Haberler

TOKİ'ye minnet etmeyen de var

Tarih: 30 Ekim 2009 Kaynak: Olay Yazan: İhsan Aydın
Kentlerimizin çarpık kentleşmesini önleyebilecek en ideal projelerden biri de TOKİ tipi hızlı konut yapımıdır.

Tabii ki her gelir grubundan insanımızın faydalanabileceği koşullarda...

Bunu özellikle dar gelirli konut ihtiyacı bulunan yurttaşlarımız için öteden beri hep savunduk. Ancak TOKİ bugün bile dar gelir grubuna yeterli sayıda konut üretebilmiş değil. Ürettiği sayılı konutlar ise adeta kapışılıyor.

Kimi inşaatçılar, bu işten kazanç sağlayan özel sektör temsilcileri ve meslek örgütleri ise TOKİ'nin amaç dışı faaliyetlere yöneldiğini ve frenlenmesi gerektiğini ileri sürdüler, halen de bunu dillendiriyorlar.

Hatta devletin kendilerine TOKİ'ye sağlanan ayrıcalıkları vermediğini, bunu vermesi durumunda TOKİ'ye gerek kalmayacağını bile vurguluyorlar.

Biz de, devletin sosyal konut üretmek amacıyla kurduğu bir kurumunun lüks tip daire ve villa yapmasına karşı çıkanlardanız. Ancak bunun, hep ucuz konut üretmeye kaynak temin amacıyla tercih edildiği vurgulanıyor.

Tabii bir de TOKİ'ye hiç gerek duymadan karşılıklı güven ilişkisini sağlayabilmiş özel sektör temsilcileri ve sendikacılarımız da var.

Örneğin bunlardan biri Kamusen'e bağlı Türk Eğitim-Sen.

Bursa'da oturup yap-satçılarla anlaşmışlar ve bir yılda üyelerine 100 konutun teslimini sağlamışlar.

Önceki gün Yunuseli'nde anlamlı bir tören vardı. Türk Eğitim- Sen Bursa 1 No'lu Şube ile Ali Bostancı İnşaat AŞ arasında imzalanan protokolle 4 bloklu 100 dairenin tapuları hak sahiplerine törenle teslim edildi. Törende 30 konutluk ikinci etabın temelleri de atıldı.

Geçenlerde de yine Türk Büro-Sen ile aynı firma arasında uygun koşullarda yapılacak konutların temelleri atılmıştı.

Konut sektörünün hızlandığı ve krizin henüz tam atlatılamadığı bir dönemde sendikacıların özel sektöre güvenerek yola çıkmalarını doğrusu takdirle karşılıyoruz.

Nitekim, kooperatifçiliğin 10-15 yılda konut teslim ettiği geçmişteki kötü örneklerini hatırladığımızda, özel sektör eliyle çok uygun koşullarda hak sahiplerine bir yılda konut teslim edebilmek gerçekten takdir edilmesi gereken bir durumdur. Bunun, iki tarafın birbirlerine olan güveniyle sağlandığını düşünüyoruz.

Kentimizde bu tür iyi örneklerin daha da çoğalması gerekiyor. Zira özel sektör eliyle konut edinme hızlandığında belki de kentlerde TOKİ'ye gerek kalmayacaktır.

Projenin mutlu sona ulaşmasındaki emeklerinden dolayı Türk Eğitim-Sen Bursa 1 No'lu Şube Başkanı Kazım Sarnık ve inşaat firması sahiplerini kutluyoruz.

Yunuseli'ndeki bu girişim diğer bordro mahkûmlarımızın da bu yolla konut edinebileceklerine en güzel örnektir.

Geçen yıl 26 Ekim'de temelleri atılan konutlar bu yıl aynı tarihte hak sahiplerine teslim edilebiliyor. Bu aynı zamanda yap-sat sektörüne güveni artıracak bir projedir. Metrekaresi bin TL'ye mal edilen proje için Türkiye Finans Kurumu'ndan da uygun koşullu kredi temin edildiğini de öğreniyoruz.

Umarız bu tip güzel uygulamalar kentimizde daha da yayılır ve yasa dışı kaçak konut baskısı altındaki semtlerimiz kurtulur.

Belediyecilere ne oluyor?..

Önceki gün iki eski belediyeciyi ani kalp krizi ile kaybetmemizin ardından dün de Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin başarılı bir bürokratını trafik canavarına kurban verdik.

Büyükşehir Belediyesi İmar Uygulama Şube Müdürü Rüstem Aktaş ile yeğeni Emek eski Belediye Başkanı Yakup Aktaş'ın oğlu Hakan Aktaş önceki gece geçirdikleri feci trafik kazasında hayatlarını kaybettiler.

Hem de belediyenin sorumluluğundaki Mudanya Yolu Hamitler Metro İstasyonu'nda park halindeki vincin altına girerek feci şekilde can verdiler. Çok üzücü, çok acı bir durum. Rüstem'i, Büyükşehir Belediyesi'nin 1999 depremi sonrası kentimizin jeolojik haritalarının çıkarılması için gösterdiği çabadan tanıyoruz.

Bursa'nın gerçekten sağlam zemin ve dayanıklı yapılarla inşa edilmesi için o dönem jeolojik etüt haritası alım ihalesini de sıkı bir şekilde takip etmişti. Yer biliminin deprem sonrası öne çıktığı bir ortamda kentimizin belediyesinde önemli bir sorumluluk alan Rüstem Aktaş mütevazı yapısıyla biliniyordu.

Büyükşehir'in ve Bursa'nın kendisinden daha çok faydalanacağı bir dönemde elim trafik kazasında kendisini kaybettik.

Keza kapatılan Emek Belediyesi'nin son başkanı Aktaş'ın oğlunu da böylesi elim bir kazada yitirmek, bir baba için dayanılması zor bir acı olsa gerek.

Aktaş ailesine sabır, kaybettiklerimize de Allah'tan rahmet diliyoruz.

Takip
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.