Haberler

3. Köprü güzergahında arazilerin nitelikleri değişmeyecek!...

Tarih: 13 Mayıs 2010 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
3. Köprü güzergahının orman alanlarını ve su havzalarını etkilememesi için viyadük ve tünellerin tercih edileceğini hatırlatan Başkan Topbaş, "Köprünün rant sağlamaması da çok önemli. Buradaki arazileri kimse çeviremez. Devlet kimseye hak etmediği bir şeyi vermez" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Sazlıdere Baraj Havzası'ndaki ağaç dikim töreninin ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Köprü güzergahının koordinatlarıyla bir çizgi olarak açıklandığını, ancak henüz planlara işlenmediğini belirten Başkan Kadir Topbaş, "O gördüğünüz planların 1 santimetresinde aksamalar demek, kilometrelerce ifade edeceğimiz mesafe değişimleri anlamına gelmektedir. Bunun 1/25.000'lik Nazım Plana işlenmesi, arkasından 5.000'lik plana, sonra da 1.000'lik uygulama projesine işlenmesi gerekiyor. Henüz daha bu safhaya gelinmedi. Köprü planları yetişirse belki önümüzdeki ay İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisimize gelir. İhalenin de bu yıl içinde yapılması planlanıyor" diye konuştu.

Güzergaha ilişkin değerlendirme yapılırken doğal çevreye olan etkisi, havzalar ve orman alanlarının dikkate alındığını, ayrıca rant sağlamaması ve kamulaştırma bedellerinin düşük olmasının düşünüldüğünü anlatan Başkan Kadir Topbaş, "Burada çevre düzeni planları bittiği için arazi kullanım kararları verilmiş. Hangi arazinin ne olduğu belli. Onun için bu geçecek güzergah oradaki arazilerin niteliklerini değişmeyecek. Buna göre hassasiyet göstermekteyiz. Sayın Bakanımız da bu konunun üzerinde hassasiyetle durdu. Öte yandan, güzergahta 5 binlik ve binlik uygulamalar sırasında çevredeki ortaya çıkabilecek olumsuzlukları giderecek değişikliklerin olabileceğini de söyledik. Bazı bölgelerde viyadüklerle yere basmadan, bazı yerlerde tünellerle geçmek suretiyle fazla arazi tahribatı yapmamaya özen gösterilecek. Bunun dünyada örnekleri var. Önemli olan iyi niyetli çalışmalardır" şeklinde konuştu.

"Tatbikat projeleri yerine işlenmeden, 260 kilometrelik otoyol hangi bölgeden geçiyor bunu görmeden ağacı konuşmak, ‘ağaç kesiliyor, iş makinesi geldi' demek doğru değil" diyen Başkan Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü;

"Köprünün çıkışları Odayeri ve Paşaköy'den verilecek. Yani Sarıyer ve Beykoz'a çıkış olmayacak. Öte yandan, bu bölgelerin 3-4 aylık aralıklarla hava fotoğrafları çekiliyor. Bölgedeki arazilerin nasıl ve kimlere ait olduğunu da biliniyor. Buradaki arazileri birisi çevirmeye kalksa, yarın hak iddia etmesi mümkün değil. Çünkü onların hepsi tespitli, sökülüp atılır. Devlet bu yatırımı yaparken kimseye hak etmediği bir şey ödemez."

Kadir Topbaş, 3. Boğaz Köprüsü'nün adının İstanbullular tarafından belirlenmesi konusunu Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile konuştuğunu da belirterek, "Sayın Bakanımız, ‘Fikir güzel' dedi. Ben de İstanbulluların bu kentin değerlerini yansıtacak, bu kente yakışır bir isim bulacaklarını düşünüyorum" dedi.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.