Haberler

"Mimarlık Dolu İki Gün" 3 Kasım'da Sona Erdi...

Tarih: 4 Kasım 2009 Yazan: Derya Yazman

Fotoğraf: Derya Yazman

Garanti Galeri (GG) ve Arkitera Mimarlık Merkezi'nin yerel destekçisi olduğu "Londra - İstanbul Mimarlık Değişim Programı", 2 - 3 Kasım 2009 tarihlerinde İstanbul'da gerçekleşti. Kent ve Mimarlık Günleri'nin 3 Kasım 2009'daki paneli garajistanbul'da gerçekleşti.

Açılış konuşmasını, Garanti Galeri'den (GG) Pelin Derviş ve Arkitera Mimarlık Merkezi'nden Ömer Kanıpak yaparak İstanbul'da yapılan "Urban Age" çalışmalarının kentin coğrafi ve tarihsel değerlerinin tanıtımı açısından önem taşıdığını ve metropollerin yaşadığı sorunlara çözüm arayışında bulunduğunu ifade ettiler.

Daha sonra "The Architecture Foundation" için Türkiye'den seçilen üç mimar Aslı Kıyak İngin, Boğaçhan Dündaralp (ddrlp) ve Nilüfer Kozikoğlu (Tuşpa NK)'nun değişim programı ile ilgili görüşleri ve bu kapsamda yapmış olduğu çalışmaları kendileri tarafından aktarıldı.


Fotoğraf: Derya Yazman

Panel, "Mapping Istanbul" kitabının tanıtımı ile devam etti. Kitabın editörü Meriç Öner, haritaları hazırlayan Murat Güvenç, haritaları tasarlayan Superpool, kitabın tasarımcıları olarak panelde bulundular.


Fotoğraf: Derya Yazman

Öğleden sonraki ilk oturumda, London School of Economics'den Richard Burdett, metropollerde yaşanan sosyo-ekonomik ve fiziksel sorunlara örnek olabilecek kentler üzerinden kentsel büyüme olgusunu açıkladı.


Fotoğraf: Derya Yazman

Ardından, Arkitera Mimarlık Merkezi'nin Urban Age kapsamında düzenlemiş olduğu workshopa katılan mimarlık ofislerinin çalışmaları Ömer Kanıpak tarafından aktarıldı. Çalışmalar kapsamında 8Artı, PAB, Superpool, GB Mimarlık ve SO Mimarlık ofislerinin İstanbul üzerine ürettikleri projeler tanıtıldı. Projeler şu şekildeydi: 8Artı Ofisi, İstanbul'da binaların nasıl kullandıklarına yönelik bir proje geliştirdi. Havza kenarlarındaki yapıların kaldırılarak, vadi oluşturulması gibi önerilerde bulundular. Superpool, kentin ulaşım problemini değişik bir açıdan ele alarak duran trafik (park edilmiş araçlar) üzerinde yoğunlaştı. Kentteki otopark alanlarına bakarak bu alanların nasıl bir kamusal kullanıma sahip olduklarını tanımladılar. GB Mimarlık, kentteki konut alanları üzerine çalışarak Kayabaşı Projesi'ni inceledi. PAB, kentin önemli bir bölgesi olan Haliç Vadisi Bölgesi'ni çalıştı. SO Mimarlık, projesinde Sultanbeyli Bölgesi'ni ele aldı.


Fotoğraf: Derya Yazman

Bülent Tanju'nun, "So Much Change, So Little Transition" isimli yazısını açıklaması ile devam eden oturumda Tanju "nicel ve nitel farklılık" kavramlarını ele aldı.

"Tasarım ve Suç: Kentsel Müdahaleler ve Mimarın Pozisyonu" adlı ve moderatörlüğünü İhsan Bilgin'in yaptığı panelin konuşmacıları da Emre Arolat, Özgür Bingöl, Boğaçhan Dündaralp, Ertuğ Uçar'dı. Bu panelde "fikir ve olgu" kavramları ile "direnç" kavramının mimarlar için ne düşündürdüğü tartışıldı.


Fotoğraf: Derya Yazman

Program, moderatörlüğünü Asu Aksoy'un yapmış olduğu "Kamusal Mekanın Tahayyülü: Kamusal Mimarlık Mümkün mü?" adlı panel yapılarak devam etti. Akşam saat 19:30'da Bahçeşehir Üniversitesi'nde gerçekleşen ARKIMEET (Richard Rogers' Architecture) ile program son buldu.

Takvim
<<Nisan 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.