Haberler

gmp von Gerkan, Marg and Partner'ın Sergisi İstanbul'da

Tarih: 30 Ekim 2009

gmp Partners

Meinhard von Gerkan, Volkwin Marg ve ortakları geçtiğimiz 40 yıl içerisinde Almanya'nın, Avrupa'nın ve 1999 yılından bu yana Asya'da neredeyse tüm büyük şehirlerinde planlama ve uygulama yaptılar.  Bulundukları çevreyle diyalog arayışı içinde olan, sürdürülebilir ve açık mimarileri, büroya Avrupa sınırları içinde ve dışında ün kazandırdı.

gmp mimarları, kimlik kazandıran ve böylece global mimari ana akımlardan uzak kalan, ekoloji, topografya, ekonomi, toplum ve politika gibi spesifik şartlara cevap veren ve mimari açıdan sürdürülebilirliği güvenceye alan binalar tasarlıyorlar. "Bu ofisten, genelde kendi türünün teknik ve organizasyon açısından yetkin bir şekilde çözülen ve estetik açıdan başarılı örnekleri sayılan binalar çıkıyor" diyor mimarlık tarihçisi Wolfgang Pehnt.  gmp'nin yapı projelerinin çeşitliliği müzelerden, opera binalarından, stadyumlardan, havalimanlarından tren garlarına ve fuarlara, hastanelere, üniversite kampüslerine, konut ve şehir planlamasına kadar uzanıyor.


Calista Luxury Resort Antalya

gmp bugün yurtiçindeki projelerin yanında Çin, Hindistan, Vietnam, Libya, Türkiye, Beyaz Rusya, Polonya, Letonya, İtalya ve İspanya gibi ülkelerde çalışmalarını  sürdürürken, bunlara son olarak da 2010 Dünya Kupası için Güney Afrika'da ve 2014 Dünya Kupası için Brezilya'da üç adet futbol stadının yapımı eklendi. 

gmp'nin Türkiye ile olan bağlantısı  1988 yılında Ankara Sheraton Oteli ve Karum Alışveriş Merkezi'nden oluşan Kavaklıdere kompleksinin yapımıyla başladı. Otel kompleksi ile Ankara'da modern mimarinin simgesi oldu. Kompleks 2005 yılında kongre merkezine sahip bir apart otelle genişletildi. En son projeleri olan Antalya Belek'teki Calista Luxury Resort ise Türkiye'nin en yenilikçi ve modern otellerinden biridir. 2009 yılında Türk Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın çevre plaketi olan Yeşil Yıldız ödülünü aldı. 

gmp ofisi, İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Arkitera ile birlikte, Federal Almanya Cumhuriyeti Başkonsolosluğu'nun himayesinde, bir yandan mimari görevlerin çeşitliliği ve bunların, mimariyi sanat olarak toplumsal bağlamı içerisinde kavrayan bir mimarlık anlayışının dikkat çekici örnekleri olarak çözümü olarak göstermeyi amaçlayan bir mimarlık sergisi planlıyor. Sergi 25 Kasım - 20 Aralık 2009 tarihleri arasında Santalistanbul Galeri 1'de. Diğer yandan bunu amatörler için de anlaşılır bir şekilde sunma iddiası, gmp'nin kurucu ortakları von Gerkan ve Marg'ı, sergiyi gezici bir sergi olarak yolculuğa çıkarmaya yönelten en önemli nedenlerden biridir. Sergi, 40 yıllık yaratımlarının tamamından seçme örnekler içeriyor.  Külfetli, özel bir baskı  yöntemiyle mimari sunumlar alüminyum kaplamalı levhalara aktarılıyor. Bu şekilde oluşturulan izlenim, sergiye eşsiz bir ifade kazandırıyor ve mimarların ustalık iddiasını vurguluyor.


New Trade Fair Leipzig Germany

Eskizler ve çizimlerle konseptin ilk ana fikri anlatılıyor, filmlerle projenin şehircilik boyutlarındaki hassasiyeti gösteriyor. Maketlerle tasarımın üç boyutlu mimari ve sanatsal bir anlayışla şekillenmesi minyatür olarak aktarıyor. 

Sergi, bu noktada şehircilik ve kamusal alanlardaki çeşitli proje konularına göre bölümlere ayrılıyor: Bunlar ulaşımla ilgili altyapı projelerinden başlayarak, kültür, spor ve araştırma merkezlerinden kongre merkezlerine ve alışveriş  merkezlerine kadar uzanıyor.


Berlin Olympic Stadium Germany

İdeal şehir düşüncesinin tarihsel gelişimini resimlerle anlatan bir deneme ile Lingang New City projesinin temelini oluşturan konsepte giriş yapılıyor. Bu şehircilik projesi büyüklüğü ve önemi nedeniyle serginin ağırlık verilen noktalarından birini oluşturuyor. Sunumun kapsamı, ilk eskizlerden başlayarak, şehrin oluşumunu ve gelişimini anlatan animasyonlardan, uydu aracılığı ile çekilmiş inşaat safhalarını gösteren fotoğraflara kadar uzanıyor. Ayrıca renkli düzlemler ve 1,50 x 3,50 m boyutundaki maket şehircilik görevinin büyüklüğünü görselleştiriyor. Hazırlanan belediye sarayı ve yapısal simgeselliği tüm katılımcılar için bir meydan okuma niteliği taşıyan denizcilik müzesi ilk kez tanıtılıyor.  

Sergi projesi, şehircilik altyapılarının globalleşmesi konusuyla ilgili seminer ve panellerle desteklenecek.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.