Haberler

Eroğlu'ndan Ege'ye müjdeler

Tarih: 27 Ekim 2009 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Zafer Şahin
İzmir'in sorunlarını Ankara'ya ileten İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu üyelerinin girişimleri ilk meyvelerini verdi: Gediz temizlenecek ve İzmir suya doyacak.

İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu'nun geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği Ankara çıkarması ilk sonuçlarını verdi. Hükümet, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a sunulan kentin öncelikli projeleri içinde "en acil ve en önemlisi" olarak gösterilen Gediz Havzası'nın temizlenmesi için çalışmalarını hızlandırdı.

Son tarihi verdi 
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Gediz Havzası'nı temizlemek için yürütülen çalışmaları denetlemek ve yeni eylem planını açıklamak için Kasım ayında Manisa'ya gelecek. Eroğlu, "Bir kez daha tekrarlıyorum, 31 Aralık 2012 Gediz'in kurtuluşu için son tarihtir" dedi. 

İzmir'e en büyük yatırımların AK Parti döneminde yapıldığını, kentin içme ve tarımsal sulama ile ilgili sorunlarını büyük ölçüde çözdüklerini vurgulayan Eroğlu, 19 bin hektar tarım alanının sulanmasını sağlayacak Ödemiş Ovası Sulaması'nın da 2010 yılı yatırım programına alındığı müjdesini verdi. 

İzmir'le birlikte Manisa ve Uşak'ta da insan ve çevre sağlığını tehdit eden Gediz'deki kirlilikle mücadeleyi kendisinin başlattığını ifade eden Eroğlu, şunları söyledi: "Bölgede kurulması gereken atık su arıtma tesisleriyle ilgili çalışmalar sürüyor. Belediyeler yeterli maddi kaynaklara sahip olmadığı için bakanlık olarak atık su arıtma tesislerinin maliyetinin üçte birini biz karşılıyoruz. Sadece atık su arıtma tesisi değil, dere ıslahları ve taşkın koruma tesisleri yaptık. Gediz havzasında tüm atık su arıtma tesislerinin projeleri yapıldı. Turgutlu, Salihli ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait atık su arıtma tesislerinin pek çoğu şu anda ya inşa halinde ya işletme halinde. Manisa'nın arıtma tesisi var, fakat tevsi yapılması gerekiyor. Biz bu konuda bir tarih koyduk. 31 Aralık 2012 Gediz'in kurtuluşu için son tarihtir."

Biz kararlıyız 
Kasım ayında Gediz havzasıyla ilgili toplantıyı Manisa'da yapacaklarıı duyaran Bakan Eroğlu, Gördes ve Beydağ barajlarını tamamlayarak İzmir'e uzun yıllar yetecek su kaynağı oluşturduklarını da dile getirdi. 

Çevrecilerin tepkisini çeken Yortanlı Barajı'nı faaliyete geçirmeye kararlı olduklarının altını çizen Bakan Eroğlu, "Yortanlı'daki tarihi Paşa Ilıcası kaplıcalarının bulunduğu alandaki tarihi unsurlar korunacak. Kazılarda ortaya çıkan 'Peri kızı' heykelini Bergama Müzesi'ne teslim ettik. Sütunlar zaten yerinde kalıyor. Koruma Kurulu özellikle bu alanın tekrar kille kaplanmasına karar verdi. Ona göre projeler yapılıyor. İnşallah bu onaylandıktan sonra biz hemen kille kaplayacağız ve neticede burada su tutacağız. Baraj bitti ama koruma kurullarındaki karar gecikmesi dolayısıyla Yortanlı Barajı bekliyordu. Ama önümüzdeki dönemde su tutacağımıza inanıyorum."

"Ben de Ege'nin evladıyım"
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Orman Bakanlığı'nı karşı karşıya getiren Çamlı Barajı ile ilgili tartışmaya da değinen Bakan Eroğlu, Büyükşehir'in yeni bir fizibilite etüdü yapması durumunda barajın inşasına onay verebileceklerini söyledi. 

"Bu barajın İzmir için bir kıymeti harbiyesi yoktur" diyen Eroğlu, "Büyükşehir Belediyesi bu barajı yapmak istiyorsa buyursun yapsın. 'Yeni bir fizibilite etüdü yapın, müsaade edelim' dedik. Sonuçta bu baraj da, bu baraja harcanacak para da İzmirli'nin. Ben de Ege'nin bir evladıyım. İzmirlinin parası heba olmasın istiyorum. Bu işi bilen bir uzman olarak Çamlı'nın İzmir'e bir faydası olmayacağı görüşündeyim." Bakan Eroğlu, İzmir'e Gördes Barajı'ndan su verileceğini açıkladı.
Takvim
<<Nisan 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.