Haberler

Kutup ayıları koruma altında

Tarih: 23 Ekim 2009 Kaynak: Cumhuriyet
ABD'nin kuzeyindeki Alaska eyaletinde, kutup ayılarını korumak için bir alan oluşturulacak.

Washington- ABD İçişleri Bakanlığı'nın balıkçılık, parklar ve hayvanların korunmasından sorumlu yetkilisi Tom Strickland, soyu en fazla tükenme tehdidiyle karşı karşıya olan kutup ayılarını korumak için, Fransa'nın yüz ölçümünden biraz daha küçük bir alanın ayıların korunmasına ayrılacağını belirtti.

Strickland, Kuzey Kutbu'nda küresel ısınmadan dolayı buzulların erimesinin o bölgedeki yaşayan ayılar için en ciddi tehdidi oluşturduğunu söyledi.

Amerikalı yetkili, ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin, eski Başkan George Bush yönetiminin aksine, "kendisini tamamıyla kutup ayısının korunmasına adadığını" ifade etti.

Bush yönetimi, Alaska'daki petrol ve doğalgaz aramalarını engellememek için kutup ayılarına koruma bölgesi oluşturtmamıştı.

Kararı memnuniyetle karşılayan çevreci örgüt Sierra Club, ABD'nin kararını, kutup ayılarını koruma yönünde atılmış "çok önemli bir ilk adım" olarak niteledi.

Örgütün başkanı Carl Pope, yayımladığı yazılı açıklamada, "Küresel ısınma ve denizde petrol aramalarının yarattığı tehlikelere karşı mücadele etmemiz gerekiyor" dedi.

Kutup ayıları için oluşturulacak bölgenin yüz ölçümü 520 bin kilometre kare olacak ve Alaska sahiline yakın bir dizi adayı, Kutup bölgesindeki buzulları ve Alaska sahili boyunca uzanan toprakları ve nehirleri içine alacak.
Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.