Haberler

Sıfır karbondioksit toplu konut projesi

Tarih: 5 Mart 2010 Kaynak: Hürriyet Yazan: Kemal Doğan
Türk-Alman Ağırbaş-Wienstroer mimarlık ve şehir planlama şirketinin geliştirdiği toplu konut projesindeki 400 kadar konut tümüyle yenilenebilir enerjiyle beslenecek. Proje 2013 yılında Hamburg'da yapılacak dünyanın en büyük şehir planlama ve imar fuarlarından IBA için açılan yarışmada birincilik ödülünü kazandı.

Dünyanın geleceğini tehdit eden küresel ısınmanın baş nedeni karbondioksit salımında ana faktör olan konut sektörü için merkezi Neuss kentinde bulunan Ağırbaş-Wienstroer mimarlık ve şehir planlama şirketi karbondioksit bilançosu sıfır olan toplu konut projesi geliştirdi. 2013 yılında Hamburg'da düzenlenecek olan dünyanın en büyük mimarlık ve şehir planlama fuarlarından Wilhelmsburg semtinde sıfırdan kurulacak 400 konutlu mahallede proje ilk kez hayata geçirilecek. Mimar ve şehir planlayıcı Ercan Ağırbaş, meslektaşları Ralf Flum ve Muhammed Maden'in geliştirdiği proje dev mahallenin tüm enerji tüketiminin tamamıyla rüzgar ve güneş enerjisiyle karşılanmasını öngörüyor. IBA için açılan yarışmada Ağırbaş Wienstroer projesi birincilik ödülüne layık görüldü. Toplam 35 milyon Euro'ya mal olacak proje çerçevesinde Wilhelmsburg'un Korallusring mahallesinde sıfır karbondioksit bilançosu olan dev bir mahalle inşa edilecek.

Sıfırdan bir mahalle inşa edilecek

Ercan Ağırbaş, "Karbondioksit bilançosu sıfır olan tesisler var ancak tüm bir mahalle yok. Bu bir ilk. 2013'e kadar mahalle bitmiş olacak. Projeyle yenilenebilir enerjiyle küresel ısınmaya karşı mücadelede çok önemli adımlar atılabileceğini göstermek istiyoruz. Ne yazık ki konutların karbondioksit salımı yüzde 20 ile trafikten bile daha yüksek. Konut imar alanında anlayış değişikliği bu oranı çok altta çekmeye neden olur. Umarız bizim projenin bu anlayışın değişmesinde payı olur" dedi. Projenin toplam bin 200-500 kadar insanın oturabileceği 400 kadar konutu kapsadığını söyleyen Ağırbaş, "Mahallenin enerjisi offshore rüzgar enerjisi, güneş enerjisi ünitelerinden karşılanacak. Rüzgar enerji değirmenleri mahallenin ön sınırında oluşturulacak suni bir tepenin üzerinde, güneş enerji platformları ise tepenin yanı sıra bina üzerlerinde olacak. Ayrıca konutların yapımında enerji kaybını önleyen malzemeler kullanılacak" dedi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.