Haberler

Tarlabaşı uzak olmasın!

Tarih: 27 Ekim 2009 Kaynak: Evrensel Yazan: Şerif Karataş
Tarlabaşı adını çoğumuz duymuşuzdur. Beyoğlu ilçesinin sınırları içinde yer alan Tarlabaşı, ‘sakıncalı' bir yer olarak gösterilmek istenir hep. Hele hele şu ‘kentsel dönüşüm projeleri'yle birlikte bu ‘sakıncalı yer' ifadelerini daha sık duyar olduk. Zira Tarlabaşı'nın bulunduğu yer, tabiri caizse İstanbul'un göbeğindedir... Hal böyle olunca, rantçıların iştahını da kabartır Tarlabaşı. Eğer proje hayata geçirilebilirse Tarlabaşı'daki çoğu yapı yıkılacak, yerlerine beton yığını gökdelenler dikilecek. Ve bu da ‘medeniyet' ya da ‘modernite' diye yutturulmak istenecek. Dikmen'de de bunu yaptılar, Sulukule'de de. Yüksek beton yığınları böyle sunuldu ve sunulmaya devam ediyor.

İstanbul'da Taksim tarafına yolu düşünler, Tarlabaşı'nı ve sakinlerini görürler. buradan yansıyan, ülkenin ve dünyanın gerçek yüzüdür; yani göç ve yoksulluk!.. ‘Kürt Açılımı' tartışmaları yapıladursun, Kürt sorununun çözümsüzlüğünün Kürtleri kendi topraklarından ettiğini Tarlabaşı'nda görürüz. Çoğu köylerinin zorla boşaltılması ve yakılması üzerine buraya geldi. Onlar gibi başka göç edenler de var Tarlabaşı'nda... Çoğu ‘Kara kıta'dan gelen mülteciler. Daha iyi bir yaşam özlemiyle bu zorlu yolculuğa çıkmışlar. Eğer fırsat bulurlarsa buradan da daha batıya geçmek istiyorlar! Çoğunluğu Kürtlerden oluşan Tarlabaşı'nda siyahların, Romanların yanı sıra travestiler de var.

Kazım Koyuncu Kültür Merkezi (KKKM) Fotoğraf Atölyesi'nde yer alan; Ajda Aras, Aslan Aslan, Bahar Teke Erkem Erbiz, Erol Yılmaz, Gülhan Kaçar, Hülya Seven, Makbule Turan, Murat Yazar, Melda Mercankaya, Nursel Özkan, Paşa İmrek ve Yeter Yeşil, Tarlabaşı'nda yapılmak istenen ‘kentsel dönüşüm projesine' işaret etmek için üç ay boyunca çektikleri fotoğrafları sergiliyor. "Yakındaki Uzaklar-Tarlabaşı" adı ile açılan sergide 52 fotoğraf yer alıyor. Fotoğraf sergisi 15 Kasım'a kadar açık.

KKM Fotoğraf Atölyesi, Tarlabaşı sakinlerinin dünyasını yansıtmaya çalışmış. Tarlabaşı'ndaki suratlarda içinde bulundukları belirsizliğe karşın, umudu da görebilmek mümkün. Umutlarını sürdürmek için başlarını koydukları evlerin yıkılmaması çok önemli.

Serginin açılışında konuşan fotoğrafçı Nursel Özkan, Tarlabaşı'da yaşayanların yüzde 70'inin kiracı olduğunu söyledi ve kentsel dönüşüm projesinin yaratacağı tahribattan söz etti. Tarlabaşı'ndaki fotoğraf çalışması hakkında bilgi veren Özkan, "Sadece tanık olmak için değil, aynı zamanda taraf olmak için Tarlabaşı'nda yaşanan süreci fotoğraflamaya karar verdik" dedi. Özkan, kentsel dönüşüm projesinin, halkın ortak mücadelesiyle geri püskürtülebileceğini belirterek, Ankara Dikmen Vadisi sakinlerinin verdiği mücadeleyi örnek gösterdi.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.