Haberler

Akdeniz Ülkelerinin Mimarlık Merkezleri İstanbul’a Geliyor

Tarih: 28 Eylül 2005

Prestijli bir birlik olan ICAM 1979 yılında kurulmuştur ve 26 senedir uluslararası mimarlık merkezlerinin koordinasyonunu sağlamaktadır. Arkitera Mimarlık Merkezi, 2004 yılından beri Uluslararası Mimarlık Müzeleri Birliği (ICAM) üyesidir. 2004 yılında Venedik’te yapılan toplantıya katılarak bir sunum yapan Arkitera Mimarlık Merkezi, ICAM’ın bir alt çalışma grubu olan ICAM-MED için, İtalya’nın Ancona şehrinde bulunan DARDUS - Universitá Politecnica delle Marche ile işbirliği başlatmıştı.

Bu çalışma grubu Akdeniz havzasındaki ülkelerin mimarlık merkezlerini biraraya getirmeyi ve beraber bir çalışma platformu oluşturmayı hedeflemekte. Arkitera Mimarlık Merkezi ve DARDUS- Universitá Politecnica delle Marche’nin ortak girişimi olan bu grup, belli aralıklarla toplanarak hem araştırmalarını hem de özel arşivlerini sergilemeyi amaçlıyor. 6-8 Ekim 2005 tarihinde İstanbul’da yapılmasına karar verilen İlk konferansın teması ise “Çağdaş Akdeniz Mimarisi’nin üzerindeki Yabancı Etkiler”.

ICAM-MED çalışma grubu, batı eksenli bir mimarlık dünyasını değil, aynı coğrafi bölgede bulunan, yüzyıllardır birbirleriyle etkileşim halinde bulunan kültürlerin ortak sorunlarını, değişen kentlerini ve kendi özgün niteliklerini koruma konusundaki zorluklarını paylaşıma açmayı amaç olarak edindi. Bir çalışma grubu olarak başlayan bu birliğin ileride ortak projelere, eğitimlere imza atması bekleniyor.

İlk konferansın eğitim bölümü ise Architektur Zentrum Wien (Viyana Mimarlık Merkezi) ile ortak yürütülecek. Avrupa’nın ileri gelen mimarlık merkezlerinden biri olan AzWien periyodik olarak yürüttüğü “Gençlerle Mimarlık Atölyesi”nin bir ayağını İstanbul’da yapacak. 16-17 yaş grubundaki gençlerin çevre ve mimarlık konusundaki duyarlılığını artırmak, yaşadıkları çevreye bir tasarımla katkıda bulunmalarını sağlamak bu atölye çalışmasının temel amacı. Çalışmaya 10 lise öğrencisi, Architektur Zentrum Wien’den Anne Wüben ve Alexandra Viehhauser, Türkiye’den ise Esra Kahveci yürütücü olarak katılacak. İstanbul’da işbirliği yapılacak okulun Beyoğlu Çok Programlı Lisesi olarak belirlendiği üç günlük çalışma sonucunda çıkan ürünlerin –bunlar kent mobilyası ölçeğinde olabilir – bazılarının üretilmesi hedeflenmektedir.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.