Haberler

Nemrut Develeri artık koruma altında

Tarih: 23 Nisan 2010 Kaynak: Radikal
Bitlis'in Tatvan ilçesinde bulunan ve halk arasında "Nemrut'un develeri" olarak adlandırılan lav taşları, Van Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun kararıyla koruma altına alındı.

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Demirtaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tatvan'ın Karşıyaka Mahallesi'ndeki Develer suyu mevkisinde bulunan lav taşlarının koruma altına alındığını belirtti.

Belli bir düzen içinde dikili olan bu lav taşlarının büyük bölümünün vatandaşlar tarafından zaman içinde tahrip edildiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Demirtaş, kararla bu efsanevi taşların koruma altına alındığını bildirdi.

Halk arasındaki efsaneye göre bu taşların "Nemrut'un develeri" olarak adlandırıldığını belirten Demirtaş, bu taşların mitolojik bir öyküsü olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Burada yaşayan Nemrut isimli kral, Babil döneminde takriben MÖ 2 binli yıllarda yaşamış. Halka zulmeden kral Nemrut'a hizmet eden develerin de bu zulüm nedeniyle taşlaştığı rivayet edilir. Bunların bilimsel değeri yok ama halk arasında böyle bilinir. Burada çok sayıda dikilitaş vardı. Bunlar onlarcaydı. Hepsi belli bir düzen içinde derenin içinde bulunuyordu. Bunlar zaman içinde çeşitli sebeplerle yok oldu. Derenin hemen yanı başına yapılan derme çatma binaların inşası sırasında kırılanlar oldu. En son geçen yıl Tatvan-Ahlat-Bitlis kara yolunda yapılan yol genişletme çalışmaları sırasında bu taşların kırıldığını gördüm. Buna tepki göstermek için basını bilgilendirdik. Çünkü o taşlardan birini yol genişletme çalışmaları için kırmışlardı. Sonra taşın o işe yaramayacağı anlaşılmış ve olduğu gibi yerinde bırakılmıştı."

"SİT ALANI OLUNCA KİMSE DOKUNAMAYACAK"
Nemrut'un develeriyle ilgili çok uzun süredir çalıştığını anımsatan Demirtaş, taşlar için geçmişte hiçbir koruma tedbirinin alınmadığını ve bu nedenle taşların sayısının gittikçe azaldığını ifade etti.

Taşların bulunduğu dere içinin vatandaşlar tarafından arsa açılması için doldurulduğunu kaydeden Demirtaş, özellikle yolun sağında kalan bölgede bu uygulamaya gidildiğini söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ancak son zamanlarda sevindirici bir gelişme oldu. 26 Şubat 2010 tarihli ve 67 no'lu kararla Van Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun bir çalışması oldu. İl Kültür Müdürlüğünün bir raporu, kurula gitmiş. Gerekli incelemeler yapılmış. Sonra bu taşların tescilinin uygun olduğuna karar verilmiş. Buna göre lav taşlarının bulunduğu bölge, birinci derece doğal sit alanı olarak ilan edildi. Bu çok güzel bir gelişme. Sit olduğu olduğu için, buraya dokunulması mümkün olmayacak. Ancak bu koruma kararı bazen tek başına etkili olmuyor. Yöremizde ve ülkemizde yığınla sit alanı ilan edilmiş yer var. Ancak bu yerler her türlü tahribata açıklar."

Sit alanlarının korunması korusunda yetkililerin görevlerini zaman zaman ihmal ettiklerini bildiren Demirtaş, yetkililerin görev bilinciyle hareket etmelerinin çok önemli olduğunu söyledi.

Sit alanlarının korunmasıyla ilgili yerel yönetimlerin sorumlulukları bulunduğunu anımsatan Demirtaş, şöyle konuştu:

"Aslında bir bölgenin sit alanı olmadan önce de korunması gerekir ama ne yazık ki bugüne kadar bu olmadı. Şimdiden sonra kim bu karardan sonra kim görevini ihmal ederse suç işler. Kararın önemi var. Sit alanlarının korunmasıyla ilgili yerel yönetimlerin sorumlulukları var. Ayrıca valilerin, kaymakamların, belediyelerin hatta o yerdeki muhtarların dahi sorumlu davranması gerekiyor. Biz işin daha çok tarihsel boyutuyla ilgiliyiz ama bu kararda bizim mücadelemizin de küçücük bir etkisi oldu."

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.