Haberler

Helena'yı kovdu köprüye kondu

Tarih: 3 Mayıs 2010 Kaynak: Taraf Yazan: Burhan Ekinci

Helena'yı kovdu köprüye kondu Üçüncü Köprü'nün geçeceği Poyrazköy'ün geçmişi 200 yıllık. Hikâyeye göre, Rizeli bir nine, eşini elinden alan Helena'yı kovarak buraya yerleşmiş. Köy halkı köprüyü istiyor ama çevreye de duyarlı.

3. köprü ile yeniden gündeme gelen Poyrazköy'ün bir kıskançlık sonucu kurulduğunu biliyor muydunuz? Köyün kurucusunun dördüncü kuşak torunu Cevat Süer anlatıyor: Büyük dedem, Helena isimli bir Rum ile evlenir. Bunu duyan Rize'deki büyük nenem Helena'yı kovar. Birlikte bir tepenin üzerinde ev yaparlar ve o tepe Poyrazköy olur.

Poyrazköy, Karadeniz'e yakın Boğaz'ı gören bir tepede bulunuyor. 200 yıllık bir geçmişi var. Köyün hepsi birbirinin akrabası. Dört yüz haneli köyde, yaklaşık iki bin kişi yaşıyor. İskeledeki teknelerden anlaşılıyor, meslek balıkçılık. Köyün ilk kurulmasının ilginç bir öyküsü var: Rizeli bir imam olan Mustafa Aygır'ın tayini 1820'li yıllarda Fil Burnu'na çıkmış. O yıllarda bu bölgede birkaç Türk yaşıyormuş. Gerisi Rum. İmam Aygır, Helena isimli bir Rum ile evlenmiş. Bunu duyan Rize'deki eş, üç çocuğuyla birlikte imamın yanına gelmiş. Helena'ya yolu göstermiş. İmam da bugünkü Poyrazköy'ün bulunduğu yere ilk evi yaparak ailesiyle yaşamaya başlamış. Gelen akrabalarla köy kurulmuş. Bunu bize imamın dördüncü kuşak torunu 70 yaşındaki Cevat Süer anlatıyor.

"Çocuklarımız evlenemiyor"
Köy sit alanı ilan edilmiş. Ev yapmak yasak. Köylülerin evlerini boyamaları bile izne bağlı. "Bir çivi bile çakamıyoruz" diyorlar. Dededen kalma dükkânın camlarını değiştiren Ömer Kalafat "Bunun için 900 TL para cezası aldım" diyor. Köyde görüştüklerimizden köprüye karşı çıkan pek yok. Tek kaygıları ormanların yok olması. Buna dikkat edilmesi gerektiğini söylüyorlar. Hepsi aynı sorundan yakınıyor. Üç defa evinin yıkıldığını söyleyen Mustafa Kalafat, "Burada tapulu arazim var. Ev yapacak param var ama yapamıyorum. Beykoz'da kirada oturuyorum" diyor. Köylüler, evlenme çağında olan çocuklarının evsizlikten dolayı evlenemediklerini anlatıyor. Evlenenlerin ise köyden gitmek zorunda kaldıklarını hatırlatıyorlar. Eyüp Harman da "Köprüye karşı değilim ama bizi de düşünsünler. Ev yapma izni versinler" diyor.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.