Haberler

Osmanlı bahçe kültürü "Bir istanbul Bahçesi"nde

Tarih: 7 Mayıs 2010 Kaynak: Zaman Yazan: Kazım Pıynar
Ali Nihat Gökyi-ğit'in eşi adına kurduğu Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti kapsamında yeniden düzenlenerek 'Bir İstanbul Bahçesi'ne dönüştü.

Açılışı geçtiğimiz hafta pazar günü yapılan ve her yanı düne ve bugüne ait çiçeklerle donatılan bahçede, Osmanlı bahçe kültürü yaşatılmaya çalışılıyor.

Çevreye duyarlılığı ile tanınan Ali Nihat Gökyiğit 1995 yılında, otoyol kenarında bulunan çorak bir araziyi eşi anısına hatıra ormanı yaptırmak ve doğaya kazandırmak ister. Böylelikle geçen hafta açılışı yapılan Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi'nin temelleri atılır. Şimdiye kadar 50 bin ağaç dikilen alan aslında 2003 yılında Nezahat Gökyiğit Koruluk Alanı adı altında faaliyet göstermeye başlar. İstanbul'un 2010 Avrupa Kültür Başkenti ilan edilmesiyle de koruluğun kaderi değişir. 2010 Ajansı'nın, Osmanlı Bahçe Kültürü'nü yaşatmak amacıyla koruluğa el atmasıyla bu mekan yüzlerce çiçek çeşidi, gölet ve piknik alanları ile zenginleşir. Otoyol kenarındaki çorak arazi böylelikle bugün rengarenk çiçeklerin büyülü kokular saçtığı, huzur veren su sesi eşliğinde ailelerin hoşça vakit geçirebileceği botanik bahçeye dönüşür.

Bahçe üç bölüm üzerine kurulu 5 adadan oluşuyor. Adalar arasında geçiş, tünel ve köprülerle sağlanıyor. Tünellerin birinde İstanbul'un nadide çiçekleri ve anıt ağaçları, diğerinde ise Türk süsleme sanatının temsili fotoğrafları sergileniyor. Bunun dışında Boğaziçi'ni temsil eden akıntılı su kanalı, 300 sene öncesine ait bir Osmanlı konak bahçesi ve otağı, mahalle çeşmesi ile İstanbul'da bulunan çiçek, ağaç ve çalılar yer alıyor. Ayrıca gezenleri bilgilendirmek amacıyla bahçedeki çiçeklerin yanlarına isimleri ve fotoğrafları da konulmuş. Projenin amacı; 1641 yılında Bahçe Düzenleme ve Ağaç Geliştirme Cemiyeti'nin kurulması ve 'Çiçekçibaşı' makamının oluşturulmasıyla tohumları atılan Osmanlı bahçe kültürünü günümüzde de yaşatmak.

Bir İstanbul Bahçesi 7 gün boyunca ücretsiz gezilebiliyor. Yeşil alan üzerinde piknik yapmak ve ateş yakmak yasak. Piknik yapmak isteyenler için özel bir bölüm ayrılmış. Ayrıca piknik alanının hemen yanında çocuklar için keşif alanı ve park bulunuyor. Yine parkın her yerini gören 'veli seyir terası' da oynayan çocuklarınızı gözetlemeniz için düşünülen yerlerden.

50 dönümlük alana kurulu

Osmanlı Konağı bahçelerinden esinlenilerek hazırlanan 50 dönümlük bahçede, İstanbul'a ait gül, lale, sümbül, karanfil, manolya, zakkum, katırtırnağı, süsen, güngüzeli, defne, kızılcık, ateşdikeni, leylak ve erguvan gibi çiçekler yer alıyor. Ayrıca bahçe içerisinde 500 kişilik bir amfi tiyatro da bulunuyor.

587 sakura kirazı

Bahçede toplam 5 ada var. Merkez ada girişin olduğu bölüm. Bu adada limonluklar, soğanlı bitkiler koleksiyonu, kaya bahçesi, kaya çatlağı bahçesi, çitli bahçe, kurak ve çorak bahçe, meyvelik, doğal bitkiler koleksiyonu, gülistan, şehitler anısına tesis edilen 'bodur çam koleksiyonu', nilüfer havuzları ve fidanlıklar bulunuyor. Bahçıvan çocuklar bahçesi, kümes ve aralık, misafirhane, işlikler, malzeme depoları, çürütme istasyonu ve ardiye de merkez adada bulunuyor.

Ertuğrul Adası'nda ise Japonya'da batan Ertuğrul Fırkateyni'nin anısı yaşatılıyor. Bu gemide şehit olan 587 bahriyelinin adına 587 Sakura Kirazı Ağacı (Japonya'ya özgü bir ağaç) dikilerek adaya bu isim verilmiş. Mesire adası ise çocuk parkı ve gölle düzenlenmiş. Ayrıca ada pikniğe uygun hale getirilmiş. İstanbul adası ise miniatürk şeklinde düşünülmüş. Burada İstanbul'un simgesi Boğaz Köprüsü ve Kız Kulesi gibi bazı yapıların minyatürü bulunuyor. Meşe adaları ise ağaç örneklerinin bulunduğu kısım.

Konak havuzu da var

Bahçenin 3 bölümü tünellerle birbirine bağlı. Ancak bu bölümler gelişigüzel olarak değil renk kompozisyonlarının uyumu göz önüne alınarak düzenlenmiş. Birinci bölümde elma, nar, armut, erik, badem ve vişne ağaçları var. İkinci bölüm ise dinlenme ve süs temalı kombine edilmiş. Üçüncü bölümde ise bahçe boyunca akan su konak havuzunda toplanıyor ve suyun sesi çiçeklerin rengiyle buluşuyor.

Bahçeye ulaşım

Boğaziçi Köprüsü'nden gidecekseniz İzmit-Ankara otoyoluna saptıktansonra Ümraniye-Edirne çıkışından 1. çevre yolu-Çamlıca sapağına dönüyorsunuz. Otoyola çıkarken bahçe girişini göreceksiniz. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden gidecekseniz Ataşehir-Bakkalköy çıkışından U dönüşü yaptıktan sonra Ataşehir kavşağına sapıyorsunuz. FSM Köprüsü'nden 1. çevre yoluna girin. Çamlıca sapağından otoyola çıkarken bahçe girişini göreceksiniz.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.