Haberler

ARKIMEET Konferanslar Serisinin Konuğu Ingenhoven ve Projeleri

Tarih: 21 Ekim 2005 Yazan: Sinem Çetintürk

ARKIMEET Konferanslar serisi ile 25 Ekim 2005 Salı günü saat 19:00’da Harbiye Askeri Müze’de konferans verecek olan Alman Mimar Christoph Ingenhoven ulusal ve uluslararası olmak üzere bir çok ödüle sahip. 2005 yılının Mart ayında MIPIM Architectural Review Ödülü’nü kazanan mimar en son Eylül ayında Holcim Avrupa Ödüller’inde Gümüş Ödül’ünü aldı. Holcim Ödülü, dünya çapında Kuzey, Latin Amerika, Afrika, Asya ve Avrupa olmak üzere sürdürülebilir tasarımların ödüllendirilerek yeni teknolojilerin kullanımı, farklı uzmanlıkların bir arada çalışarak yeni tasarımların yaratılmasını desteklemek amacıyla veriliyor.

1985 yılından bu yana “Ingenhoven und Partner” adı altında Düsseldorf merkezli ofisi yürüten mimarın tasarımlarında ekolojik sürdürülebilirlik, yeni teknolojiler, ekonomik ve teknik gelişimler ve enerjinin verimli kullanımı ön planda yer alıyor.

Şimdiye kadar mimarın uluslararası ve ulusal yarışmalarda kazandığı ve mimarlık alanında verilen toplam 25 ödülü var. Ofisin çalışanları arasında çoğunlukla kurumsal yapılar, ticari ve sigorta şirketleri,ofis binaları, terminaller, hava alanları gibi projelerin yanı sıra kentsel tasarım ve peyzaj mimarlığı gibi projeler de yer alıyor.

Ingenhoven adını ilk olarak 1991 yılında kazandığı iki uluslararası birincilik derecesiyle duyurdu. Bu projelerden biri Frankfurt’ta inşa edilmesi planlanan ancak sonradan devam edilmeyen Commerzbank Binası, diğeri ise Essen’da 1997 yılında tamamlanan RWE Headquarters Binası. Silindir formuyla dikkat çeken RWE Headquarters yüksek katlı yapılar arasında o yıla kadar yapılan “en ekolojik bina” olarak biliniyor.

Bir mimarın projesinde kapsamlı olarak her öğeyi ele alarak çözüm önerisi geliştirilmesi gerektiğini savunan Ingenhoven bunun da ancak farklı disiplinlerden gelen uzmanların bir arada yer aldığı bir takım ile başarılabileceğini düşünüyor. Mimarı bu görüşü destekleyen tutumuyla Düsseldorf’taki ofisinde mimarlar, iç mimarlar, teknik çizim elemanları ve farklı mühendislik alanlarından toplam 65 kişi çalışıyor.

Ingenhoven’in projelerinde göze çarpan en temel özellikler, kaynakların ekonomik kullanımı, güneş ışınımlarını ve termal ısıyı optimize eden cepheler, basit ısı ve havalandırma sistemleri ve gelişen enerjinin verimli kullanımı olarak tanımlanabilir.

Projeleri

Stuttgart Ana İstasyonu


2005 yılında hem MIPIM Architectural Review Ödülü hem de Holcim Ödülü kazanan Stuttgart İstasyon projesi, 1997 yılında uluslararası yarışmada birincilik derecesi ile seçildi. Yeni kentsel gelişim planı “Stuttgart 21” kapsamında yapılan proje de kent merkezinden geçen demiryolu ve tüm peronların yeraltına alınarak yeni bir kentsel meydan önerisi getiriliyor. Tüm yer altındaki mekanların “ışık göz”ü adı verilen dairesel açıklıklarla aydınlatıldığı proje Holcim Jürisi tarafından kent, mimari ve peyzaj tasarımı, kent ve çevre mühendiliği ve diğer ilişkili tüm disiplinleri bir arada entegre ederek yarattığı yeni kentsel mekan önerisi ve enerjinin verimli kullanım önerileriyle ödüle layık görüldüğü açıklandı. Yeni istasyon tasarımında güvenlik ve konfor kadar ekolojik, ekonomik ve teknolojik öğeler de önemli rol oynuyor. Proje ile sadece amaca hizmet eden bir bölgeden daha ileri giderek mevcut dokunun modern forma dönüşümü hedefleniyor.

Avrupa Yatırım Bankası, Lüksemburg


Ingenhoven, 2002 yılında Avrupa Yatırım Bankası’nın yeni binası için açılan uluslararası yarışma da birincilik ödülü aldı. Lüksemburg’ta 69.900 m2’lik alan üzerine inşa edilecek yapı yeşil bina tasarımında yeni ekolojik konseptler geliştirilmesi açısından oldukça önem taşıyor. Ekonomik verimlilik, enerji etkin kullanımı, enerji tüketiminin en aza indirilmesi gibi talepleri en üst derecede karşılıyor.

Chemnitz Ticaret Merkezi

   
Chemnitz kent merkezi 1990 yılından bu yana yeni yatırım kararları ile gelişiyor. Farklı çatı konstrüksyonuyla yapı tarihi kent merkezinde yeni bir odak noktası tanımlıyor. Proje kentsel bölgenin gelişiminde ve alınan planlama kararlarında önemli bir yere sahip.

Lufthansa Merkez Binası, Frankfurt
1999 yılında uluslararası yarışmada birincilik kazanan Lufthansa Havayolları Ofis Binası modern, ekonomik ve ekolojik bir ofis yapısının tüm gereksinimlerini uçak konstrüksyonunun şıklığı ile birleştirerek farklı bir karakter oluşturuyor.




Osaka Nishi/Umeda Ofis Binası
Tokya’nın Osaka kentinde yer alan 156 metre yüksekliğindeki Osaka Nishi/Umeda Ofis Binası, 2004 yılında açılan uluslararası yarışmada birincilik ödülü aldı. 69.000m2’lik kullanım alanına sahip yapı çevresindeki heterojen yapıdan tamamen farklılık yaratan formuyla dikkat çekiyor. Katların rasyonel plan şemaları ile farklı çalışma mekanlarının yaratılması sağlanıyor. Osaka kentinin simgesel binası olacak tasarımın 2008 yılında tamamlanması planlanıyor.

Uptown München
38 katlı, 146 metre yüksekliğindeki yapının en karakteristik özelliği tek bir cam kabuğun cephesinde yer alan motorlu dairesel pencereler ile ofis alanlarının havalandırılmasıdır. Cam kabuk iç mekan ile çevrenin görsel iletişime imkan sağlarken farklı bir aydınlatma ve şeffaflık yaratıyor. Cephede kullanılan yeni solar teknolojili camlar ile çalışma mekanları rahatsız edici güneş ışınları ve ısıdan korunuyor.



Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.