Haberler

İstanbul laleleriyle bayram ediyor

Tarih: 2 Nisan 2010
Baharın gelmesiyle, yol kenarlarında, parklarda, tarihî bahçelerde tam 74 çeşit lale açıyor. İstanbul'da ise 43 çeşit lale ekiliyor.

En çok sevilenler, sarı, kırmızı, turuncu renkler. Emirgân Korusu, Çamlıca Tepesi, Beykoz Korusu bu güzelliklerin seyredileceği bahçelerden bazıları...

Sarı, turuncu, beyaz, mor, yavruağzı, Çingene pembesi, mürdüm, siyah, narçiçeği, mor beyaz sarı, somon, kırmızı gibi daha birçok renkte laleler açtı. Bir 'Lale Devri' daha başladı İstanbul'da. Cadde kenarları, tarihî camilerin avluları, korular binbir çeşit lalelerle donandı. Demek istediğimiz şu: Elinizi çabuk tutun. Bir hafta ya da 10 gününüz ya var ya yok! İşi gücü, türlü türlü bahaneleri bir kenara bırakın, lalelerin keyfini çıkarın! Herkesin görebileceği kadar lale var bu sene. Hem de kentin pek çok yerinde.

İşte size İstanbul'da laleleri temaşa edebileceğiniz birkaç adres: Şehrin Avrupa yakasındaki Emirgân Korusu, Yıldız Korusu, Gülhane Parkı, Florya Sosyal Tesisleri; Anadolu yakasındaki Büyük Çamlıca, Fethipaşa Korusu, Hidiv Korusu, Beykoz Korusu birbirinden farklı lalelerin görülebileceği yerler...

Emirgân Korusu: Asırlardır bin bir çeşit rengin cümbüş ettiği cennetten bir bağ sanki Emirgân Korusu... İstanbul ile özdeşleşen ağaçlar, mis kokulu binlerce çiçek var bağrında. Ancak Emirgân Korusu asıl güzelliğini nisan gelince açan lalelerden alıyor. Neredeyse İstanbul'daki bütün lale çeşitlerini görebilmek mümkün. Bu yüzden ailenizi alıp Boğaz'dan gelen rüzgârın serinliğiyle lalelere doyabileceğiniz bir yer. Ayrıca, bu güzide yerde sabah kahvaltı edebileceğiniz, tatlı yiyip çay içebileceğiniz belediyenin işlettiği sarı, mavi, beyaz adıyla bilinen 3 tarihî köşk var.

Büyük Çamlıca:
Lale zamanı başladı mı ismi unutulmayan yerlerden biridir Çamlıca Tepesi. Öyle ki tepeye doğru yürürken sağ tarafınıza Boğaz'ı, sol tarafınıza laleleri alıyorsunuz. Sabahın erken saatlerinde ise güneşin doğuşunu sarı, beyaz, kırmızı, yavruağzı renkli lalelerin arasında izlemek Çamlıca Tepesi'nin vazgeçilmez keyiflerinden. Ama buraya sadece sabah değil, haftanın her günü, günün her saati ailecek ya da dostlarınızla dinlenmeye gelebilirsiniz.

Sultanahmet Camii ve etrafı:
Tarihî yarımadanın en kalabalık yerlerinden biri Sultanahmet Meydanı. Ama nisan ayında bu kalabalığa eşsiz bir sükûnet çöküyor. Çünkü Sultanahmet Meydanı tarihî güzelliğini, laleleri giyinmiş bir şekilde sunuyor kendini görmeye gelenlere. Bu yüzden size bizden tavsiye, müsait bir vaktinizde sırf laleleri görmek için bir Sultanahmet gezisi yapın.

Hidiv Korusu:
Kanlıca'nın kuzeyinden başlayıp Çubuklu Vapur İskelesi'ne yakın bir yerde sona eren Hidiv Korusu'nda başta kızılcık olmak üzere değişik ağaç türleri ve bostanlar mevcut. Ancak bu korunun halk tarafından çok sevilmesinin sebebi, nisan gelince açan laleleri. Lalezar olarak anılan koruya hafta sonu hem kahvaltı yapmak hem de laleleri görmek için gidebilir; baharın tadını yeşil ağaçların arasında çıkarabilirsiniz.

Beykoz Korusu:
İstanbul Boğazı'na hâkim bir yerde bulunan Beykoz Korusu Karadeniz'e doğru uzanan bir alanda yer alıyor. Korunun Boğaziçi'ne bakan yamaçlarında köşkler, kuşhaneler, havuzlar var. Ayrıca korunun en önemli özelliği, Türkiye'de yetişmeyen bitkiler ve ağaçların olması. Ama şehrin gürültüsünden kurtulmak istiyorsanız önümüzdeki günler korunun en hoş göründüğü zamanlar. Çünkü İstanbul'un eşsiz manzarası ile bütünleşen koruda laleler bir başka duruyor. Neredeyse lale çeşitlerinin hepsi var.

Yedikule Soğanlı Bitkiler Parkı:
Zeytinburnu sahil yolunda geçtiğimiz yıl açılan park, soğanlı bitkilerin bulunduğu bir çiçek dünyası. Surların dibinde açan çiçekleri görmeye gidebilirsiniz. Özellikle şu günlerde lalelerin güzelliğini görmek için tercih edebileceğiniz ufak bir lalezar.


İstanbul hangi laleleri seviyor?

Yol boyunca, parklarda, korularda bize renk cümbüşü yaşatan lalelerin isimlerinin ne olduğunu, en çok hangilerinin sevildiğini, İstanbul'da kaç çeşit lale açtığını biliyor musunuz? Cevabını İstanbul Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nden aldık. Toplam 74 çeşit lale mevcut. İstanbul'da ise 43 türü yetiştiriliyor. Bunlardan sarı-kırmızı renkli uzun boylu 'Aladdin', uzun kırmızı renkli 'Apeldoon', uzun pembe renkli 'Gander', mayıs ayında açan uzun turuncu renkli 'Ballerina', normal boyda sıcak pembe renkli 'Don Kişot', uzun sarı renkli 'Golden', yine mayısta açan koyu sarı rengindeki 'Jan Vannes', normal boyda mor renkli 'Negrita' bu lalelerden en çok tercih edilip İstanbullular tarafından en çok sevilenler arasında.

Nereden lale alabiliriz?

Evinizde yetiştireceğiniz laleleri nereden alacağınıza gelince... İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 2-18 Nisan arasında düzenlediği festival boyunca kurmuş olduğu lale satış noktalarından alabilirsiniz. Emirgân Korusu, Göztepe Parkı, Hidiv Korusu, Sultanahmet, Büyük Çamlıca, Feshane, Florya, İstanbul Ağaç ve Peyzaj AŞ Alibeyköy ve Pendik fidanlıkları bunlardan bazıları...

Evde lale nasıl yetiştirilir?

Lale soğanını sonbahar ya da kış başında toprak donmadan dikmeniz gerekiyor. En ideal dikim zamanı soğuk iklime sahip yerlerde ekim, kasım, aralık ayları; ılıman iklime sahip yerlerde kasım ve ocak aylarıdır. Saksıda 10 cm derinliğinde toprağın altına gömmeniz yeterli. Ayrıca ilk dikildiği anda suyunu hiç eksik etmemeniz gerekiyor. ZAMAN

SEVİM ŞENTÜRK

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.