinin çıktığını ekledi.

Hasuike, çok fazla manüpülasyona tabi olmamış nesneleri kullanan ve üreten bir tasarımcı. Gelişmekte olan trendleri gözardı ettiğinden bahsederken, aynı zamanda da bazen bu trendlerin önüne geçtiğini düşünüyor.

İmaj Galerisi
Takvim
<<Nisan 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.