Haberler

Mardin Surur Hanı binlerce eserle birlikte açıldı

Tarih: 12 Mayıs 2010 Kaynak: Yeni Şafak Yazan: Mehmet Atay
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Yenikapı Mevlevihanesi'nde düzenlenen Tören ile Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye genelinde restorasyonları tamamlanan 3 bin 484 vakıf eserinin toplu açılışını yaptı.

Açılışta, 81 ili temsilen restorasyonu tamamlanmış tüm eserler adına aralarında Mardin Tarihi Surur Hanı'nın da bulunduğu, her coğrafi bölgeden bir eserin açılışı uydu aracılığı ile kurulan bağlantı ile gerçekleştirildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Yenikapı Mevlevihanesi,"Ege Bölgesini Temsilen: Aydın Nasuh Paşa Külliyesi, Marmara Bölgesini Temsilen: Edirne Üç Şerefeli Cami, Akdeniz Bölgesini Temsilen: Hatay İskenderun Süryani Katolik Kilisesi, İç Anadolu Bölgesini Temsilen: Niğde Ulukışla Kervansarayı, Karadeniz Bölgesini Temsilen: Samsun Büyük Cami ve Doğu Anadolu Bölgesini Temsilen: Van Hüsrev Paşa Cami'nin açılışından sonra Uydu aracılığıyla Mardin'e bağlanarak Tarihi Mardin Surur Hanı'nın açılışını yaptı. Açılışın ardından Diyarbakır Vakıflar Genel Müdürü Yakup Aktürk, Mardin Merkez Sürür Hanı hakkında bilgi verdi. 560 milyar 562 milyon lira tutarında harcama yapıldığını kaydeden Aktürk şöyle konuştu:"Mardin Sürür Hanı, Mardin Merkez Ulu Camii Mahallesi ana yol üzerinde yer almaktadır. 16. Yüzyıl kayıtlarında rastlanan ve biri Artuklu, ikisi Akkoyunlu vakfı olan üç Kervansaray olduğu biliniyor ama Surur Garajının daha erken bir tarihi işaret ettiğini sözlü tarihten biliyoruz. Kervansarayın hemen Ana girişinin üstündeki Vakıflar Oteli yazısından da anlaşılabileceği gibi yapı erken bir tarihte onarım görmüştür." dedi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.