Haberler

Binalarda Yalıtım Kararı Artık Oy Çokluğu ile Verilecek

Tarih: 4 Mayıs 2010
10 kat malikinden 6'sı "evet" derse diğerleri uymak zorunda!
Isınma ve soğutma giderlerini en az yüzde 50 azaltmanın yolu ısı yalıtımı olmasına rağmen, bina sakinlerinin bazıları yalıtım yaptırmaya karşı çıktığı için yaz kış kabarık faturalar ödenmeye devam ediyor. Ancak Kat Mülkiyeti Kanunu'ndaki (KMK) değişikliğe göre, artık yalıtım kararı almak kolaylaştı. Çünkü bugüne kadar binaya yalıtım yaptırmak için oybirliği gerekirken artık oyçokluğu ile karar alınabiliyor. Yani 10 daireli bir binada 6 kişinin "evet" demesi durumunda geriye kalan 4 kişi bu karara uymak zorunda... "Ben olumsuz oy verdim, gidere karışmam ya da benim bölümüme yalıtım yapmayın" deme şansı da yok. Üzerine düşen gidere katılmayanlar, KMK'nın 20. maddesi gereğince yüzde 5 gecikme faizi talepli icra takibi ile karşı karşıya kalacak.

Daha önce ısı yalıtımı kararı için oybirliğini gerekli kılan 637 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 42. maddesi 18.04.2007 tarihinde, 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu'nun 16. maddesi gereğince değiştirildi. Yeni kanuna göre; kat maliklerinden birinin genel kurulda isteği üzerine ana yapının ısı yalıtımı, ısıtma sisteminin yakıt dönüşümü ve ısıtma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılacak. Bu konuda yapılacak ortak işlerin giderleri arsa payı oranına göre ödenecek.

Örneğin, 10 kişilik bir apartmanda 6 kat maliki ısı yalıtımı yapılmasına karar verdiğinde, olumsuz oy verenlerin ikna edilmesine gerek kalmadığını belirten XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Ulu, KMK'nın 33. maddesi uyarınca bu 4 malikin çoğunluğun aldığı karar uymak zorunda olduğunu söyledi. Bu durumun KMK mantığında yer alan "toplu yaşamın huzur içinde sağlanması" prensibiyle ve Enerji Verimliliği Kanunu'nun ilgili maddelerine dayanarak yeniden düzenlendiğine dikkat çeken Ulu, genel kurulda ısı yalıtımı kararına olumsuz oy veren kat malikinin tüm kat malikleri gibi ısı yalıtımı giderine arsa payı oranında katılmak zorunda olduğunu açıkladı. Ulu, aksi takdirde bu kişilerin yüzde 5 gecikme faizi talepli icra takibi ile karşı karşıya kalacağını vurguladı.

Isı yalıtımında XPS'li paket sistemleri seçmek gerekiyor!
Isı yalıtımı ancak AB standartlarında ürünlerle ve doğru bir işçilikle uygulandığında avantaj sağlıyor. Piyasada bu amaçla kullanılan pek çok ürün var ama XPS Derneği Başkanı Ulu, bilimsel metotlarla testlerden geçirilmiş paket sistemleri tavsiye ediyor. Paket sistemler ısı yalıtımı uygulamasında kullanılan; birbiri ile uyumlu ısı yalıtımı levhası, yapıştırıcı, sıva, file, dübel ve yüzey kaplama malzemeleri gibi tüm malzemeleri bir arada sunuyor. Mantolama sistemleri arasında XPS'li paketleri tercih etmek avantaj sağlıyor. Her markanın farklı renklerle piyasaya sunduğu XPS köpük levhalar, bünyesine su almadığı için uzun ömürlü ve ısı iletkenlik değeri zaman içinde değişmiyor. Küf, rutubet, boya ve sıva çatlağı oluşumunu önlüyor.

Isı yalıtımı uygulamaları konusunda ayrıntılı bilgi almak için, www.xpsturkiye.org internet adresinden ve 0216 415 68 94 numaralı telefondan XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği'ne ulaşmanız yeterli.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.