Haberler

Kartal’da kamusal alanlar talan ediliyor

Tarih: 11 Mayıs 2010 Kaynak: Evrensel Yazan: Haşim Demir
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) il ve ilçe belediyeleri sınırları içinde bulunan kamusal alanları ticari rantın aracı haline getirerek talan ve yağmalamaya devam ediyor.

Halkın çıkarlarını gözeterek hizmet vermesi gereken İBB kamu hizmeti vermek yerine halka ait yeşil alanları ve arazileri imar ve tadilat yasalarının kendisine tanıdığı imkanları da kullanarak ticaret yapıyor. Özellikle ilçe belediyeleri sınırları için bulunan sosyal donatı alanlarını imara açmak suretiyle yandaş konut tekellerine peşkeş çekiyor. TOKİ ve daha başka konut tekellerine yeni imkanlar yaratmak için İBB ilçe belediyeleri sınırları içinde bulunan spor sahalarını ve yeşil alan olarak kurulan parkları bile satışa sunuyor.

Bütün bunlara karşı çıkan meslek örgütlerinin, şehir planlama müdürlüklerinin, mimar mühendisler odalarının, siyasi partilerinin ve kitle örgütlerinin yasal ve hukuki itirazlarını bile hiçe sayan İBB, bildiğini okumaya devam ediyor. Bunun en somut örneği Kartal'da yaşanıyor. Kartal- Yakacık Cumhuriyet Mahallesinde 2710 ada, 393 parselin bir kısmı ve bitişiğindeki terkinli alanın akaryakıt istasyonu ve yeşil alan olarak planlanmasına ilişkin 23-10-2009 tarihli 1/5000 ölçekli nazım imar değişikliği teklifine askı süresi içinde itiraz eden tüm kurumların itirazları İBB tarafında ret edildi. Söz konusu bu itirazlar İBB'nin meclis kararları ile de tescil edildi. İBB'nin aynı biçimde TEKEL arazisini (şehir parkı) imara açma girişimi, Soğanlık spor sahasını Akaryakıt istasyonuna dönüştürülme çabası, Yakacık spor sahasını ve Kartal belediyesine ait Seranın bulunduğu Belediye Hizmet Alanının (BHA) 6,5 dönümünü imara açması yağmanın son örneğini oluşturuyor.

Başta gençler olmak üzere mahallede yaşayanlarla ve Kartal Belediyesi Başkan yardımcısı, aynı zamanda İBB CHP belediye meclis üyesi İbrahim Doğan gelişmeleri ve taleplerini gazetemize anlattılar.

HALK İÇİN ÇALIŞAN BAŞKAN İSTİYORLAR
Spor sahası içinde görüştüğümüz Muzaffer Özgür Yılmaz, AKP'nin Kartal'da belediyeyi kaybetmesi yüzünden İBB Başkanı Kadir Topbaş'ın Kartal halkına kin güttüğünü iddia etti. "Ben 16 yaşında bir gencim. Daha lise birinci sınıftayım. Spor yapmak ve parklarda oynamak benim gibi gençlerin de hakkıdır. Nasıl oluyor da bu spor sahası ve parkımız elimizden alınıp benzin istasyonu yapılıyor" diyen Yılmaz, bunu istemediklerini ve vermeyeceklerini kaydetti.
Hacı Mustafa Yılmaz ise bırakın buranın kapatılmasını, daha da geliştirilerek, spor kompleksine çevrilmesi gerektiğini, yeşil alanında kültür sitesi ya da herkesin dinlenebileceği bir parka çevrilmesini istediğini söyledi.

Sezai Yılmaz da bu spor sahasının Yakacık için tek spor sahası olduğunu belirterek diğer spor sahalarının özel Balkanlar Koleji ve Ortadoğu Kolejlerine ait olduğuna dikkat çekti. "Gerekirse sahanın ortasında gece gündüz yatar, tek bir iş makinesine izin vermeyiz" diyen Yılmaz, "Burası bize ait. Tapusu da halkın. Kimsenin babasının malı değil"dedi.

CAM ÇERÇEVE Mİ KIRALIM?
Lise 1. sınıf öğrencisi Ahmet Tunç bir spor sahasını gençlere çok gören bir belediye başkanının halkı korumayacağını, her şeyi ticarete döktüğünü ifade etti. "Gidebileceğimiz spor için tek yer burası. Mahalle aralarında araba altında mı kalalım. Cam çerçeve mi kıralım? Ne yapalım yani" diyerek sözlerini sürdüren Tunç, "Kız arkadaşlarımız bile gelip burada yan tarafta voleybol oynuyorlar. Ablalarımız burada step ve jimnastik yapıyorlardı. Biz Yakacık spor kulübünün ve muhtarlarımızın yanındayız" diye konuştu.

