Haberler

Şaka Gibi Binalar

Tarih: 1 Nisan 2010 Kaynak: Village of Joy, Wonderfulinfo.com, Unusual-architecture.com, Radikal, CNN Türk Derleyen: Derya Yazman
Kim mimarların ciddi olmak zorunda olduğunu söyleyebilir? Aşağıdaki örneklere bakılacak olursa, hiç kimse... Dünya'da birçok ülkeden alınan ilginç yapı örnekleri her zaman, alışılmış, belli bir geometrik formu olan yapıların tasarlanmadığını gösteriyor. Avrupa'da bir çok örneğini gördüğümüz bu ilginç yapılar kentlerin dikkat çekici noktaları olarak, kentlerin cazibesini arttırıcı ögeler haline geldiler. İnsanlar bu yapıları görmek için yapıların bulundukları ülkelere ziyarete geliyor.

Bu yapıların güzel ya da çirkin olduğu ayrı bir tartışma konusu... Fakat hiç de görmeye alıştığımız yapılar olmadığı da bir gerçek. Dünya'dan bu ilginç yapılara örnek bazı ülkelerde yer alan yapıları inceleyelim:

The Crooked House (Sopot, Polonya)



Polonya'da 2003 yılında inşa edilen yapının mimarisinde, ünlü Polonyalı sanatçı ve çocuk romanları ressamı Jan Marcin Szancer ve İsveçli ressam Per Dahlberg'in resimlerinden ve boyamalarından esinlenilmiş.

Pacific View Alışveriş Merkezi'ndeki Otobüs İstasyonu (Ventura, Kaliforniya)



Dennis Oppenheim tarafından tasarlanan bu otobüs istasyonu, tasarımcısı tarafından şu şekilde tarif ediliyor: "Bu, bir otobüsün bir eve dönüşümünün metamorfozu. Yolcular hem gidecekleri yere varacak hem de evlerine varmış olacaklar."

Ripley's Building (Ontario, Kanada)



Bu yapıyı görünce ilk bakışta depremden zarar görmüş bir yapı olduğu düşünülüyor. Fakat öyle bir yapı değil. Ripley Mirası'nın modasında 1812 yılında gerçekleşen 8.0 şiddetindeki depremin etkisini yansıtmak amaçlı tasarlandı. Bina, şimdileri Dünya'da en çok resmedilen bir yapı haline geldi.

Wonderworks (Pigeon Forge, TN, ABD)



Wonder Works olarak adlandırılan bu yapı, Florida'nın merkezinde tepetaklak bir cazibe noktası. Bu ilginç yapı, tüm aileler için bir deneyim olması adına 100'den fazla interaktif bir sergileme sunuyor.

Upside Down House (Szymbark, Polonya)


Daniel Czapiewski tarafından 2006 yılında Polonya'da tasarlanan bu yapı, Kominist dönemi ve dünyanın içinde bulunduğu şimdiki durumu yansıtıyor. Çok sayıda turist yapı inşa edildikten sonra, bu yapıyı görmeye geliyor.

135 Degree Angle, Çin
Bu garip ev, resmi bir isme sahip değil. Fakat, "135 derece açılı" yapı deniliyor. Evin ilginç bir pembe çatısı var.









Dünya'dan örnekler bu şekilde olurken, bu yapılara örnek tabii ki de Türkiye'de de mevcut. Ama bu yapılar diğer örneklere göre biraz daha farklı. Her biri gerçekten de şaka gibi... Hepsinin de tasarım hikayeleri çok ilginç ve ironik. Bu yapılar şu şekilde sıralanıyor:

Rize'deki 8 Katlı Bir Apartman: Apartmanı inşa eden müteahhit, binanın girişine ulaşmak için arazi sahipleri ile anlaşmazlığa düşünce, benzeri pek görülmeyen bir uygulamaya imza attı.

Binanın arka tarafına 164 basamaklı, 8 kat merdiven yaptı. Binaya ulaşmak için 8 kat merdiven tırmanan apartman sakinleri, asansörü bulunmayan binada oturdukları kata da yine merdiven çıkarak ulaşmak zorunda kaldı.







Rize'de 6 Katlı Bir Apartman



Birinci katından başlayan demir yangın merdiveninin zemine bağlantısı ipten bir merdivenle sağlanıyor. Burada bir demirin kesilmesi ile oluşturulan açıklıktan dışarı bağlantı sağlanıyor. Zemine ise 8 metrelik ip ve ahşaptan yapılmış ilkel bir merdivenle ulaşılabiliyor.

Rize'deki Hükümet Konağı



Binanın, Kaymakamlık makamının yer alacağı üst katındaki taşıyıcı kolonların zeminden sadece 1,95 santimetre yüksekten geçmesi, koridorları birbirlerine bağlayan geçişlerin yüksekliğini de sınırladı. 1,85 metre boyundaki Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hizmete açması beklenen binada, zemin kaplaması ve sıva sonrasında geçişlerin yüksekliğinin 1,85 santimetreye kadar inebileceği fark edilince, çalışma durduruldu ve proje tadilatına gidilmesi kararlaştırıldı.

Trabzon'daki 6 Katlı Bir Apartman



Trabzon'un Akçaabat ilçesindeki 6 katlı bir apartmanın yangın merdiveni, "Bu ne işe yarar" denilecek cinsten. Çünkü binan dış cephesine monte edilen yangın merdivenine, binanın hiçbir yerinden giriş bulunmuyor.

Trabzon'daki 5 Katlı Apartman



Trabzon'da beş katlı bir binada bulunan yangın merdiveni balkonların içinden geçiyor, birinci katta bitiyor. Yapan kişi iddialı: "Almanya'da gördüm."

Binanın görünümünü bozmasın diye bir taraftaki dairelerin balkonlarından geçirilen yangın merdivenine, yangın çıkması halinde diğer taraftaki dairelerden ve merdiven boşluğundan ulaşılacak kapı ise bulunmuyor. Bina tamamlandıktan sonra bir cephedeki dairelerin balkonlarının içinden geçecek şekilde yapıldığı belirtilen yangın merdiveni, yine yönetmeliğe göre yere kadar uzanması gerekirken, birinci katta bitiyor.






Zonguldak'taki Apartmanlar: Zonguldak'ın Kilimli beldesinde oturan bir vatandaş, karşı apartmanın aynı katında oturan kızına rahatça gidip gelebilmek için 2 apartman arasına köprü yaptırdı.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.