Haberler

"Olası bir depremde tsunami Boğaz'ı vurur"

Tarih: 13 Kasım 2009 Kaynak: Sabah Yazan: Mesut Er

6. Tsunami Uyarı Sistemleri Hükümetler Arası Eşgüdüm Toplantısı'nda, olası İstanbul depremi ile oluşacak tsunaminin 2 milyon insanı etkileyeceği ve 544 milyon dolarlık zarar vereceği belirtildi.

Kuzey-Doğu Atlantik, Akdeniz ve Bağlantılı Denizler için Tsunami Uyarı Sistemi Hükümetlerarası Eşgüdüm Grubu toplantılarının altıncısı İstanbul'da başladı. UNESCO ile IOC gözlemcilerinin yanı sıra 30 üye ülkeden yaklaşık 80 delegenin katılımıyla Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nün ev sahipliğinde yapılan toplantıda, olası İstanbul depremi ve yaratacağı tsunaminin etkileri konuşuldu. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Direktörü Hasan İpek, 2004 yılında yaşanan Sumatra depremi ve tsunami felaketinin dünya doğal afetler tarihinde yerini alarak tüm ülkelerin gündeminin en üst sırasına yerleştiğini ve yetkilileri tsunamiye karşı önlem almaya zorladığına dikkat çekti.

1509'da 6 metrelik dalgalar var
Açılış oturumunda Hükümetler Arası Koordinasyon Grubu adına konuşan Prof. Dr. Stefano Tinti de, Türkiye'de tsunami etkili depremin ilk kez 1509 yılında yaşandığını ve büyük hasar verdiğini hatırlatarak "Olası bir tsunami İstanbul'da 544 milyon doların üzerinde zarar verebilir. İstanbul'da olası bir depremin ardından oluşması muhtemel tsunami gündüzleri yaklaşık 2 milyon, akşamları ise 1.5 milyon kişinin yaşadığı Marmara kıyıları ve Boğaziçi'nde etkili olur" dedi. İstanbul'da 1509 yılında olan ilk tsunamide 6 metreye kadar yükselen dalgaların şehirde büyük hasar yarattığına dikkat çeken Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Erdik ise "Her yıl olma ihtimali yüzde 2 olan 7.2 şiddetindeki İstanbul depremi Tokyo ve San Fransisco şehirlerindeki deprem olasılıklarıyla aynı oranı paylaşıyor. İstanbul'u etkileyen tsunamiler yaklaşık yarım milenyum da bir gerçekleşiyor. Beklenen İstanbul depremi tsunami ile birlikte gelecek" diye konuştu.

5 yeni ölçüm aleti
Toplantıda, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nün erken uyarı sistemleri konusunda başarılı çalışmalar yaptığı, bir hafta içinde de 5 yeni sualtı ölçüm aletinin Marmara'ya yerleştirileceği kaydedildi.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.