Haberler

"Uludağ'da tek otorite yerel yönetim olmalı"

Tarih: 26 Kasım 2009 Kaynak: Olay
Uludağ'ın tartışıldığı panelde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Beyaz Cennet'te çözümün tüm yetkilerin Büyükşehir Belediyesi'ne verilmesi olduğunu söyledi.

Türkiye'nin en önemli kış turizm merkezlerinden biri olan Uludağ'ın geleceği, Büyükşehir Belediyesi ile Şehir Plancıları Odası tarafından TKM'de düzenlenen "Ulludağ'ın dünü, bugünü ve yarını" başlıklı panelde masaya yatırıldı. Bursa için büyük önem taşıyan panelin duyurusu günler öncesinden yapılmasına rağmen, katılımın oldukça az olması dikkat çekti. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Uludağ'ın bugünkü keşmekeşinin en büyük sebebinin otorite karmaşası olduğunu belirterek, çözümün Uludağ ile ilgili tüm yetkilerin Büyükşehir Belediyesi'ne verilmesi olduğunu söyledi.

Altepe, panelde yaptığı konuşmada, Uludağ'ın Bursa'nın ve Türkiye'nin göz bebeği olduğunu belirterek, bu dönem Bursa'nın kendi problemlerine çözüm üretme irade ortaya koyacağının söyledi. Altepe, "Nasıl altının değerini kuyumcular bilirse, Uludağ'ın değerini, Bursalılar bilir. Uludağ'da şimdiye kadar giden kötü gidişe dur diyeceğiz" dedi.

Uludağ'ın yıllarca kış turizminin en popüler merkezlerinden biri olduğuna dikkat çeken Altepe, Uludağ'ın 2,5 ay değil 4 mevsim kullanılması gerektiğini belirtti. 1960'larda devreye giren teleferiğin ve otelcilerin tesisleri dışında Uludağ'a yaklaşık 50 yıldır düzenli bir hizmet götürülmediğinin altını çizen Altepe, otorite karmaşası yüzünden Uludağ'ın çözümsüz bir nokta haline geldiğini ve işlerin her geçen gün daha da içinden çıkılmaz bir hal aldığını vurguladı.

Altepe, Uludağ'a sahip çıkacak kamu kurumuna ya da kişilere ihtiyaç olduğunu ifade ederek, dünyadaki tüm örneklerde olduğu gibi Uludağ'daki tek otoritenin yerel yönetim olması gerektiğini belirtti. Uludağ'ın Bursa'dan yönetilmesi gerektiğine dikkat çeken Altepe, "Artık Uludağ'a bir sahip lazım. Şimdi yeni bir dönem. İlk defa bir Büyükşehir Belediye Başkanı, "Uludağ tüm değerleriyle Bursa'ya aittir" diyor. Biz sıkıntıya da sorunları çözmeye de talibiz. Bursa'nın insanı ile kent dinamikleri olarak sorunlara çözümler üreteceğiz. Bu konuda ilk adım atıldı ve alt yapıyla ilgili yetki Büyükşehir Belediyesi'ne verildi. Uygulama İmar Planlamaları da tamamlandıktan sonra üst yapıyla ilgili yetki de Büyükşehir Belediyesi'ne verilecek. Çünkü bu bizim değerimiz ve bizim problemimiz" diye konuştu.

Konaklama Tesisleri Teferrüç'e...
Başta şehir içi yol bağlantıları olmak üzere, Uludağ'a ulaşma konusunda dişli tren ve teleferik gibi projeler üzerinde çalışıldığına dikkat çeken Altepe, konaklama konusunda da dünyadaki diğer örnekler esas alınarak bir planlama yapılması gerektiğini söyledi. Altepe, dünyanın farklı bölgelerindeki kayak merkezlerinde konaklamanın kayak alanlarının dibinde bulunmadığını kaydederek, bu sistemin Bursa'da uygulanabileceğini belirtti. Yeni teleferik projesi sayesinde bugünkü sistemin bir günde taşıdığı yolcunun 1 saatte taşınabileceğinin altını çizen Altepe, "Böylece ziyaretçilerin zirvede konaklama ihtiyacı ortadan kalkmış olacak. Bundan sonra ki uygulamalarda konaklama tesislerini Teferrüç mahallesine ya da teleferik istasyonu civarındaki bir bölgede planlayabiliriz. Akşam şehirdeki tesislerde konaklayan ziyaretçiler yeni teleferik sistemi ile 20 dakikada zirveye ulaşıp kış sporlarının tadını çıkarıp akşam yine teleferikle konaklama tesisine dönebilir. Böylece Uludağ Bursa ile de bütünleşip, yalnızca 2,5 ay değil tüm yıl boyunca kullanılan bir merkez haline gelebilir" dedi.

Vali Şahabettin Harput da, Uludağ'ın sadece Bursa'nın değil Türkiye'nin bir zenginliği olduğuna dikkat çekerek, bir şehrin ve ülkenin sahip olduğu zenginliği göz göre göre kendi eliyle ancak bu kadar tahrip edebileceğini söyledi. Uludağ'ın iki önemli probleminin olduğuna dikkat çeken Vali Harput, "Birincisi karmaşa içerisinde devam eden bir yönetim var. İkincisi ise Uludağ'ın planlama problemi var. Uludağ'ın gelişim planı adı altında bir 1/25000'lik plan yapılması gerekiyor. Uludağ'ın her şekliyle yaz kış eğlence, spor, kongrelerin yapılabileceği, bunlar yapılırken su havzaları ve endemik bitkilerin nasıl korunabileceğini içine alan bir master planının yapılması şart. Bu iki problem çözüme kavuşturulduğunda Uludağ'ın geleceğinin daha aydınlanacağına inanıyorum" dedi.

Şehir Plancıları Odası Bursa Şube Başkanı Füsun Uyanık ise, Uludağ ile ilgili kararların birçok defa yargıya taşındığını ancak vurdumduymaz siyasi yaklaşımın yargı kararlarını dikkate almayarak Uludağ'ın bugünkü duruma gelmesine sebep olduğunu ifade ederek, Uludağ'a yönelik özel bir kanun hazırlanarak tüm kurumlardan, sivil toplum kuruluşlarından ve yöre halkından oluşacak özel bir karar mekanizması oluşturulması gerektiğini söyledi. Bu konseyin oluru alınmadan Uludağ'da hiçbir projenin başlamamasını öngördüklerini kaydeden Uyanık, meslek odalarının yalnızca istemezükçü olmadığını, gerektiğinde elini taşın altına koymaya hazır olduklarını sözlerine ekledi.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.