Haberler

Konut kredi faizleri daha da düşer mi?

Tarih: 9 Ekim 2009 Kaynak: Vatan Yazan: Aydın Ayaydın
Son günlerde konut kredilerine uygulanan faiz oranlarını düşürmekte bankalar birbiri ile yarışıyor. Geçen haftaya kadar bankaların 5 yıllık vadeye uyguladıkları faiz oranları yüzde 1'in altına düşmüşken, bu haftada bankalar 10 yıl vadeye de yüzde 1'in altında faiz ilan etmeye başladılar.

Peki bankalar konut kredileri için neden böyle bir yarışa başladı? Ellerindeki kaynak oldukça fazla. Bankalar bu kaynağı mutlaka satmalı. Satmadığı takdirde zarar eder. Bankalar genelde kaynağın önemli bölümünü Hazine'ye borç veriyor, geri kalanını da özel sektöre veya tüketicilere vermek zorunda. Özel sektöre kredi verirken çok seçici davranıyor ve mümkün olduğu kadar risk taşımayan firmalara kredi veriyorlar. Risk unsuru taşıyan firmalara ise kredi vermekten kaçınıyorlar. Buna rağmen ellerinde kullandırılması gereken kaynak kalınca da tüketicilere yönelmeye çalışıyorlar.

Yatırımcılar, elindeki kaynağı bankaya mevduat olarak aktarsa, çok fazla bir getirisi yok. Döviz de öyle. Bu durumda yatırımcıların büyük bölümü, konuta yöneliyor. Yatırımcıların ilgisi ve konut ihtiyacı olan tüketicilerin yarattığı talep dolayısıyla önümüzdeki dönemde konut fiyatlarının yükselme eğilimine gireceği ve getirisinin daha fazla olacağı düşünülüyor. Yani konut hem ihtiyaç hem de aynı zamanda bir yatırım aracı olarak talep görüyor. Faizler düştükçe konuta olan talep de aynı oranda artmaya başlıyor.

Bankaların konut kredilerine uyguladıkları faiz oranları bugün için yüzde 0.95 düzeyine kadar inerek kriz öncesi ve 2004-2005 yıllarındaki düzeye geriledi. Bu oran oldukça cazip gözüküyor. Ancak IMF ile Türkiye arasında imzalanması beklenen stand by anlaşmasının imzalanması halinde faizlerin bir miktar daha aşağı çekileceğini de hesaba katmakta yarar vardır.

Okurlarımdan son günlerde bu konuda çok miktarda mail alıyorum. Paramı faize yatırıyorum ancak bir getirisi yok. Acaba bir miktar da konut kredisi alsam ve bu yatırımımı konuta çevirsem nasıl olur diye. Bu okurlarıma şunu hatırlatmak istiyorum: Faizlerin düştüğü doğrudur. Faiz getirisi çok kârlı bir yatırım değildir. Şu anda konut sektöründe hem fiyatlar uygun, hem de konut kredilerine uygulanan faiz oranları düşük. Dolayısıyla cazip görünüyor. Ancak, bilyorsunuz ki gayrimenkulün istendiği anda nakde dönüştürülmesi zor. Eğer konutu ihtiyaç için alıyorsanız zamanlama doğru. Belki bir iki ay sonra hem vade uzar, hem de faiz bir miktar daha düşer. Yok yatırım için konut alıyorsanız, acil ihtiyacınız olmamalı. Çünkü gerektiği anda nakde dönüştüremeyebilirsiniz. Eğer nakde ihtiyacınız yoksa konut, getirisi itibarıyla tercih edilebilir.
Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.