Haberler

Kaçak kazıda saray kalıntısı bulundu

Tarih: 13 Kasım 2009 Kaynak: Sabah

Manisa'nın Saruhanlı ilçesine bağlı Alibeyli beldesi yakınlarında tarihi eser kaçakçılarının yaptığı kazılarda saray kalıntısına rastlandı.

Alibeyli Ovası'nın ortasında bulunan ve Örentepe olarak anılan bölgenin tarihi eser kaçakçılarının sık uğradığı mekan haline geldiği, burada yapılan kaçak kazılarda ortaya birçok eser çıkarıldığı öğrenildi.

Alibeyli Belde Belediye Başkanı Haşim Yener Bilir, Örentepe mevkisinde tarihi eser kaçakçılarının kaçak kazı yaparken ortaya çıkardığı eserlerin tarihte bölgede bir saray bulunduğuna işaret ettiğini, bölgedeki yaşlıların da bunu doğruladığını bildirdi.

Alibeyli Ovası'nın ortasında Örentepe olarak anılan suni tepe bulunduğunu, tarihi eser kaçakçılarının burada sürekli kazı yaptığını ifade eden Bilir, şöyle konuştu:

''Ovanın tam ortasında böyle bir tepe olması zaten mantıksız. Bunun eskiden insan gücüyle yapıldığı tahmin ediliyor. Doğal olarak bu tepe, tarihi eser kaçakçılarının dikkatini çekiyor ve zaman zaman da kaçak kazı yapılıyor. Kaçak kazı yapan kişilerin toprak altından çıkarıp burada bıraktığı birçok eser var. Hatta o dönemlerde hamam olduğu ifade edilen yapının bir kısmı yıkılmamış duruyor. Burada kesinlikle bir saray olduğunu düşünüyoruz.''

''İnceleme yapılmalı''
Haşim Yener Bilir, birçok medeniyete ev sahipliği yapan bölgede tepenin üzerinde yaşayan krala ait bir saray bulunduğuna inanıldığını belirterek, ''Bu konuda elimizde resmi belge ve kaynak yok. Ancak beldemizde yaşayan yaşlı vatandaşlarımız bunu doğruluyor'' dedi.

Söz konusu yerde çalışma yapılması doğrultusunda Manisa Kültür ve Turizm Müdürlüğünden yardım isteyeceklerini, gerekirse bölgenin sit alanı ilan edilmesini talep edeceklerini bildiren Bilir, eski medeniyetlere sahip çıkıp korumanın görevleri arasında bulunduğunu kaydetti.

Örentepe mevkisinde arazisi bulunan Fatma İnce (67) ise babasından eskiden bu tepede bir saray olduğunu öğrendiğini ifade ederek, ''50 yıldan bu yana tarlayı işliyoruz. Eskiden babam anlatırdı. Buradaki tepenin tam üzerinde padişahın sarayı varmış. Ancak biz korktuğumuz için hiçbir gün elimize kazma kürek alıp tapulu yerimizi kazmayı düşünmedik. Ancak tarihi eser kaçakçıları burayı sürekli kazıyor'' dedi.

''Saraylar var''
Manisa Kültür ve Turizm Müdürü Erdinç Karaköse de resmi kayıtlara göre Alibeyli beldesinde 2 saray olduğunu ancak bunların yerlerinin bilinmediğini ifade ederek, Kültür ve Turizm Bakanlığının onayıyla burada inceleme ve kazı yapabileceklerini bildirdi.

Karaköse, Alibeyli beldesinde kalıntıları bulunan sarayın ve bu beldeye 10 kilometre uzaklıkta olan Büyükbelen beldesinde yerin altındaki antik kentin Salihli'deki Sart harabelerinin uzantısı olabileceğini belirtti.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.