Haberler

Schindler 2009-2010 Mimarlık Yarışması başlıyor

Tarih: 14 Ekim 2009 Kaynak: Sabah Emlak
"Access for All (Herkes için Erişim)" başlıklı yarışmaya bu yıl 1936 Berlin Olimpiyatlarında kullanılan alan yarışma konusu oldu.

2009 - 2010 Schindler Ödülü'ne 2007-2008'de olduğu gibi Türkiye, yine dahil oldu. 2 yılda 1 düzenlenen ve Avrupa'nın seçkin üniversitelerinin katıldığı yarışma bu sefer 1936 Berlin Olimpiyatlarına sahne olan ‘Olympiagelände' alanının dönüştürülmesini konu ediyor.

Schindler 2009 / 2010 Mimarlık Yarışması, herhangi bir Avrupa üniversitesinde, lisans düzeyinde son sınıfta okuyan veya mastır eğitimi alan tüm öğrencilere açık.

Yarışma alanı hakkında daha fazla www.schindleraward.com web sitesinde yer alıyor. Müsabaka görevi detayları Ağustos ortasında yarışmanın Eylül 2009'daki resmi açılışından önce yayınlanacak. Potansiyel katılımcılar bu tarihten sonra başvuru yapabilecek.

Olimpiyat alanına erişim

Bu seneki yarışmada, Avrupa'nın kalbinin attığı şehirlerden Berlin yarışma konusu seçildi. Yarışmaya konu olan düşünülen ‘Olympiagelände' veya Olimpik sahalar, geniş kapsamlı spor tesislerine, arenalara, stadyumlara ve tören alanlarına sahip. İkinci Dünya Savaşı'nın yıkıcı etkisinden neredeyse hiç etkilenmemiş olan Olimpik sahalar hala spor müsabakaları için kullanılıyor. Olimpik sahada çok sayıda etkinlik alanı bulunuyor. Ancak batı kenarında orijinaline eklenen yeni tesislerin bağlantıları iyi yapılmamış durumda. Çok sayıda tesisin rasgele yerleştirildiği alanın ulaşımı da halk için yetersiz. Alana 1990 yılında inşa edilen Yeni Horst Korber Spor Merkezi ve bir otel engellilere yönelik her türlü kolaylıktan yoksun konumda. Tüm bu sorunlar Genç ve Yaratıcı Tasarımcıların, "Herkes için Erişim" temasıyla gerçekleştirecekleri çözümlerini bekliyor.

Kolay erişimi sağlamak için

Yarışma jürisinin katılımcılardan beklentileri, bu bakımsız Olimpik alanları bir şekilde hoşa giden, fonksiyonel ve erişimi kolay, spor ve boş zaman değerlendirme alanlarına dönüştürmek. Bunu gerçekleştirmek için ise katılımcılardan, ikisi kent ölçeğinde, ikisi de proje ölçeğinde olmak üzere dört unsur isteniyor:

Kentsel ölçekte:

- Yaklaşık 750-850 metrelik bir çevresel uzunluk içinde var olan ve yeni fonksiyonların yeniden organize edilmesi için bir master plan oluşturma...

- Kent transit istasyonu ve araç park yerinden spor tesislerine ve 'Waldbühne' ye yeni ulaşım yolu düzenlemesi.

Proje ölçeğinde:
- 150 misafir için yeni bir spor ve kongre oteli tasarımı;

- 'Waldbühne' yi "herkes için erişim" kapsamında modern standartlara ulaştırmak.

Schindler Mimari Ödülü hakkında:

Schindler, Avrupa Engelliler Yılı'na katkıda bulunmak amacıyla ilk Schindler Mimari Ödülü'nü 2003 yılında verdi. İlk yarışmanın olumlu yankılarının ardından Schindler yarışmayı 2 yılda bir yapılacak geleneksel bir yarışmaya çevirdi. Schindler, geleceğin mimarlarını, içinde iyi düşünülmüş mimari tasarım ve akıllıca düzenlenmiş asansör teknolojileri olan ve böylece kalan engelleri de aşmayı sağlayan daha iyi tasarlanmış bir dünya oluşturulması için cesaretlendirmektedir.

2007 - 2008 Schindler Uluslararası Mimarlık Yarışması'nda Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Üniversite Kategorisinde 3.'lük ödülüne layık bulundu. ODTÜ Mimarlık Bölümü proje başlığını "Space for All" olarak belirlemişti. Proje grubunun başında Prof. Güven Arif Sargın, Prof. Zeynep Mennan ve Araştıma Görevlisi İlhan Kural vardı. Proje lideri ise Ata Kurt'du.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.