Haberler

Dere yataklarına iskan yapılmayacak!

Tarih: 26 Ekim 2009 Kaynak: NTVMSNBC Emlak
Aydın İl Özel İdaresinde, Vali Coş'un başkanlığında, dere yataklarına  yapılan iskanlarla ilgili olarak kaymakamlara ve belediye başkanlarına yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Toplantıda konuşan Coş, DSİ tarafından yapılan tarama çalışması sonucunda, dere yataklarının kapatılması nedeniyle sel tehlikesi ile karşı  karşıya kalan belediyelerden sorunu çözmeleri için bir an önce harekete geçmelerini istedi.

Vali Coş, söz konusu belediyeleri Kaymakamlıklar aracılığı ile uyardıklarını belirterek, dere yatağına yapılmış iskanları yasal şartlar doğrultusunda yıkacaklarını bildirdi.

Yasal şartlar elvermediği için yıkılamayacak olan iskanlarda ise taşınmaz sahipleri ile konuşarak ikna yoluna gideceklerini dile getiren Hüseyin Avni Coş, şunları kaydetti: ''Bundan sonra yeni yapılacak olan iskanların dere yataklarına yapılmasına müsaade etmeyeceğiz. Yasalar çerçevesinde elimizden ne geliyorsa onu  yaparız. Vatandaşlarımız da bilinçli olsun, dere yataklarına yapılan iskanlarda faciayı beklemesin. Dere yatağı çeşitli nedenlerle kapatılan belediyelerimiz, bu
sorunu çözmek için DSİ'den yardım alabilirler. Devlet olarak bir vatandaşımızın dahi zarar görmesini istemeyiz.''

''Çok Yağışlı Sezonun Geleceği Eylül'den Belli Oldu" 
Toplantıda konuşan DSİ 21. Bölge Müdürü Halil İbrahim İndap da, konuyla ilgili Başbakanlık genelgesinin İstanbul ve Tekirdağ'da yaşanan sel  felaketlerinin ardından yayımlandığını hatırlatarak, genelgeyi Valilikler, Kaymakamlıklar ve belediye başkanlıklarına gönderdiklerini söyledi.

Valilik aracılığı ile gönderdikleri uyarı yazısında da kapalı dere yataklarının üzerlerinin açılmasını, açık olanlarının içine moloz, taş, pislik dökülmüş ise temizlemeleri gerektiğini bildirdiklerini ifade eden İndap, ''bu derelerin üzerlerinin kapatılması, içerilerine inşaatlar yapılması, İstanbul'da gördüğünüz olayların meydana gelmesine yol açıyor'' diye konuştu.

DSİ olarak 55 yıldır, derelere girilmemesi ve derelerin kapatılmaması konusunda uyarılarda bulunduklarını, ancak buralara evlerin, iş yerlerinin yapıldığını dile getiren İndap, çok yağışlı bir sezonun geleceğinin eylül ayından belli olduğunu, bu nedenle herkesin dikkatli davranması gerektiğini ifade etti.

Halil İbrahim İndap, ''suyun hafızası olduğu gibi, kira da toplar. Siz orada üç, beş, on, yirmi yıl kira vermeden kalırsınız, ancak derenin suyu buraları basarak, kirasını bu şekilde tahsil eder. Hem de canınızı almak suretiyle. Eğer bu ilçe, belde ve köylerin geleceğini düşünüyorsak, bu derelerde çok dikkatli olmamız gerekiyor'' şeklinde konuştu.

DSİ Mahkemeleri Kaybetti
İndap, bölge müdürlükleri tarafından Aydın'daki yerleşim yerlerindeki dere yataklarında durum taraması yapıldığını, tarama sonucunda Aydın merkeze bağlı Umurlu, Koçarlı, Bağarası, Söke, Söke-Yenidoğan, Kuşadası ve Sultanhisar ilçelerindeki dere yataklarının kapatıldığının tespit edildiğini ifade etti.

Dere yatağına iskan ruhsatı veren bir çok belediyeyi daha önce mahkemeye verdiklerini, ancak davaların hepsini kaybettiklerini dile getiren Halil İbrahim İndap, ''biz taraf olduğumuz için mahkemelerde bilirkişi olarak başka bir yerden
bir kişi seçiliyor. Bilirkişiler de bu işlerin ehli olmadığı için DSİ'nin aleyhine karar veriyor, ama iki gün sonra buralarda taşkın, sel olunca sorumlusu o bilirkişi olmuyor. Herkes elini taşın altına koysun'' dedi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.