Haberler

Atatürk'ün İnönü'den istediği restorasyonu biz bitirdik

Tarih: 4 Mayıs 2010 Kaynak: Zaman Yazan: Habib Güler
Başbakan Tayyip Erdoğan, AK Parti hükümetinin 7,5 yıl içinde yaptığı çalışmalarla Türkiye'nin tarihî eserlerinin yeniden hayata döndürüldüğünü söyledi.

Bazı eserlerin yıllarca ahır olarak kullandığına işaret eden Erdoğan, Atatürk'ün 1931 yılında dönemin başbakanı İsmet İnönü'ye gönderdiği 'acil ve mühim' notlu telgrafta Konya'daki bazı eserlerin tamirinin istendiğini, bu isteğin 76 yıl sonra kendileri tarafından yerine getirildiğini belirtti.

Erdoğan, Vakıflar Haftası dolayısıyla TBMM'de düzenlenen törendeki konuşmasında, Osmanlı döneminde en üst düzeye çıkan vakıf kültürü ve tarihî eserlerin tek parti dönemindeki durumuna işaret etti. Atatürk'ün talimatlarına rağmen bu eserlerin onarılmadığına dikkat çeken Erdoğan, şöyle konuştu: "Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün İsmet İnönü'ye yazdığı o mektuptaki o incelik var ya... Ah ah! O mektubu iyi incelemek lazım, teferruatına girmeyeceğim. Hani diyor ya: 'O camiler, kervansaraylar askerlerden boşaltılsın...' Sadece o değil, orada daha başka şeyler de var. Onu eğer incelersek, araştırırsak onların içinde nelerin olduğunu görürüz. İşte biz, oraları onlardan temizliyoruz. Ve bu nesle onları kazandırdık, şimdi de geleceğe kazandırıyoruz. Fark bu. 7,5 yıl içinde tarihî eserlerimiz yeniden hayata döndü. Bunlar ahır olarak kullanılıyordu. Bu ahırlardan temizledik. Onları bugüne ve geleceğe kazandırdık. Yeniden can suyuna kavuştular."

Türkiye'de 1996-2002 yılları arasında sadece 46 tarihî eserin onarımının yapıldığını belirten Başbakan, 2003-2009 yılları arasında ise 165 hamam, 26 kervansaray, 76 han, 26 bedesten, 21 imaret, 13 kilise, 3 Mevlevihane, 19 çeşme, 30 kümbet ve 4 şadırvan da dahil olmak üzere, yaklaşık 3 bin 400 eserin restorasyonunun tamamlandığını kaydetti.

Muhalefete 'çakılı kazığı yok' eleştirisi

Türk vakıf medeniyetinin bütün dünyaya yayıldığına işaret eden Erdoğan, "Atalarımız nerelere gitmişler, neler yapmışlar. Biz, şimdi 780 bin kilometrekarelik vatan topraklarının dışına çıkamıyoruz. Hele hele bazıları Ankara'nın dışına çıkamıyor." diye konuştu. Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt da törendeki konuşmasında, yok olmaya yüz tutmuş vakıf belgelerini incelediklerini ve bu çalışma sonucunda 20 milyon belgeyi bilgisayar ortamına aktardıklarını söyledi. Beyazıt ayrıca bugüne kadar kayıtlarda olmayan 26 bine yakın mülkün ortaya çıkarıldığını ifade etti.

Atatürk'ün, 'acil restorasyon' için İnönü'ye gönderdiği telgraf:

"Başvekil İsmet Paşa Hazretlerine Son tetkik seyahatimde muhtelif yerlerdeki müzeleri, eski sanat ve medeniyet eserlerini de gözden geçirdim.

Konya'da asırlarca devam etmiş ihmaller sebebiyle büyük bir harabi içinde bulunmalarına rağmen sekiz asır evvelki Türk medeniyetinin hakiki şaheserleri kıymettar bazı mebani vardır. Bunlardan bilhassa Karatay Medresesi, Alaaddin Camisi, Sahipata medrese, cami ve türbesi, Sırçalı Mescid ve İnce Minare derhal ve müstacelen tamire muhtaç bir haldedir. Bu tamirin gecikmesi bu abidelerin kamilen inhirasını mucip olacağından evvela asker tarafından kullanılanların boşaltılmasını ve tamamının uzman kişiler kontrolünde onarımının temin edilmesini rica ederim."

Atatürk'ün telgrafta işaret ettiği tarihî eserlerden Karatay Medresesi, Alaaddin Camisi, Sırçalı Mescid ve İnce Minare'nin restorasyonu 2006 yılında, Sahip Ata Külliyesi'nin restorasyonu ise 2007 yılında tamamlandı.

Zaman'a vakıf ödülü

Vakıflar Haftası nedeniyle düzenlenen törende vakıf haberlerine en çok yer veren yayın kuruluşları da ödüllendirildi. Bu kapsamda Zaman, Habertürk ve Sabah gazeteleri ile Cihan Haber Ajansı, Anadolu Ajansı, Doğan Haber Ajansı, NTV, Kanal A ve TGRT ödüllendirildi. Zaman'ın ödülünü Ankara Parlamento Büro Şefi Ömer Şahin, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'tan aldı. Düzenlenen törende aralarında işadamı Abdülkadir Konukoğlu'nun da bulunduğu bazı kişilere de 'vakıf insanı' ödülü verildi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.