Haberler

Büro binasında ezberi yıkınca ödülü aldık

Tarih: 2 Nisan 2010 Kaynak: Hürriyet Emlak Yazan: Seda Tabak
Fransa'nın Cannes şehrinde düzenlenen, dünyanın en önemli gayrimenkul zirvelerinden MIPIM'de, ofis binası dalında bu yıl büyük ödülü, Atelier Jean Nouvel, Coop Himmelb(l)au, Perkins+Will, LAN Architecture gibi dünya devlerinin arasına giren Suyabatmaz Mimarlık, Güneşli Kule projesiyle kazandı. Henüz inşa edilmemiş ya da tamamlanmamış projelerin yarıştığı ve 8 kategoride düzenlenen yarışmada ipi göğüsleyen Suyabatmaz Mimarlık, ödülünü, 17 Mart gecesi Cannes'da yapılan törende aldı. Suyabatmaz Mimarlık'ın Kurucu Ortağı Arif Suyabatmaz ile ödülü konuştuk.

Fransa'nın Cannes kentinde düzenlenen dünyanın en büyük gayrimenkul zirvesi MIPIM'in Architectural Review işbirliği ile 2002 yılından bu yana düzenlediği proje yarışmasında Türkiye'den ilk birincilik ödülünü Suyatmaz Mimarlık aldı. İlk birinciliğin dışında yarışmada ödül alan tek mimari grup olan Suyabatmaz Mimarlık'ın Kurucu Ortağı Arif Suyabatmaz, ödüle başvuru aşamasını söyle anlattı: "Geçen sene yapılan yarışmada tavsiye ödülü alan mimarların haberlerinin basında yer almasıyla birlikte dikkatimizi çekti. Daha sonra ciddi bir yarışma olup, olmadığına dair araştırma yaptık. Çünkü bazı ödüller internetten oylama yapılarak seçiliyor ve bu da bana çok ciddi gelmiyor. Önemli bir ödül olduğuna kanaat getirdikten sonra projelerimizi yolladık. Sıkı bir rekabet içinden sıyrılmışız. Yarışmaya katılan projelerin hepsi belirli bir kalitenin üstünü gösteren güncel tasarımlar. Açıkçası 30 bin MIPIM üyesine gönderilmek üzere hazırlanan yarışma kataloğunu görene kadar durumun farkında değildim. Gördükten sonra çok daha fazla gurur duydum."

Pazarlaması da kolay
"Bağcılar'da Basın Ekspres yoluna dik uzanan 1.5 km'lik bir şerit üzerinde tasarlanan üç yapıdan anayola en yakın olan proje Güneşli Kule, iş hayatının tekdüzeliğini, kapalı yerlerde çalışmanın getirdiği rahatsızlıkları dengeleyebilecek bir mekan" diye konuşan Arif Suyabatmaz ardından ekliyor: "Alışılagelmiş büro binası ezberini yıkmaya çalışıyoruz. Bu hem çalışanın hem de işverenin lehine oluyor. Çünkü farklı arayışlarda olan şirketler var. Kaliteyi yükseltecek mekanlar istiyorlar. Ve böyle bir binanın daha kolay pazarlanabileceğine inanıyorum."

Hedef yaşam kalitesini yükseltmek
Architectural Review Dergisi'nin editörü Paul Finch'in başkanlığını yaptığı yarışmanın jürisi, Suyabatmaz Mimarlık'ın Öz Gayrimenkul Yatırım A.Ş adına gerçekleştirdiği "Güneşli Kule" projesini şu sözlerle tanımlıyor: "Uzun süreli ve farklı kullanıma olanak sağlayan, kullanıcılarının yaşam kalitesini yükselten bu yapı, düşey kütlesinin boşaltılması ile elde edilen yataylıkla bulunduğu çevreyle ilişki ve empati kurmaktadır." Suyabatmaz Mimarlık Kurucu Ortağı Arif Suyabatmaz ise ödülle ilgili olarak, "Projenin bulunduğu lokasyonda yüksek bir yapı yok. Yatay bir çevre. Projemiz karikatürize olmadan, yüksekte yatay bir kurgu sağlıyor aslında. Yataylığı birebir taklit etmeden, iç bahçe olanağını kullanarak bu etkiyi yaratıyor. Onun için de bu ödüle layık bulunduğunu düşünüyorum" açıklamasını yapıyor.

Kat bahçeleri enerji tasarrufu sağlıyor
Ulaşılabilir çember içerisinde en iyi lokasyonlardan biri olan Bağcılar'da inşa edilecek proje, 23 katlı ofis bloğu ve altında yer alan ticaret merkezi ile birlikte toplam 35 bin metrekarelik inşaat alanına sahip. Projede ofis mekanları önlerinde yer alan birbirleriyle bağlantılı kat bahçeleri ile ofis çalışanlarının bina dışına çıkmadan bulundukları katta dinlenme ve sosyal ilişkiler kurmak amacıyla bir araya gelmeleri amaçlanmış. Bu kompozisyonun üzerine geçen ikinci bir cephe hem bahçelerin korunaklı yerler olmasını hem de binada enerji tasarrufu sağlamaya yönelik.

Aynı zamanda ekolojik olmaya çalışan bir proje olduğunu vurgulanan Suyabatmaz, ekolojik kavramının sadece mimariyle olmadığını, yatırımcı ile birlikte yürütülmesi gerektiğini belirterek şunları söylüyor: "Yapımcı firmanın ekolojik konuya önem vermesi gerekiyor. Ancak Öz Gayrimenkul tanıdıklarım içinde bu konuya en çok önem veren firma. Hatta rezidans projemiz revize edilmeden önceki adı Eko Park'tı. Bu konuda birçok araştırma yaptık ve onları bu projelerimizde mutlaka kullanacağız. Sürdürülebilirlik açısından da üzerinde durduğumuz bir nokta ekoloji. Zaten yeşil bir bina yapıyoruz. Toprakta yok ettiğimiz yeşili katlarda var ediyoruz. Çünkü bina yaparken, toprağı çalıyoruz. Tek yapabileceğimiz katlardan geri vermek."

MIPIM'de 2010'da ödül alan projeler

Büyük Kentsel Proje
Kazanan: Amfora Amstel, Amsterdam
Mimari Tasarım: Zwarts & Jansma Architects and Strukton

Karma Kullanım
Kazanan: One New Change, Londra
Konsept: Jean Nouvel
Mimari Tasarım: Sidell Gibson Architects

Ofis Binası
Kazanan: Güneşli Kule, İstanbul
Mimari Tasarım: Suyabatmaz Mimarlık

Yenileme ve Master Plan
Kazanan: Nordhavnen: City Regenerative, Danimarka
Mimari Tasarım: FXFOWLE Architects

Konut
Kazanan: 486 Mina El Hosn Tower, Beyrut
Mimari Tasarım: LAN Architecture

Perakende ve Eğlence
Kazanan: Nebuta-no-ie Warasse, Aomori City, Japonya
Mimari Tasarım: Frank la Riviere Architects inc

Sürdürülebilirlik
Kazanan: Town Town - Erdberg Office Tower, Viyana
Mimari Tasarım: COOP HIMMELB(L)AU Wolf D. Prix / W. Dreibholz & Partner

Yüksek Bina
Kazanan: Al-Birr Foundation Headquarters, Riyad
Mimari Tasarım: Perkins+Will

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.