Haberler

Aliağa-Menderes'e üçüncü hat geliyor

Tarih: 11 Mayıs 2010 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Fatih Yapar
TCDD 3. Bölge Müdürü Sebahattin Eriş, raylı sisteme yeni bir hat yapılacağını belirterek, "Limana gidecek yük trenleri için de büyük bir gelişme olacak" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD'nin ortaklaşa yaptığı Aliağa-Menderes Raylı Sistemi'nde üçüncü bir hat yapılması için çalışma başlatıldı. İzmir'in kuzeyi Aliağa'dan başlayarak, güneyde Menderes'e kadar uzayan 80 kilometrelik projede yük ve ana hat trenlerinin rahatlıkla ilerlemesini sağlayacak olan üçüncü bir hat kurulacağı belirtildi. Projenin, Basmane'den Menderes'e kadar olan bölümüne geçtiğimiz günlerde 25 bin voltluk elektrik verilerek deneme seferleri başlatılmıştı. TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman imzasıyla, 3. Bölge Müdürlüğü'ne gönderilen yazıda çalışmaların hemen başlatılması talimatı verilirken konuyla ilgili yetki de bölge müdürlüğüne verildi.

Yerler Belirlendi
Mevcut çift yönlü hattın hemen yakınına yapılacak üçüncü hat projesi öncelikli olarak "barınma yolu" adı altında yapılacak. Ardından gerekli kamulaştırma çalışmaları yapıldıkça üçüncü hattın tamamı açılacak ve yük trenleri limana rahatlıkla ulaşacak. Yük trenlerinin yolcu taşıma işlemlerinin devam ettiği 00.00'a kadar beklemesini önleyecek üçüncü hat çalışması için noktalar da belirlendi. Bir yandan mevcut hat çalışmalarında eksiklikler tamamlanırken barınma amaçlı üçüncü hat Bayraklı-Halkapınar ile Şemikler-Çiğli arasında yapılacak. Genel Müdür Karaman'ın talimatı ile başlayan çalışmalar için 6 milyon TL ödenek ayrıldı. Gerekli ray, travers, köprü ve alt yapıların tamamlanması için ayrılan kaynağın TCDD tarafından karşılanacağı öğrenildi. Para, bölge müdürlüğüne gönderilirken hizmet alımları için gerekli talimatlar da ilgili müdürlüklere verildi.

"Mevcut sisteme fayda sağlayacak"
Barınma yolu olarak adlandırılan üçüncü bir hattın mevcut sistemi rahatlatacağını söyleyen TCDD 3. Bölge Müdürü Sebahattin Eriş, "Ana hat trenleri ve özellikle yük trenleri gün içinde İzmir'e geldiklerinde onları barınma noktalarına alacağız. Hattın yoğun olmadığı bir zamanda onları sisteme dahil edip gerekli yerlere ulaşmasını sağlayacağız. Buradaki çalışmalarla, İzmir Limanı'na gidecek yük trenleri için de büyük bir gelişme yapılmış olacak. Demiryolları olarak yatırımlara devam ediyoruz. Malzeme alımlarına başladık. Traversler ve rayların temini için hazırlıklar devam ediyor. Bu yıl içinde barınma yollarını tamamlamayı düşünüyoruz" diye konuştu.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.