Haberler

"Liman yapılırsa, İtalyan sermayesi İzmir'e akar"

Tarih: 30 Ekim 2009 Kaynak: Yeni Asır Yazan: İlker Çoban
Ege Bölgesi'nde 50 İtalyan şirketinin yatırımlarının yer aldığını hatırlatan Konsolos Simon Carta, İzmir'e kruvaziyer limanı inşa edilmesi için yeşil ışık yakılması çağrısında bulundu.

İtalya'nın İzmir Konsolosu Simon Carta, Üçkuyular'a yapılması düşünülen kruvaziyer limanı ile ilgili görevin İzmirliler'e düştüğünü belirterek, "Yeşil ışık yansın, İtalyan sermayesi İzmir'e akacak" dedi. 

Yeni Asır Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Şebnem Bursalı'yı ziyaret eden Carta, İzmir'de Ferrari, Audi, Wolksvagen gibi dünya devlerine elektronik parça üreten Eldor'un yanı sıra Ege'de 50 İtalyan şirketinin daha yatırımlarının bulunduğunu hatırlattı.

Bürokrasi çözülsün 
Carta, İzmir'e kruvaziyer limanı yapılmasının çok önemli olduğunu kaydetti. İtalyan kruvaziyer devi Costa tarafından yapılacak olan limanla ilgili sürecin şu anki kısmının İzmir'deki kuruluşlar tarafından yürütülmesi gerektiğini belirten Carta, "Şu an bürokratik işlem sürecini Türkler'in halletmesi gerekiyor. Bu süreç aşıldıktan sonra liman yapılacak. İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, bu konuyla ilgili sıkı çalışıyor. Ayrıca şehirden çok büyük bir ilgi var. Bu liman, dünyadaki en güzel liman projelerinden biri olacak. Yapıldıktan sonra izin verirlerse ben de Cumhuriyet Meydanı'ndaki konsolosluk binasını liman içine taşıyacağım. Umarım bu yatırım hayata geçer" diye konuştu. 

İzmir ile İtalya'nın Milano kenti arasında direk uçuş olması gerektiğinin de altını çizen Carta, böyle bir sefer konmasının iki kent arasındaki iş hacmini artıracağını vurguladı. Milano'nun iş hacmi açısından çok hareketli olduğunu anlatan Carta, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ben İzmir'i iş potansiyeli çok yüksek bir kent olarak görüyorum. Milano da böyle. Ayrıca Milano ile İzmir birbirine çok benziyor. İki kent mutlaka buluşmalı." 

İzmir'in kent olarak daha cesur davranması ve Akdeniz'de söz sahibi olması gerektiğine değinen Carta, "İzmir'in, kendisini yabancı devlet adamlarına da tanıtması gerekir. Bu şehrin hem ticari, hem sanayi, hem de turizm açısından büyük potansiyeli var ve bu ortaya konmalı" şeklinde konuştu.

Kendinizi tanıtın
İzmirliler'in Cumhuriyet Bayramı'nı da kutlayan Carta, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'nin tüm dostlarıyla barış içinde olmasını ve büyümeyi sürdürmesini diliyorum. Türkiye Akdeniz ve etrafındaki ülkeler açısından büyük bir kaynaktır. NATO'nun da bir üyesi olan Türkiye'nin büyümesi devam etmeli."

İtalya'dan bakınca Türkiye'nin daha farklı göründüğünü savunan Carta, şunları kaydetti: "Ülkenizin bir imaja ihtiyacı var. Türkiye'ye büyük görev düşüyor. Türkiye ne olduğunu anlatmalı. Kendisini daha çok tanıtmak için çaba harcamalı. Belki bu bir iletişim sorunu ama ülkenizin imajı, Türkiye'yi yansıtmıyor."

Konsoloslukta, tırnak izlerimi görebilirsiniz
İzmir'de 2 yıldır görev yaptığını ve 2010 Haziran ya da Temmuz ayında görev süresinin biteceğini hatırlatan Carta, "Giderken kalbim İzmir'de kalacak. Konsolosluğun duvarlarında benim tırnak izlerimi görebilirsiniz. Çünkü buradan gitmek benim için çok zor olacak" dedi. İzmirliler'in kendisinden "bizden biri" şeklinde söz etmesini isteyen Carta, İzmir'i bir cennet gibi gördüğünü kaydetti. 

İzmir'de yaşam kalitesinin çok yüksek olmasına karşın hayatın karmaşık olmadığını ifade eden Carta, "İzmir bir cennet gibi. Çok güvenli bir şehir. Harika bir havası var. Burada olmaktan benim gibi eşim ve çocuğum da çok mutlu" diye konuştu.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.