Haberler

Osmanlı'dan kalma eserler restore edilecek

Tarih: 15 Mart 2010
Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kuzey Afrika'dan Balkanlara uzanan coğrafyada başlattığı projeyle Osmanlı zamanında yapılan vakıf eserlerine sahip çıkacak.

Eserlerin tespit ve teciline başlayan Genel Müdürlük, vakıf akarlarından elde edilen gelirlerle ecdat yadigarlarını restore ederek, ihtişamlı günlerine kavuşturacak.

Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, Macaristan'dan Bosna-Hersek'e, Kosova'dan Yunanistan'a, Bulgaristan'dan Kuzey Afrika'ya kadar geniş bir coğrafyada Osmanlı zamanında inşa edilen vakıf eserleri bulunduğunu söyledi.

Osmanlı'nın yol, köprü, çeşme, sebil, han, hamam, medrese ve camileri mutlaka vakıf eliyle yaptırdığına işaret eden Beyazıt, başlattıkları projeyle bu geniş coğrafyadaki ecdad yadigarlarını tespit ve tecil edeceklerini, envanter çıkaracaklarını kaydetti.

Geçen yıl kabul edilen Vakıflar Kanunu'nun Vakıflar Genel Müdürlüğünü bu konuda doğrudan yetkilendirdiğini anlatan Beyazıt, eskiden bu tür restorasyonlara sadece teknik destek verdiklerini, vakıflar kanunu ile ülkeler arasında doğrudan protokol yapmaya yetkili hale geldiklerini belirtti.

Yabancı ülkelerdeki vakıf eserlerinin restore edilmesi için bu hükümetlerin bütçesinden kaynak ayırmalarına da ihtiyaç kalmadığını vurgulayan Beyazıt, eserlerin restorasyon giderlerinin vakıf akarlarından sağlandığını ifade etti.

Önümüzdeki hafta Bosna-Hersek'i ziyaret edeceğini belirten Beyazıt, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz öncelikle Bosna Hersek'te kurulmuş ne kadar vakıf varsa bunların belgelerini vakfiyelerini, huccetlerini, fermanlarını, beratlarını kendi arşivlerimizden ve tapu kadastrodan yararlanarak çıkardık. Bosnalılar, bu konuda bizden yardım istemişti. Biz bu çalışmaları yaptık. Bunları Bosna diline çevirmek suretiyle o bölgelere göndereceğiz.

Ayrıca orada bir medrese ve cami var. Onların proje çalışmalarını da başlattık. Ziyaret sırasında gerekli protokolleri imzalayacağız. Ata yadigarları bu şekilde değerlendirmiş olacağız."

Vakıflar Genel Müdürü Beyazıt, benzer bir çalışmayı Kosova'da yapacaklarını ve gerekli protokolleri imzalamak üzere gelecek ay bu ülkeye gideceklerini kaydederek, projeyi Kuzey Afrika'dan Balkanlara kadar uzanan coğrafyaya yaymayı planladıklarını sözlerine ekledi.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.