Haberler

Müzenin kendisi müzelik olmuş

Tarih: 23 Ekim 2009
Açık Hava Buharlı Lokomotif Müzesi, döneminin en önemli taşımacılık aracı lokomotifleri ağırlıyor. Ancak lokomotifler çürümeye terk edilmiş durumda.

Tarih boyunca, ilk olarak ticaretin gelişmesinde, daha sonra insan taşımacılığında kullanıldı trenler. Ulaşım sorunu, lokomotiflerin "çuf çuf çuf " sesleriyle yol aldı asırlar boyunca. Teknoloji geliştikçe, kara trenler de değişti, gelişti. Buharlı, elektrikli- bataryalı lokomotifler günümüzde yerini hızlı trene bıraktı. 19. yy'da özellikle kömür ve yük taşımacığında kullanılan trenler, bu görevini; gemilere, TIR'lara ve uçaklara bıraktı. Zamanının en önemli buluşu olan kara trenler günümüzde ise bir köşede çürümeye terk ediliyor. Ankara Açık Hava Buharlı Lokomotif Müzesi'ndeki lokomotifler birer tarihi değer gibi değil de hurda gibi sergileniyor.

İçlerine Don Bile Atılmış
Ankara Açık Hava Buharlı Lokomotif Müzesi görenlerin içini sızlatıyor. Paslanan demir lokomotifler, yıpranan ahşap vagonlar tarihi müzenin içler acısı durumunun sadece bir parçası. Lokomotiflerin hemen hemen hepsinin camları kırılmış durumda. Her türlüğü atığın bulunduğu vagonların, lokomotiflerin içine donunu bile atıp gidenler var.

78 Yıl Hizmet Verdiler
Ankara Tren Garı'nın hemen arkasında Celal Bayar Bulvarı üzerinde yer alan buharlı lokomotifler kaderine terk edilmiş durumda bekliyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulduğu günlerde birçok istasyonda hizmet veren bu buharlı vagonların içlerinde artık otlar yetişiyor. Lokomotiflerin bir çoğunun artık pastan yüzü görünmeyecek halde. Genel Müdürlüğün hemen arkasındaki bu müzeye gelenler "Buranın sorumlusu yok mu" demekten kendini alıkoyamıyor.

Amerikan, İngiliz, Alman ve İsveç yapımı bu tarihi trenler, Anadolu'yu diyar diyar gezip yük taşıyan lokomotifler. 12 buharlı lokomotifin sergilendiği bu müzede 78 yıla kadar hizmet verenler var. Gerek yaş itibariyle gerekse teknolojik sıkıntılar dolayısıyla emekliye ayrılan bu lokomotiflerin Genel Müdürlüğün alanı içerisinde bu derece görmezden gelinmesi lokomotiflerin yakında hurdaya çıkmasına sebep olabilir.

Müze Alanı da Sorun Saçıyor
Ancak bu emektar lokomotifler bugün resmen atıl bir vaziyette sergileniyor. Hiçbir bakımın yapılmadığı bu trenlerin sergilendiği açık hava müze alanı da en az lokomotifler kadar bakımsız. Başkent'in en işlek caddesi üzerinde yer alan bu açık hava müzesinin içler acısı halini caddeden geçerken dahi fark etmek mümkün. Bakımsızlıktan paslanan yüzeyleri bir yana kırılan camların parçası, su şişeleri, boxerların bulunduğu lokomotiflerin içinde otlar yeşeriyor. Hemen hepsinin camları kırık olan lokomotiflerin bu denli hoyratça sergilenmesi tarihe verilen değeri bir kez daha sergiliyor.

Nasıl Çalışır?
Buharlı lokomotif, güçlü ve yalın bir makinedir. Bir silindire giren buhar, genleşerek, pistonu öbür uca iter. Silindirin dönüş hareketi sırasında bir kapak açılarak, genleşmiş buharın buradan dışarı çıkmasın Pistonun hareketi, mekanik bağlantılar aracılığı lokomotifin ana tahrik tekerleğini çevirir.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.