Haberler

200 milyon TL'ye manzaralı duvar kağıdı döşüyoruz

Tarih: 2 Nisan 2010 Kaynak: Hürriyet Emlak Yazan: Hanife Baş
Kocaman bir kırmızı Ferrari, ünlü Mona Lisa tablosu, Roma Kolezyum'u ya da çocuğunuzun dev bir posteri... duvar kağıtları artık bildiğiniz gibi değil! Bu sene dekorasyonda son trend, salonun ya da yatak odasının en az bir duvarını boyamak yerine, dijital baskı teknolojisiyle basılmış dev duvarkağıdıyla süslemek. Eski (güzel) günlerine dönmek için çabalayan duvarkağıdı sektörü de, hem baharın yaklaşması hem de bu yeni trend sayesinde ikinci bir gençlik yaşamaya hazırlanıyor. Türkiye'de tahmini büyüklüğü 200 milyon TL olan duvar kağıdında, altın ve gümüş işleme, hasır ve kadife gibi seçeneklere de ulaşmak da mümkün.

Modayı evlere getiriyor
Önceleri kısıtlı desenlere sahip olan duvar kağıtları, bugün mekanları günün trendleri, moda renkleriyle buluşturan giysilere dönüştürüyor. Seher Koçyiğit, duvar kağıdında bu yılki trendlerin hep doğa renkleri olduğunu, açık bejler, koyu kırmızılar ve bordoların çokça tercih edildiğini belirterek, şunları söylüyor: "Doğallık ve sadelikten hoşlananlar düz, modern, yumuşak, tatlı pasteller; çizgidışı ve farklılık arayanlar fıstık yeşili, erik rengi, bordo, lacivert, fuşya, lila renkleri, geometrik çizgiler, büyük desenler ve canlı dokuları tercih ediyor."

Uygulamadan önce eski boya mutlaka kazınmalı

Cem Kolcu, duvar kağıdını uygularken dikkat edilmesi gerekenler hakkında da şu uyarılarda bulunuyor:
- Duvar kağıdı yapılacak mekanlarda, her türlü duvar ve tavan üzerindeki onarımlar tamamlanmış, tavan boyası, kartonpiyer ve döşeme şapı bitmiş olmalı.
- Kapı ve pencereler takılmış olmadır.
- Laminat ve lamine parke, kesimleri mekan dışında yapılması koşuluyla duvar kağıdından sonra yapılabilir. Masif parke önce yapılmalı.
- Tüm elektrik priz ve anahtarların iç üniteleri takılmış olmalı. Süpürgeliklerin, kağıttan sonra yapılması tavsiye edilir. Duvar yüzeylerinin kuru ve temiz olması gerekiyor.
- Duvar yüzeyinde eskiden yapılmış duvar kağıdı varsa mutlaka sökülmeli. Kabarmış eski boya ve macunlar kazınmalı.
- Duvar yüzeyinde nem olmamalı. Kırıklar, çatlaklar kazınmış bölgeler alçı sıva veya saten alçı ile tamir edilmeli ve tüm yüzeye saten alçı macun yapılıp, zımparalanmalı.
- Koyu renk duvar kağıdı kaplanacak yüzeylerin, duvar kağıdı rengine yakın bir kat plastik boya ile boyanmasında fayda var.
- Parlak görünümlü kağıt yapılacaksa, alçı macun çok düzgün yapılmalı ve hazırlanan yüzey bir çelik mastarla kontrol edilmeli.

Gezmeyi seviyorsunuz ama fazla vaktiniz yok. Spor tutkunusunuz ama devamlı takip edemiyorsunuz. Doğaya hasretsiniz ama şehir yaşamında ulaşamıyorsunuz...Yeni nesil duvar kağıtlarıyla herkesin hobisi ve zevkini odasının duvarlarına taşıması mümkün hale geliyor. 1970'li 80'li yıllarda bütün evlerde bulunan ve zamanla yerini boyaya bırakan duvar kağıtları konutlarda yeniden trend oluyor. Teknolojik gelişmelerle yeniden evlere dönen duvar kağıtlarıyla artık enh çılgın hayalleri gerçekleştirmek mümkün. Artık odalar, dünyanın ünlü anıtları olan Tower Bridge yahut Roma Kolezyum manzaralı olabilir. Spor araba Ferrari, Mona Lisa, yelkenli veya doğadan bir manzara odaları süsleyebilir. İnsanlar düşünce, hayal ya da sevdiklerinin fotoğraflarını duvar kağıtlarıyla, oturma odası, yatak odası ya da evinin istediği herhangi bir köşesine taşıyabiliyor. Dijital baskılı duvar kağıtları silinebilme, temizlenme ve solmama özelliklerine sahip. Geçmiş güzel günlerine geri dönmek için uğraşan sektör de hareketleniyor. Türkiye'de tahmini büyüklüğü 200 milyon TL olan sektörde beş üretici firma ve yüzden fazla ithalatçı bulunuyor.

Altın işlemelisi de var
SK Konsept'in Satış Müdürü Cem Kolcu, 1970'li ve 1980'li yıllarda bütün evlerde kullanılan duvar kağıtlarının yıllar içinde dekorasyonun bir parçası haline geldiğini söylüyor. Bugün yüksek teknolojiyle üretilen duvar kağıtları sektörün çok farklı yerlere gelmesini sağlamış. Kaliteleri yüksek binlerce renk ve desen seçeneği sunan duvar kağıtları ilgi görüyor. Bu yıl boya yerine duvar kağıdının trend olduğunu da vurgulayan Kolcu, her zevke ve bütçeye uygun modeller üretildiği için son iki yılda duvar kağıtlarında patlama yaşadıklarına dikkat çekiyor. Sektörün büyüklüğünün de giderek arttığına değinen Kolcu, dijital baskılı kağıtların metrekare fiyatının 159-359 avro (330-740 TL) arasında değiştiğini belirtiyor.

Döşemenin mevsimi kalmadı
Duvar kağıdını evlere döşemek için de artık mevsim gerekmiyor. Dikkatli ve titiz uygulamalar evlerde kirlenme ve tozlanmaya neden olmuyor. Cem Kolcu, bu nedenle her mevsim duvar kağıdının döşenebildiğini belirterek, "Son bir yıl içinde ocak ve şubat ayları en fazla duvar kağıdı satışı ve uygulaması yapılan aylar oldu" diyor. Kolcu, duvar kağıdındaki trendleri de, "Vinil, altın ve gümüş işlemeli, ipek duvar kağıtları. Swarovski taşlı duvar kaplamaları, dijital baskı resimli duvar kaplamaları, kadife duvar kağıtları ve hasır" şeklinde sıralıyor.
Duvar kağıdı üreticisi Halley'in Pazarlama Müdürü Seher Koçyiğit de, sektörün büyüyeceğini belirterek, "Duvar kağıdı yeniden moda oluyor. Duvar kağıdı patlaması var. Eski moda yeniden gündeme geliyor" diye konuşuyor.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.