Haberler

EBSO, Lojistik Köy'e ortak olmayı istiyor

Tarih: 28 Ekim 2009 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Murat Şahin
TOBB'un, İzmir'i lojistik üs haline getirmek için hayata geçireceği proje için Kemalpaşa veya Torbalı hattındaki yer arayışı sürüyor.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından İzmir'de kurulma çalışmaları yürütülen lojistik köy projesine Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) da ortak olacak. TOBB, Lojistik Köyü işletecek firmaya yüzde 50 ortak olurken, İzmir'deki TOBB'a bağlı diğer oda ve borsalar da şirketten yüzde 50 pay alacak. İzmir'i lojistik üs haline getirmek için hayata geçirilmesi planlanan lojistik köy için Kemalpaşa veya Torbalı hattında yer arayışları sürüyor. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Oda olarak İzmir ekonomisine büyük katkı sağlayacak olan Lojistik Köye ortak olacaklarını kaydetti. Gerekirse EBSO üyelerinden 1 yıllık aidat alarak bu şirketin sermayesine koyacaklarını anlatan Yorgancılar, İzmir'e lojistik köyü kısa sürede kazandırmak için çalışacaklarını vurguladı.

İki alternatif
İzmir Ticaret Odası tarafından hazırlanan ve kenti lojistik merkez haline getirmeyi amaçlayan projenin İstanbul'da yaşanan son selde tır garajlarının sular altında kalması ile bir kez daha önemli hale geldiğine işaret eden Yorgancılar, bu alanda İstanbul'a alternatif olunabileceğini söyledi. Özellikle İzmir-İstanbul otoyolunun yapılmasından sonra lojistik merkezin öneminin daha da artacağını belirterek şöyle konuştu: "Lojistik merkez yapabilmek için en az 100 dönümlük yer gerekiyor. Biz İzmir'de maalesef kamu arazisi fakiriyiz. İzmir'de kamulaştırılabilecek devlet arazisi yok. Bu araziler şahıslarındır. Bu kişilerden arazilerin alınması gerekiyor. Bununla ilgili İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ın hazırlamış olduğu 2 alternatif yer var. Bununla ilgili olarak TOBB'a yazı geldi. Biz TOBB yönetimi olarak da 'uygundur' diye prensip kararı verdik."

Söz konusu projenin hayata geçirilmesi için 100 milyon lira sermayeli bir şirketin kurulması gerektiğini vurgulayan Yorgancılar, Türkiye'nin gümrük kapılarının işletilmesi için TOBB'un kurduğu Gümrük Turizm İşletmeleri şirketinin aracılığıyla bu yatırımın gerçekleştirileceğini söyledi. Lojistik Merkez için kurulacak şirketin yüzde 50'sini TOBB'un bu şirketinin kalan yüzde 50'sine ise Ege Bölgesi'ndeki odaların ortak olacağını anlatan Yorgancılar, EBSO'nun da kurulacak şirkete mutlaka ortak olması gerektiğini kaydetti.

Geleceğimiz garanti 
Ortaklık için tüm EBSO üyelerinin uygun görmesi halinde üyelerden ilave birer aidat alınabileceğini, toplanan para ile kurulacak şirkete ortak olabileceklerini belirten Yorgancılar, "Oradan gelecek sürekli gelirle EBSO'nun geleceği garanti altına alınmış olur" dedi. 

Projenin yapılması için belirlenen iki bölge olduğunun altını çizen ender Yorgancılar, arsa tespit ve rayiç bedelleri üzerinde çalışmalara başlayacaklarını bildirdi. Arsa yerlerini spekülasyon olmaması için şimdiden açıklamadıklarını belirten Yorgancılar, "Herşeyin bir alternatifi var. Belirlediğimiz yer için yüksek rayiç bedelleri ortaya konursa başka yer olur. O şekilde ister satacak, satmazsa da elinde kalacak. Ortaklık tamamen kurumlar üzerine olacak. Bölge odaları olarak ne kadar katkı sağlayabilirsek iyi olacak. Sadece İzmir değil, Aydın, Manisa gibi bölge illerinin de bu projenin içinde olması isteniyor" diye konuştu.

Dört yıl önce fırsatı kaçırdık 
TOBB bünyesinde kurulan Gümrük Turizm İşletmeleri Şirketi'ne 4 yıl önce Türkiye'deki bütün odaların ortak olduğunu, ancak EBSO'nun bu şirkete ortak olmadığına dikkat çeken Yorgancılar, şöyle konuştu: "Keşke biz o zaman oraya ortak olsaydık, bugün dünyanın parasını, karını oradan elde imkanımız olacaktı. Şirket, 50 milyon lirayla kurulmuş. Borcu yok. 80 milyon liralık yatırım yapmış. O borçları ödemiş. Kasasında da 60-70 milyon lira para var. Son derece karlı ve rantlı bir şirket. O açıdan bizimde buradaki hedefimiz, bu şirketin vasıtasıyla, kurulacak lojistik merkeze ortak olmak."
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.