Haberler

Ege'de Bir Sosyal Yaşam Vadisi Düşsel Seyirlerle Yalıkavak

Tarih: 19 Nisan 2010 Yazan: Mona Paşapur, Seda Şahin
Egenin neredeyse tüm kıyılarını görmüş olmamıza rağmen, her defasında yeni bir şeyler keşfedip bambaşka heyecanlar yaşıyoruz. Kim bilir bu belki de gördüklerimizden çok, hayalini kurduklarımızdan ileri geliyor. Çünkü zaten, biz mimarlar ve kent plancıları kentlerle duygusal ilişkiler yaşarız.

Kısa süre önce yüzlerce defa gittiğimiz, egenin kıyı kentlerinden biri olan Yalıkavak beldesine bambaşka bir amaçla gittik. Olgun bir gözlemle kentsel ölçekte değerlendirme yaparak kenti anlamak, ziyaretimizde esas olandı ve gitmeden önce amacımıza yönelik bir takım araştırmalar yaptık.

Kentin, her defasında geçtiğimiz sokaklarını bambaşka bir gözlemle değerlendirmek bize yakınlarda okuduğumuz bir yazıyı hatırlattı. Yazı Londra kentindeki Canary Wharf bölgesi üzerineydi ve tam olarak şöyle diyordu: "Canary Wharf'ın gelişimi hakkında hiçbir zaman olumlu yorumlar duymadık, böylece oraya gittiğimizde çok fazla beklentimiz yoktu. Fakat olmayı beklediğimizden daha çok hayal kırıklığı yaşadık. Dört tane kamusal açık alan ve hemen hemen görüş alanından saklanmış ve bulunması zor, bir yeraltı çarsısı labirentine sahipler. Açık kamu alanlarından üç tanesi arabalarla dolu. Belli ki, bölge kullanıcıları bu araçların meydanı canlandıracak atraktif bir araba şovu oluşturacağını düşünmekteler." 1


Yalıkavak Belediye Meydanı

Şüphesiz ki yaşadığımız şey hayal kırıklığı değildi zira, "yapıcı olmayan hislere kapılmak çözüm getirmez'' fikrimiz her zaman kullandığımız bir yöntemdir. Ancak bu denli bir güzelliğin Canary Wharf'ı çağrıştırmasına çözüm olacak öneriler yaratmak yerinde ve kurtarıcı olacaktı.

Yalıkavak çarşısı aksı ve bağlı akslar içinde devam ederken olası bir küçük müdahaleyi bekleyen kocaman bir mucizeyi izliyoruz. Artık kurduğumuz cümleler sakin ama tamahkâr da aynı zamanda.



Belediye binasının önünde yer alan kayıp bir meydandan marinaya uzayan bir yürüyüşün her adımında bambaşka bir Avrupa kentini yaşıyoruz oysa. Göreceli tasarım kavramının karmaşasından uzak bir keyifle her adımda Avrupa'da hayran kaldığımız her bir kent olabilirdi burası. Camogli, Formia, Brighton ... ve süre giden Avrupa kıyı kasabaları... Yalıkavak Marina'ya ulaştığımızda kelimenin tam anlamıyla Nice kentini seyrediyoruz. Sonrasında, Kızılburun'un ucundan Monte Carlo size uzanıyor...


Nice Kenti, Fransa                                     Yalıkavak, Türkiye

Kuşkusuz adı geçen tüm bu kentleri görmüş olmaktan öte; gördüklerimizle bağdaştırmamız, analojik bir yaklaşımla öneriler üretebilmek adına bir avantajdı.
Kızılburun'dan bakarak gördüklerimiz; kentin girişinden başlıyor. Şimdilerde mevcut olan kayıp meydanın merkez olduğu ve kentin güneybatısında yer alan marinayla bütünleşen muhteşem bir kent odağı ortaya çıkıyor ve bu odağın beslediği küçük bir marka turizm kenti kendini gösteriyor işte!


Yalıkavak Kentsel Tasarım Kent Merkezi Meydan ve Sahil Düzenleme Avan Projesi

Dünya'nın birçok yerinden insanlar artık daha farklı arayışlarla kilometrelerce mesafeler kat etmekte. Bazen sadece kente ait bir simge, bazen bir spor merkezi, bazen doğa, bazen ün salmış bir yemek kültürü bile buna neden olurken; tüm bunlara sahip olan Yalıkavak neden bunları yeterince yaşayamıyor, düşünüyoruz. Oysa, off road sürüşleri, su sporları, dağcılık, dağ yürüyüşü (trekking) vb. doğa sporları bile düşünmeden sayılabilirken neden bu kentte yapılabilir olmasın. Neden doğasını, kültürünü ve sadeliğini koruyarak Yalıkavak'ta bir yavaş kent olmasın.


Yalıkavak Panaromik Kent Görüntüsü

Winston Churchill'in söylediği gibi "We shape our buildings, and afterwards they shape us", yani "Binalarımızı biz şekillendiririz ama daha sonra onlar bizi şekillendirir''. Bu, gerek tekil ölçekte gerekse kent bütününde, büyük küçük her kentimiz için böyledir.

*Öğr. Gör. Dr., Muğla Üniversitesi Milas Sıtkı Koçman MYO, Muğla
*Seda Şahin Mimarlık, Muğla

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.