Haberler

Tarlabaşı yok oluyor!

Tarih: 13 Ocak 2010 Kaynak: Evrensel Yazan: Eylem Lodos, Büşra Yılmaz
Taksim Meydanı'na tam 200 metre uzaklıkta bulunan Tarlabaşı, birçoğumuzun görmezden geldiği yerleşim yerlerinden biri. Tarihi Cenevizlilere dayanan Tarlabaşı'nda tam 209 tescilli yapı bulunuyor. Kentsel Yenileme Projesi Tarlabaşı'nda tam 2 bin 900 insanı olumsuz etkiliyor. Bu 2 bin 900 kişinin 900'ünü çocuklar, 34'ünü ise engelliler oluşturuyor. Tarlabaşı'nda 278 bina proje kapsamına alınırken bu yapıların tam 541'i söylenilenin aksine tapulu yapı. Tarlabaşı'nda nüfusun yüzde 74'ü hiçbir sağlık güvencesine sahip değilken, nüfusun yüzde 52'sini Kürtler, yüzde 14'ünü Lazlar, yüzde 4'ünü ise Anadolu'nun çeşitli yerlerinden göç eden insanlar oluşturuyor.

Tarlabaşı'nda her dine ve etnik kökene mensup insanları bulabilirsiniz. Yıllarca kardeşçe yaşamayı başaran bu insanlar şimdi yıllarca yaşadıkları evlerinden/yuvalarından çıkarılmak isteniyor. Tarlabaşı'nda Kentsel Yenileme Projesi için açılan ihaleyi Başbakan Tayyip Erdoğan'a yakınlığı ile bilinen Çalık Holding'e bağlı GAP inşaat şirketi kazandı.
Kentsel Yenileme Projesi'ni bir an önce hayata geçirmek isteyen Beyoğlu Belediyesi yaklaşık 2 ay önce Tarlabaşı hakkında kamulaştırma kararı çıkarttı. Ancak kamulaştırma için yeterli maddi kaynağa sahip olmayan Belediye projeyi TOKİ'ye devretti. Büyük bir korkuyla evlerinin ellerinden alınacağı günü bekleyen Tarlabaşı sakinleri şimdi istediği yerde ‘sosyal Konut' yapacağım diyerek arazi açma yetkisi bulunan TOKİ ile muhatap olmaya başladı. Yaşananlara isyan eden Tarlabaşı sakinleri şimdilerde AİHM'e başvurmaya hazırlanıyor.

Asıl Amaç Rant Sağlamak
Mustafa Aydın tam 35 senedir Tarlabaşı'nda yaşıyor. 64 yaşında olan Aydın, ikinci el eşyaları satarak geçiniyor. Aylık gelirinin belli olmadığını söyleyen Aydın, evlerinin 70 metrekare olduğunu belirtiyor. "Evimize 1800 Türk Lirası bedel biçiyorlar, karşılığında da 60 metrekare ev veriyorlar. 7-8 kişi bu eve sığar mı" diyen Aydın, Tarlabaşı'ndan başka bir yere gitmek istemediklerini sözlerine ekliyor. Başka bir yere taşınmak zorunda kalırlarsa yaşamlarının bir meçhule doğru yol alacağını kaydeden Aydın "Kentsel dönüşüm benim için, ‘Herkes evlerini terk etsin, biz düzelteceğiz' laflarıyla garibanların gönderilmesi. Yani burada normal çalışanların, ev sahibi olanları veya olmayanları rantçılara kurban verilmesi anlamına geliyor" diyor. Aydın, asıl amacın rant sağlamak olduğunu vurguladı.

Uzun yıllar Tarlabaşı'nda yaşayanlardan biri de Satı Aydın; tam 35 yıldır burada yaşıyor.

Evlerinin, yıllardır çalışarak kazandıkları her şeylerinin ellerinden alınmak istendiğine dikkat çeken Aydın, "Belediye bizim mallarımızı alıp zenginlere satıyor. Ama biz vermek istemiyoruz" diyor. 3 katlı bir binası olduğunu belirten Aydın, Beyoğlu Belediyesi'nin bu üç kata 90 bin TL değer biçtiğini anlatıyor. Bu parayla gecekondu bile yapamayacağını ifade eden Aydın, "Yeni bir ev vermek için 100 bin TL de borçlandırıyor" diye konuştu. Kendisinden istenen bu parayı ödeyemeyeceğini kaydeden Aydın, sözlerine şöyle devam etti: "İşyerim burası ben 3 tane çocuk okutuyorum. Ben yerimi vermek istemiyorum. Gasbediliyor. Zorla evlerimizden çıkartıyorlar." Bu proje uygulanırsa mağdur olacaklarını kaydeden Aydın, Kentsel Yenileme (Dönüşüm) Projesi ile karşı karşıya olanların oyuna gelmemeleri ve evlerini kimseye vermemeleri çağrısında bulundu.

Memlekete Dönmek Zorunda Kalırız
Özcan Ailesi de 15 yıldır Tarlabaşı'nda yaşıyor. Evin giderlerini bir lokantada çalışan baba Ali Özcan karşılıyor. 650 TL maaş alan Özcan, proje uygulanırsa kendilerinden istenen parayı ödeyemeyeceğini belirtti. Yaşadıkları apartmanın kardeşi ile kendisine ait olduğunu kaydeden Özcan, "Evimiz elimizden alınırsa memleketimiz olan Ağrı Doğubeyazıt'a gitmek zorunda kalırız. Biz evlerimizi vermek istemiyoruz" dedi.

Mağdur Oluruz
1997'de Siirt Eruh'tan İstanbul'a göç eden Musa Ava, 15 yıldır Tarlabaşı'nda yaşıyor. Ticaretle uğraşan Ava, Kentsel Yenileme Projesi'nden etkilenen kiracılardan biri. Gidecek başka yerleri olmadığını kaydeden Ava, Proje uygulanırsa mağdur olacaklarını vurguladı.

Tarlabaşı'nda Doğdum, Büyüdüm, Anne Oldum...
Zor durumda olduklarını belirten Feride Özcan, üç çocuk annesi. Haklarının verilmediğini kaydeden Özcan, ne yapacaklarının bilmediklerini kaydetti. Eşinin Tarlabaşı'nda çalıştığını anlatan Özcan, "Bu nedenle iş bizim için zorlaşıyor. Geliş gidiş zorlaşıyor. Gece 24'te, 1'de geliyor" diye konuştu. "Kentsel Yenileme Projesi bizim halimizi ifade ediyor" diyen Özcan, "Evimizi elimizden alıyorlar. En azından yerimizi verseler" diyor. Her annenin çocuğunun bir geleceği olmasını istediğini kaydeden Özcan, kendisinin ise çocukları için bir gelecek göremediğini ifade etti. TOKİ'nin kendilerini göndermek istediği TOKİ Kayabaşı Konutlarını ve bu konutların olduğu yeri bilmediğini vurgulayan Özcan, "Daha önce hiç gitmedim oraya. Nerede onu da bilmiyorum. Ben doğdum doğalı Tarlabaşı'ndayım. Burada büyüdüm, evlendim, anne oldum. Tarlabaşı'ndan taşınmak istemiyorum" dedi.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.