Haberler

Bakan Günay "isyan" etti

Tarih: 9 Ekim 2009 Kaynak: Radikal
Adana'da incelemelerde bulunan Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, yarım bırakılan kültür merkezi ve tavanı akan müzeyi görünce 'İçimde isyan duygusu hissediyorum' diye konuştu.

"Plansız, programsız, amaca uygun olmayan, gelişi güzel boş mekânlar, bir dolu yapı, özel firmalara projelendirilmiş. Bu gördüklerim karşısında içimde isyan duygusu hissediyorum." İsyan noktasına gelen isim, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay. Geçmiş yıllarda kültür ve sanat alanında yapılan yatırımların dikkatsizce gerçekleştirildiğini, kamu kaynaklarının doğru harcanmadığını söyleyen Günay, çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere geldiği Adana'da, merkez Yüreğir ilçesinde, geçmiş yıllarda belediye tarafından başlatılan, ancak yarım bırakılarak bakanlığa devredilen Yüreğir Kültür Merkezi inşaatında incelemelerde bulundu. Salonla ilgili Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü yetkililerinden bilgi alan Günay, kamu kaynaklarının yanlış kullanımının en büyük örneğinin Yüreğir Kültür Merkezi'nde görüldüğünü söyledi.

Gelişigüzel yapılar
Bugüne kadar yapılanı tamamlama yükümlülüklerinin bulunduğunu, ancak yeni baştan daha iyisinin yapılabileceğini belirten Bakan, "Buna benzer olaylar Türkiye'nin birçok yerinde var. 1990'lı yıllarda plansız, programsız, amaca uygun olmayan, gelişigüzel boş mekanlar, bir dolu yapı, özel firmalara projelendirilmiş. Bu gördüklerim karşısında içimde isyan duygusu hissediyorum. Hiçbir bakan, hiçbir vali, hiçbir belediye başkanı kendi cebinden tek kuruş harcamıyor. Buralarda boşa harcananlar kamunun parası. Kamunun parasını hiçbir yetkili hesapsız plansız kullanmamalı. Ancak, ne yazık ki bunlar yapanın yanına kar kalıyor." Günay, kullanışsız durumdaki binanın koca bir alanı kapladığını, ancak içindeki salonun 300 kişilik olduğunu, balkonun ise sahneyi görmeyecek şekilde dizayn edildiğini söyledi.

Bu yapıların kendilerine kötü miras olarak kaldığını dile getiren Günay, şöyle devam etti: "Yapıları tamamlamak için devam ettiğimizde kamunun parasını verimsiz kullanmış oluyoruz. Türkiye'nin dört bir yanında kötü projeler bir dönem özel firmalara yaptırılmış. Bakanlık bunları gelişi güzel bir yerlere serpiştirmiş. Gördüğünüzün tamamı israf. Bugüne kadar 4.5 trilyon lira harcandı. Bu yapının çok daha özgün, düzgün modeli tercih edilmeli. Kasaba salonunun ötesinde özelliği yok."

Bakan Günay'ın ‘isyan'ı Adana Müzesi'nde de devam etti. Müzeye girdiğinde klimanın 30 derece sıcaklığa ayarlandığını gören Günay, "Buradan sıcak geliyor. Niye sıcak açtınız onu? Bunu kim açtı arkadaşlar? 30 dereceyle kim çalıştırıyor bunu?" diye sordu. Müze Müdürü Kazım Tosun'un "Efendim bunu genelde çalıştırma imkanımız olmuyor. Elektrik donanımı kaldırmıyor" cevabı üzerine Günay, "Şu anda niye çalıştırıyorsunuz o zaman. Ne var ki, niye ki. 30 dereceyle kim çalıştırdı?" diye tepki gösterdi. Günay, müzenin tavanının su sızıntısı nedeniyle çürüdüğünü görmesi üzerine ise "Bu niye yapılmıyor? Bu çatı önemli, duvar da rutubet almış" dedi. Müze yetkilileri de onarım için gerekli paranın geldiğini, en kısa sürede ihaleye çıkılacağını söyledi.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.