Haberler

İMSAD: İnşaatta Yeni Bir İvme Yakalanabilir

Tarih: 3 Mayıs 2010
Türkiye'nin ilk detaylı aylık inşaat sektörü değerlendirme raporu olma özelliği taşıyan ve İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından yayınlanan raporda büyüme rakamlarının içinde inşaat sektörünün durumu değerlendirildi. İMSAD'ın son yayınlanan raporunda şu verilere dikkat çekildi:

Türkiye ekonomisi 2009'un dördüncü çeyreğinde %6'lık büyüme sağlamıştır. İnşaat sektörü Türkiye'nin bu büyümesinde oldukça kritik bir rol üslenmektedir. Özellikle istihdam ayağında birçok alt sektöre destek veren inşaat sektörünün toparlanması ekonomik dengelerin oturması açısından kritik önem taşımaktadır. İnşaat sektörünün 4. çeyrekte %6,6 daralması ise bu sektörde kan kaybının sonlanmaya başladığına yönelik sinyal vermektedir.

AB'ye uyum sürecinde açıklanmaya başlanan 3 aylık inşaat verileri de sektördeki toparlanmayı ortaya koymaktadır. Üretim endeksinde ardı ardına gelen daralma verilerinin oluşturduğu trendin geride kalmaya başladığı bu verilerde de görülmektedir. Son 8 çeyrekte daralma kaydeden inşaat sektörü üretim endeksi 2009'un 4. çeyreğinde %8'lik gerileme göstererek düşüşünü devam ettirmiş, ancak gerileme trendinin hız kestiğine yönelik bir sinyal de oluşturmuştur.

Yine de rakamların eksi gerçekleştiği göz önünde bulundurulmalıdır. Dolayısıyla sektöre yönelik iyimserliğin temkinli bir düzeyde oluşturulması gerekmektedir. Büyümenin anahtarının önemli bir bileşeninin inşaat olduğu düşünüldüğünde birçok sektöre doğrudan ve dolaylı can veren inşaat sektörünün desteklerde ön planda tutulması Türkiye ekonomisi açısından stratejik bir önemdedir.

Tüketicinin gayrimenkul yatırımlarına yakın bir zamanda daha fazla ilgi göstereceği görülmektedir. Ancak bu noktada fiyat düzeyi önemlidir. Gayrimenkul sektöründe geçtiğimiz yıllarda fiyatlar hızla artmıştır. Dolayısıyla yine buna benzer bir görünüm oluşması durumunda konut ilgisinin realize olması gecikmeli yaşanabilecektir. Yine talebin mevcut stokları eritmeye yönelik olması üretim ayağında istenen etkiyi yaratmasını geciktirecektir. Ancak yine de bu görünüm inşaat sektörünün beklenenden hızlı toparlanacağına işaret etmektedir.

Bu aşamada sektörün proaktif olup bütüncül bir bakış açısıyla inşaat malzemesi sanayisi, müteahhitlik sektörü, mimarlık sektörü ve gayrimenkul yatırımları sektörü olarak bir araya gelip sektörel sinerji oluşturulmalıdır.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.