Haberler

Toplu taşıma sistemi oturmadan Londra modeli çözüm olmaz

Tarih: 9 Ekim 2009 Kaynak: Akşam Yazan: Nebahat Koç
AKŞAM'ın 'İstanbul trafiğine Londra açılımı' haberi gündem oluşturdu. Akademisyenler güçlü toplu taşımayla, Londra modelinin trafik sorununu çözeceğini savunurken, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ise 'Bundan önce yapılması gerekenler var' dedi.

İstanbul trafiğini çözmek için Ulaştırma Şurası'nda tartışılan Londra modeli ile ilgili akademisyenlerden belediye başkanlarına kadar çeşitli kesimlerden yorumlar geliyor. Bahçeşehir Üniversitesi Ulaştırma, Uygulama Araştırma Merkezi Başkanı aynı zamanda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın ulaşım konusundaki danışmanı olan Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, Ulaştırma Şurası'nda 2023 yılı hedefleri arasındaki tebliğler arasında kent merkezine ücretli araç girişi sunumunun yapıldığını hatırlattı. Aynı sunumda toplu taşımanın güçlendirilmesine de dikkat çekildiğini söyeyen Ilıcalı, 'Toplu taşıma güçlü ve konforlu hale kavuşturulursa, ücretliye de gerek kalmaz. Vatandaş, arabasını bırakır, toplu taşımayı kullanır' dedi.

Yıllardır bunu savunuyorum
İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Ulaştırma Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nadir Yayla ise 'İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, araçların kent merkezine ücretli girişi projesini sık sık gündeme getiriyor. Ben de trafiğe çözüm olacak bu projeyi uzun zamandır savunuyorum. Aksi halde insanlar arabasıyla son noktaya kadar giderse, altyapı bunu kaldırmaz. Ancak ücretli hale getirilen bölgede de, tramvay, metro, otobüs gibi toplu taşımayı güçlendirmeniz gerekir' diye konuştu. Prof. Dr. Nadir Yayla, Londra'da trafik sıkışıklığına tedbir için araçların, kent merkezine girişinin ücretlendirilmesi modelinin İstanbul uygulaması için şunları söyledi: 'Sisteme göre eğer merkeze girip trafiği sıkıştırıyorsan, kirletiyorsan bedelini ödüyorsun. Ancak bunu yaparken, paralı bölgenin çevresini toplum ulaşım ağıyla donatmanız gerekir. Bu sisteme yurtdışında, 'park et-devam et' sistemi deniyor. İstanbul'da da proje uygulanması gerekir.'

Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, İstanbul ulaşımıyla ilgili karar alanların ulaşım bilgisi olmadığını iddia ederek, 'Trafik polisi yok, yollara araç park edilmesine müsaade ediliyor' diyerek, 'bu sorunları çözmeden, kent merkezine paralı giriş çözüm olmaz' dedi. Öztürk, şunları söyledi: 'Bizim gençlik yıllarımızda trafiğin kilitlendiği noktada trafik polisi olurdu. Kırmızı ışık yansa da geçiş verilirdi. Şimdi bir noktada polis görüyor musunuz? Siz bu sorunların ufak çözümlerini bile çözemezsiniz. Alfabeyi bitirmeden, üniversiteye gitmek olmaz. Bu modeli uygulayan ülkeler, bu sorunları çözmüştür de, ücretli araç girişi modelini uygulamıştır.'

Yarımadanın sorununu çözer
FATİH Belediye Başkanı Mustafa Demir, söz konusu modelin ulaşıma katkı yapacağını söyleyerek, 'Özellikle Eminönü bölgesi İstanbul trafiğinin yükünü çeken bir bölge. Üst-alt Laleli, Mahmutpaşa, Sirkeci, Sultanahmet. Ancak biz Fatih Belediyesi olarak buralara parça parça çözüm getiriyoruz. Mesela Sultanahmet Meydanı'na turist otobüsleri de dahil araç park edilmemesi, İstanbul Üniversitesi'nin duvarından Haliç'e kadar kısım, Mercan Yokuşu'ndan Ankara Caddesi'ne kadar buraların trafiğin arındırılması için projemiz var. Yine İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın işbirliği ile üst Laleli bölgesi yayalaştırılacak. Kendi açımızda bu tür çalışmaları yapıyoruz. Ancak bu bölgeye genel olarak trafik akışını azaltacak bu projeler İBB kararıyla, birlikte gerçekleştirilecek. Trafiğe katkısı olacaktır. Buradan alınacak üretlerle toplu taşıma araçlarının da önü açılır' diye konuştu.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.