Haberler

Türk İnşaat Malzemesi Sanayisi 2023 İhracat Hedefine Kilitlendi

Tarih: 13 Kasım 2009

Hükümetin 2023 yılı için hedeflediği 500 milyar dolar ihracata ulaşması, Türk İnşaat Malzemesi Sanayisi'nin bu hedefin yüzde 20'sini gerçekleştirmesiyle mümkün olacak. Bu ihracat hedefine ulaşılabilmesi için GSYH'nin en az 2 trilyon Dolara yaklaşması, bunun da yıllık ortalama yüzde 6'lık büyüme ile mümkün olduğu, bu büyümenin ise özel sektörün her yıl yüzde 20 reel yatırımı ile gerçekleşebileceği belirtildi.

Türk İnşaat Malzemesi Sanayisi'ni temsil eden ve İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) üyesi olan yirmi sektör derneği, sektörlere ilişkin mevcut durum tespiti yapmak ve 2010 yılı beklentilerini görüşmek için 9 Kasım 2009 tarihinde İstanbul'da düzenlenen toplantıda bir araya geldi. İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, toplantının açılışında yaptığı konuşmada ‘inşaat sektörü gibi stratejik bir sektörün önünü kamu ile işbirliği yaparak açmak kararlılığındayız' dedi.

Derneklerin Başkanlarının katıldığı toplantıda Hükümetin 2023 yılı ihracat hedefi olan 500 milyar Dolar'ın 100 milyar Dolar hacmindeki kısmını gerçekleştirmek için kamu ile elele verip etkin rol oynanacağı vurgulandı. Sektör temsilcileri, Hükümetin sürdürdüğü ihracat odaklı faaliyetleri, başta komşu ülkeler olmak üzere geliştirilen devletlerarası işbirliklerini Türk İnşaat Malzemesi Sanayicileri olarak desteklediklerini ifade ettiler.

Büyük gelişme potansiyeli olan sektörde çeşitli sorunlarla da boğuşulduğuna dikkat çekilen toplantıda; sektörün ihracat hedefinin gerçekleşmesi için başta yasa düzenleyici kamu kurumları olmak üzere ilgili taraflardan destek beklendiği vurgulandı. İnşaat Malzemesi Sanayisi'nin söz konusu ihracat hedefine ulaşması için, küresel rekabet becerisinin desteklenmesi gerektiğini ifade eden sektör temsilcisi dernekler, en ivedi sorunun ‘Enerji Maliyeti' olduğunun bir kez daha altını çizdiler.

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği üyeleri yetkililerinin katıldığı toplantıda ayrıca şu görüşlerin altı çizildi:

- Türk inşaat malzemesi sanayisi başta Avrupa olmak üzere tüm dünyada üretim üssü olma yolundadır ve hedef pazarlara ihracat gerçekleştirmenin yanısıra yatırım da yapılması gerekmektedir.

- Türk inşaat malzemesi sanayicilerinin krizle birlikte diğer sektörlere sağlanan teşvikler, vergi indirimlerinden faydalandırılmaması büyümeyi olumsuz etkilediği gibi haksız rekabeti de arttırmıştır. Sektörün KDV, vergi indirimi ve her türlü desteği hak ettiği Hükümete mutlaka anlatılmalıdır.

- TOBB bünyesinde mutlaka ayrı bir İnşaat Malzemesi Sanayicileri Meclisi kurulmalıdır.

- Başta cam, çimento, seramik, demir-çelik, alüminyum,yalıtım ürünleri olmak üzere birçok sektörde maliyetin yaklaşık %40'lara varan enerji için Hükümetin katma değerli üretim yapan Türk inşaat malzemesi üreticisine mutlaka makul ve kalıcı bir enerji fiyat politikası uygulaması gerekmektedir.

- Binalarda enerji verimliliği bilincinin genişlemesi için teşvik ve destek politikalarında Hükümet öncü rol oynamalıdır.

- Finans sektörü ile Türk İnşaat Sektörü'nün başlayan işbirliği yeni ve akılcı projelerle geliştirilmelidir.

- Ayrıca Türkiye'de üretilen kaliteli inşaat malzemesi ile ilgisi olmayan mevcut inşaat kalitesi arttırılmalı, malzeme ve işçiliğin doğru kullanılması sağlanmalı, sağlıksız mevcut yapıların yenilemesi ve depreme karşı güçlendirilmesi planlanmalı, mevzuat ve standartlar gerektiği gibi uygulanmalı, yapı denetimi ile piyasa gözetimi ve denetimi etkinleştirilmeli, kapasite fazlası olmayan sektörlerde ve yurtdışında yatırım teşvik edilmeli, genel güven ve istikrar ortamı yaratılmalıdır.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.