Murat Torun da park alanının ve spor sahasının imara açılmasına karşı ne gerekiyorsa yapacaklarını vurguladı. Torun, İBB'nin nasıl oluyor da Kartal belediyesine ait arazi ve kamuya ait yerler üzerinde tasarruf yaptığını bir türlü anlamadığını sözlerine ekledi.

Hayalini kurdukları spor kompleksinin bir an önce yapılmasını istediklerini söyleyen Ahmet Kadir ise AKP'li belediyesinin kendilerini cezalandırmaya çalıştığını kaydetti.

AKP İNTİKAM ALIYOR!
Cumhuriyet Mahallesinde oturan Selami Bayır, park alanının ve spor sahasının imara açılmasının tesadüfü olmadığı belirtti. AKP'nin kendilerinden, yani Kartal halkından intikam almak istediğini dile getirdi. Sacit Kırmızıtoprak ise yağmalanmak istenen alanların hep ticari açıdan çekici olduğunu, insanların oturabileceği bir parka göz dikmenin insanlıkla alakalı bir durum olmadığını belirtti. Kırmızıtoprak, Cumhuriyet Mahallesi emekçileri, Kartal Belediyesi ve belediye meclis üyeleri ile birlikte bu yağmaya dur diyeceklerini söyledi.

Ali Haydar Seçen ise çocuklarının spor sahasına el uzatan bir belediye başkanının ancak tüccar olabileceğine dikkat çekti. Zahide Yılmaz da tüm mahalle olarak arsa ve arazilerinin yağmalanmasına karşı birlikte tavır alacaklarını belirtti.


İbrahim Doğan (Belediye Başkan Yardımcısı, İBB CHP Meclis Üyesi):
İBB meclisinde kamusal donatı alanlarının ardı arkası kesilmeyecek şekilde imara açılması hiç doğru bir tutum değildir. İBB ticari kurum gibi çalışıyor. Bu siyasal anlayış özelde Kartal'da, genelde de İstanbul'da kamusal alanları yasa ve kanun tanınmaz bir anlayışla fonksiyonlarını değiştirerek talan ediyor. Bu nedenle Kartal kamuoyunun, demokratik kitle örgütlerinin ve meslek odalarının dikkatini çekmek istiyorum. Fonksiyonları değiştirilen bir donatı alanının yerine aynı miktarda o bölgede donatı alanı gösterilmesi yasal ve imar kanunu gereği zorunludur. İBB diğer taraftan kendi uhdesinde olmayan 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarını lokal tadilatlar için yapmaktadır. Halbuki imar yasası gereği İBB 1/5000 ölçekli ve üzeri planlarını yapma hakkına sahiptir. Ancak bu kanun maddesini yanlış ve işine geldiği gibi yorumlayarak 1/1000 planları gerektiğini iddia ederek bunu da kendileri yapmaktadırlar.

Buradaki amaçları da bu plan tadilatlarının ilçe belediye meclislerinde onay görmeyeceklerini bildiklerinden dolayı, binlik planlarını da İBB yapmaktadır. Bütün yaptıkları bu yanlış düzenlemeler (Düzensizlikler) tamamen rantiyeci bir anlayışa hizmet etmektedir. Bu durum kamuya zarar vermektedir. Söz konusu yerde bulunan park alanının (Akaryakıt) Lejantına dönüştürülmesi zincirin bir halkasıdır. Dolaysıyla gerek TEKEL arazisi (Şehir Parkı)'nın imara açılması, gerek spor sahasının akaryakıt lejantına dönüştürülmesi, gerekse Yakacık spor sahasının ve Kartal belediyesine ait Seranın bulunduğu alan olan ( 6,5 dönüm) arazinin imara açılarak iki emsal verilmesi, kamu arazilerinin nasıl hiç edildiğine en iyi örnektir. Burada kamuoyunun ve demokratik kitle örgütlerinin ve tüm Kartal halkının demokratik hakkını kullanarak yağmacı anlayışa dur demesi gerekiyor. Biz bu konuyla ilgili gerek belediye olarak ve gerekse belediye meclis üyeleri olarak sonuna kadar kamu haklarının korunması amacı ile her türlü demokratik ve yasal mücadelemizi sonuna kadar vereceğiz. Halkımızı bu konuda duyarlı olmaya çağırıyoruz.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.