Haberler

İstanbul'a 50 bin deprem konutu geliyor

Tarih: 4 Mayıs 2010 Kaynak: Milliyet Emlak
Deprem tehdidindeki semtlerde apartmanların yıkılması için yüzde 51'lik çoğunluk yetecek. Yıkılan apartmanlar ya satılacak ya yeşil alana çevrilecek. Deprem konutları ise şehir dışına yapılacak.

TOKİ, İstanbul'da depremle ilgili bir dönüşüm başlatma kararı aldı. 5 yılda en az 50 bin konut yaparak depreme karşı tehlikeli binalarda oturanları yerleştirme kararı alan kurumun planlamasında öncelikli ilçeler ise Esenler, Küçükçekmece, Bağcılar, Bahçelievler, Güngören, Fatih, Zeytinburnu, Bakırköy, Üsküdar, Ümraniye, Kartal ve Pendik.

Bu bölgelerdeki apartmanlarda yaşayanların yüzde 51 oy çokluğunu yakalamaları halinde bile bulundukları yapı boşaltılıp yıkılırken, sakinler, depreme karşı dayanıklı olarak yapılan yeni bir apartmana yerleştirilecek. Yeni yapılaşmanın adresleri ise Avrupa yakasında Kayabaşı, Resneli, Hoşdere ve Halkalı olarak belirlenirken, Anadolu yakasında ise Tuzla Aydınlı.

İlk 1.000 kişinin evleri hazır
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da destek olduğu bu planla İstanbul için bir seferberlik başlattıklarını açıklayan TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, bundan sonraki süreçte İstanbul'da deprem dönüşümüne ağırlık vereceklerini belirterek, gerekirse TOKİ'nin iştirakleri Emlak Konut GYO ve Emlak Pazarlama'yı da seferber etmeye hazır olduklarını vurguladı.

Depreme dayanıksız binalarda oturan en az 50 bin kişiyi gelecek 5 yılda nitelikli evlere taşımaya hazırlandıklarını, ancak bu sayının gelecek talebe bağlı olarak artabileceğini kaydeden Bayraktar, şöyle konuştu:

"Vatandaşlarımızın evlerinin depreme karşı dayanıksız olduğunu belgelemeleri gerekiyor. İlk gelen 1.000 kişi için Halkalı Toplu Konut Bölgesi'ndeki konutları hemen teslim edeceğiz. Şu anda oturdukları evleri peşinat kabul edip geriye kalan bölümü de 180 ay boyunca taksitlendireceğiz."

‘BOŞALAN ALANLAR İMARLIYSA SATILACAK'
Boşaltılan binaları hemen yıkacaklarını, buraların tapusu varsa imarını düzenleyip satacaklarını, tapu yoksa parka dönüştüreceklerini açıklayan Bayraktar, bu yöndeki ilk örneği Esenler'de ortaya koyduklarını dile getirdi.

Burada Esenler Belediyesi ile birlikte boşalttıkları bir arsayı 50 bin metrekarelik bir bölge parkı yapmaya başladıklarını bildiren Bayraktar, "Park ve yeşil alan düşmanı görülüyoruz. Yaptığımız projelerdeki ağaçlar büyüdüğü zaman yeşile ne kadar önem verdiğimiz anlaşılacak. Tabii o zaman da geç kalınmış olunacak" diye konuştu.

‘APARTMANI BOŞALTIP YIKMAK İÇİN YÜZDE 80 DEĞİL, YÜZDE?51 ÇOĞUNLUK YETERLİ'
Apartmanlarda aslında bu tip kararlar alınması için yüzde 80 oy çokluğunun olması gerektiğini belirten Erdoğan Bayraktar, ama, kendilerinin bu uygulamada yüzde 80'i çok fazla önemsemeyeceklerini vurguladı. Bayraktar, "Yeterki apartmanın boşaltılmasını isteyenlerin oranı yüzde 51'i geçsin. Hemen müdahale edeceğiz. İstanbul'un bu işlerle vakit kaybetmemesi gerekiyor" diye konuştu.

BAŞBAKAN, ‘AMA GEÇ KALDINIZ' DEDİ
Dönüşüm projesine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da destek verdiğini ifade eden Bayraktar, "Aldığım yanıt, ‘İyi yapıyorsunuz ama geç kaldınız' oldu. Olası bir felakette, İstanbul yüzbinlerce insanını ve ülkenin en yetenekli, en iyi eğitimli tabakasının bulunduğu kesimi kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya" dedi.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.