Haberler

'Sulukule tarihi' zarar görüyor

Tarih: 5 Mayıs 2010 Kaynak: NTVMSNBC


Kentsel yenileme kapsamında boşaltılan Sulukule bu kez arkeolojik kazıya evsahipliği yapacak. Kazılar sona erene kadar da bölgede yapılaşma olmayacak. Ancak bir sorun var...

Tarihi yarımadanın bir parçası olan tarihi ve kültürel sit alanı Sulukule'de bölgedeki evlerin yıkımın ardından boşalan 90 bin metrekarelik alanda toki konutlarının inşa edilmesi planlanıyordu.

Ancak Yenileme Kurulu'nun alanda arkeolojik kazı yapılması gerektiğine yönelik kararıyla, çalışma sonuçlanıncaya kadar yapılaşma olmayacak. Çünkü alanda daha önce yapılan moloz harfiyatının yüzeyde bulunan tarihi eserlere zarar verdiği belirtiliyor. Arkeoloji Müzesi, alan üzerinde kazı çalışmalarını sürdürüyor.

Sanat tarihçisi Derya Nüket Özer, Sulukule'nin, tarihi zenginlik potansiyeli nedeniyle arkeolojik sit alanı olarak değerlendirilmesi gerektiğini ve böyle bir durumda inşaatın devam edemeyeceğini söylüyor. Özer'e göre, alanda yeni buluntulara rastlamak da mümkün.

Arkeoloji Müzesi çalışmalarına Mart itibariyle başladı. Ancak Derya Özer, inşaat şirketinin, uygulama projesi Yenileme Kurulu'nca onaylanmadan moloz harfiyatı yaptığını ve kaldırılan moloz yığınları arasında büyük olasılıkla Bizans döneminden kalma duvar parçalarının olduğunu öne sürüyor.

Yenileme kurulu, bölgeye ilişkin kararı Arkeoloji Müzesi'nin çalışmasının ardından verecek.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.