Haberler

Mısır'daki Osmanlı izleri canlanacak

Tarih: 20 Nisan 2010 Kaynak: Yeni Şafak Yazan: İsmail Hakkı Yoğurtçu
Marmara Belediyeler Birliği, Mısır'daki Osmanlı eserlerini restore ederek, Osmanlı'nın mirasını günümüze taşıyacak. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, "Küreselleşen dünyada, kardeş ülke olarak gördüğümüz Mısır'a her zaman büyük önem verdik. Yerel anlamda Kahire ile her türlü girişime ve ortak projeye hazırız" dedi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin başkanlığında çalışmalarına devam eden Marmara Belediyeler Birliği, Mısır'daki Osmanlı eserlerini restore ederek, Osmanlı'nın mirasını bugüne taşıyacak. Marmara Belediyeler Birliği üyesi belediyeler için düzenlenen, Mısır'ın Aswan, Kahire ve Luksor kentlerini içeren yurtdışı teknik inceleme programına; Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Edirne İl Belediyesi ile Avcılar, Bağcılar, Bakırköy, Başakşehir ve Sultanbeyli belediyesinden yetkililer katıldı.

Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, "Küreselleşen dünyada, kardeş ülke olarak gördüğümüz Mısır'a her zaman büyük önem verdik. Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak, yerel anlamda Kahire ile her türlü girişime ve ortak projeye hazırız" dedi.

Kahire ile Ortaklığa Hazırız
Marmara Belediyeler Birliği'nin çalışmalarıyla ve stratejik konumuyla Türkiye'nin en önemli kurumlarından biri olduğunu söyleyen Başkan Altepe, "Türkiye ekonomisine yön veren Marmara Bölgesi'ndeki 230 belediyenin çatı kuruluşu olan birliğimiz, Osmanlı mirasının büyük izlerini taşıyan sayısız eserin bulunduğu Mısır'a, ecdat yadigarlarının restorasyon çalışmaları için yardım etmek istiyor. Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi (TİKA) ile sayısız çalışma ve ortak organizasyon yapan Marmara Belediyeler Birliği, Mısır'daki Osmanlı eserlerinin restorasyon çalışmaları için, TİKA'dan talepte bulunacak ve her iki ülke yönetiminin de onayıyla önemli bir işbirliğine gideceğiz" diye konuştu. Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin de bu konuda gerekeni yapacağını belirten Başkan Altepe, "Devlet Bakanımız Faruk Çelik'in sorumluluğunda olan ve bu tarz teknik işbirliği çalışmalarını dünya çapında başarıyla yapan TİKA'nın bir an önce konuyu gündemine alması için çalışma başlatacağız" dedi.

"Türkiye ile İlişkilerimiz Artacak"
Marmara Belediyeler Birliği heyetiyle yakından ilgilenen Kahire Valisi Abdel Aziz Vezir, Türkiye ile olan ilişkilerin son yıllarda giderek arttığına dikkat çekerek, "Sizi Mısır'da ağırlamaktan onur duyuyoruz. Sahip olduğumuz ortak kültürel geçmişten dolayı, yakın akrabalarımı evimde ağırlamış gibi mutluyum. Türkiye'ye de ne zaman gitsem, kendi evime gitmiş gibi mutlu oluyorum. Mısır toprakları, Firavun'dan Osmanlı'ya kadar çok sayıda büyük medeniyete ev sahipliği yaptı. Osmanlı Devleti'nden kalan sempatiyle Mısır halkı, Türkler'e karşı her zaman sevgi ve saygı ile bakmıştır. Ancak Türkiye ile olan ilişkilerimiz, hiçbir zaman bugünlerdeki kadar ileriye gitmemişti. Türkiye'nin son yıllarda yürüttüğü başarılı dış politika sayesinde ticari, sanayi, turistik ve kültürel anlamda çok önemli ilişkiler içerisine girmeye başladık. Bu ilişkilerin artarak devam edeceğine inanıyoruz" diye konuştu.

Restorasyon Heyecanı Şimdiden Başladı
Marmara Belediyeler Birliği heyetini havaalanında karşılayan ve Başkan Altepe ile Vali Vezir'in görüşmesine de katılan Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Batsalı ise "İki ülke arasındaki bağların gelişmesini sağlayan temas ve araştırma programlarının yararı herkes tarafından biliniyor. Mısır'daki Osmanlı izlerinin restorasyonu için Marmara Belediyeler Birliği'nin atacağı adımı, heyecanla beklemekteyiz. Akdeniz'in çok önemli iki ülkesiyiz. Ortak mirasımız konusunda birlikte hareket edilirse, müthiş bir sinerji yakalanır" dedi.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.