Haberler

CHP'den üçüncü köprü için Hamlet tiradı

Tarih: 3 Mayıs 2010 Yazan: Murat Bardakçı
İstanbul'daki ilk Boğaziçi köprüsünün yapılışı, benim öğrencilik senelerime rastlar.

Köprünün tamamlanıp faaliyete geçmesinden sonraki yıllarda bile, üniversitedeki hocalarımızdan birkaç sene boyunca projenin memleketin başına nasıl bir belâ olacağını dinledik.

Hocalarımız o zamanın en seçkin iktisat profesörleri idiler. Bazıları zamanın Ecevit hükümetlerinde bakanlık da yapıyorlardı ama üniversiteyi bırakmamışlardı. Gelip derslerini verir, sonra bakanlığa, makamlarına dönerlerdi.

Bizlere, birkaç sene boyunca, memleketin artık çoktan faaliyete geçmiş olan köprü yüzünden nasıl mahvolacağını anlattılar. Köprü gereksiz idi, yapımına harcanan para ekonominin belini bükecekti, fakir bir memleket olan Türkiye'nin böyle lüksleri kaldırmaya tâkati yoktu, şehrin iki yakası arasında çalışan araba vapurları neyimize yetmezdi, vesaire, vesaire...

İşin sosyal boyutundan, meselâ köprünün İstanbul'da ulaşımı kolaylaştırmasının göçe etkisinden yahut şehrin çarpık şekilde büyüme ihtimalinden hiç bahsetmediler. Köprünün yapımında Adalet Partisi'nin ve Süleyman Demirel'in önemli rolü vardı ya, işte bu sebeple Keban Barajı'na nasıl karşı çıkılıyorsa, Boğaz'ın iki yakasının birleştirilmesine de mutlaka karşı çıkılması lâzımdı.

Kaç dersimizin böyle sloganlarla heba olup gittiğini şimdi hesaplayamıyorum...

Körükürüne Muhalefet
Aynı mantık, dün üçüncü köprünün yerinin açıklanmasından hemen sonra, ânında ortaya çıktı ve CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, bunun bir "korsan köprü" olacağını söyledi. "İstanbul'un akciğerlerine 1275 metrelik bir hançer saplanacak" gibisinden Hamletvârî bir tirad okudu ve konuşmasında rant teorileri ile "peşkeş" ve "direniş" gibi kavramlar havada uçuştu.

Ama partisinin bu konuda çalışıp çalışmadıklarından, bir projeleri olup olmadığından hiç sözetmedi sadece "Yapamazlar, yaptırmayız!" dedi, o kadar...

Ben, Türkiye'nin ana muhalefet partisinden İstanbul ile alâkalı böylesine büyük ve son derece önemli bir proje konusunda sadece karşı çıkma maksadıyla sarfedilmiş sözler değil, daha ağırbaşlı ve ciddiye alınacak ifadeler beklerdim.

Bugünün İstanbul'u, bundan 40-50 sene öncesinin İstanbul'undan çok daha güzel ve daha modern bir şehirdir ve dünyanın önemli merkezlerinden biridir. Böylesine büyük bir şehir üçüncü köprüye ihtiyaç duymaktadır, hattâ bu hızla büyümesi, ileride daha başka köprüler bile gerektirecektir. Dolayısıyla, muhalefetin yapması gereken, 68 olaylarından kalma "rant" ve "direniş" gibi sloganlarla projeye temelinden karşı çıkmak değil, eğer varsa teknik hataları, meselâ güzergâhı yahut diğer planları gündeme getirmek ama ortaya mutlaka bir fikir, bir alternatif koymaktır.

Hiç mi Projeniz Yok?
Gürsel Bey, mutlaka bir şey söylemiş olmak için "Güzergâhın açıklandığı toplantıda filân bakan var da falan bakan neden yok?" yahut "Halkımızı da yanımıza alıp direneceğiz" gibisinden sözler yerine daha ciddi ifadeler kullanabilse, meselâ kendi partisinin güzergâh tercihini ifade edebilse idi... Veya, projenin hayata geçmesinden sonra, özellikle de yeni yerleşim alanları ve nüfus hareketleri bakımından doğabilecek sosyal olumsuzluklara karşı alınması gereken tedbirlerden bahsetseydi...

Çok daha ağırbaşlı bir siyasetçi görüntüsü çizerdi ama CHP'nin o işin kolayına kaçarak herşeye karşı çıkma ve körükörüne muhalefet etme âdeti var ya...

İşte bu yüzden, bir türlü olmuyor!


YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.