Haberler

Kral mezarlarına seyir terası projesi hazır

Tarih: 22 Ocak 2010 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Ali Osman Kılıç
Yeni Asır'ın 'Tarih kanser oldu' manşetiyle gündeme getirdiği, Dalyan'daki kaya mezarlarına yapılacak olan seyir terasları için hazırlanan proje, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun onayını bekliyor.

Muğla'nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan beldesi yakınlarında, doğa koşulları ve insan kaynaklı tahribatla eriyen kaya mezarlarını kurtaracak seyir terası projesi hazırlandı. Projenin Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylanmasının ardından çalışmalara başlanacağı, kaya mezarlarını görmek isteyen yerli ve yabancı turistlerin, seyir teraslarını kullanacağı belirtildi.

Kaunos Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Cengiz Işık'ın "Kaya mezarları kanser oldu. Hergün biraz daha eriyor" açıklaması, Yeni Asır'ın da gelişmeleri, "Tarih kanser oldu" manşetiyle gündeme getirmesi üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2 bin 500 yıllık mezarları kurtarmak için harekete geçti.

İki kez incelendi

Geçen Eylül'de bölgeye gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, mezarları kurtarmak için önlem alınacağını açıkladı. Bakan Günay, bu tarihte mezarlara insan eliyle verilen tahribatın önüne geçilmesi ve turistlerin mezarları daha yakından görebilmesi amacıyla Muğla Vali Yardımcısı Recep Yüksel'e seyir terası yapılması talimatını verince harekete geçen Muğla Valiliği, İzmir Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü'ne başvurarak, kral mezarlarına yapılması planlanan seyir terasları için inceleme talebinde bulundu. İzmir'den gelen uzmanlar Kaunos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Işık ile birlikte iki kez inceleme yaptı, kral mezarlarına seyir terası projesi hazırlandı. Prof. Dr. Işık, mezarların önüne turistlerin yürüyebileceği ancak alana girmelerini engelleyecek seyir terası projesinin hazırlandığını, Köyceğiz Kaymakamı İbrahim Çomaktekin'i ziyareti sırasında müjdeledi.

Arazi Hazine'nin çıktı

Kaunos Kazı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Işık, ziyaretçiler için projendirilen, gezi yolu ve seyir platformu çalışmalarının, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu onayından sonra başlayacağını söyledi. Işık, "Kaya mezarların önündeki arazinin kimin olduğu araştırıldı. Arazi hazinenin çıktı. Şimdi devir işlemleri yapılacak. Yapılacak platformlar ve seyir terasının, devrin soylularına ait mezarların görünümünü bozacağı söylendi. Kaya mezarları benim çocuğum. Projenin hazırlanması için uzmanlarla iki defa geldim. Teras, mezarların altında olacak. Görüntüyü kapatmayacak, çirkinleştirmeyecek. Zaten buna biz izin vermeyiz" dedi.

Neler yapılacak

- Yerli ve yabancı turistlerin mezarlara ulaşabilmesi için ahşap merdiven yapılacak.

- Mezarların ön kısmına ahşap yürüyüş terası kurulacak.

- Panoramik iki noktaya Akdeniz'i ve Dalyan Kanalı'nı gören balkon inşa edilecek.

- Mezarların önüne bir adet büyük teras kurulacak.

- Projenin hayata geçmesinin ardından terasa çıkan ziyaretçilerin mezarlara dokunması yasaklanacak.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.