Haberler

ARKİV Buluşmaları - 6: YKB Bankacılık Akademisi

Tarih: 13 Mayıs 2010 Yazan: Selin Biçer

YKB Bankacılık Akademisi

Çanakkale Seramik&Kalebodur sponsorluğunda gerçekleşen ARKİV Buluşmaları'nın altıncısı 11 Mayıs 2010 tarihinde Gebze'de yer alan YKB Bankacılık Akademisi'nde yapıldı. Projenin mimarlarından Ertuğ Uçar'ın önderliğindeki toplantıya Kurtul Erkmen, Emin Balkış, Doğu Kaptan, Ali Hızıroğlu, Arzu Erdem, Ömer Selçuk Baz, Rahmi Uysalkan, Sevince Bayrak, Sıla Akalp, Pelin Özgen ve Arkitera Mimarlık Merkezi'nden Ömer Kanıpak ve Emine Merdim Yılmaz katıldı.


Ertuğ Uçar projeyi anlatırken

ARKİV Seçkileri 2009 listesinde yer alan, XII. Ulusal Mimarlık Ödülleri'nde Yapı Dalı Başarı Ödülü'nün sahibi olan ve Archdaily'de yılın binası seçilen proje Ertuğ Uçar tarafından sunuldu. Daha sonra da mimarının anlatımı eşliğinde yapı gezildi.

İngiliz Mimar John Mc Aslan'ın birbirine eş 10 binası ve aralarındaki iç sokaklarla sosyal alanlarını kendi içinde oluşturan bir kampüs tasarımı olan zamanının bankacılık alanında yenilkçi binalarından biri olan Yapı Kredi Bankası Bankacılık Üssü 1998'de Gebze'de hizmete açılmış.


YKB Bankacılık Akademisi

2007 yılında Üssün geliştirilmesine karar verildikten sonra bu çalışmanın ilk ürünü olan Yapı Kredi Bankası Akademi binası yaklaşık 10 ay içinde tamamlanarak 2009 yılının Kasım ayında hizmete açıldı.


±0.00 kotu planı

+4.00 kotu planı

+8.00 kotu planı

+12.00 kotu planı

Üsse eklenecek her yeni yapı için üssün iç dolaşımı, giriş-çıkışları, dış mekan ilişkileri ve altyapı kurgusunu yeniden ele almak gerekmiş. Avan proje aşamasında ofis mevcut yapıya nasıl eklenecekleri konusunda yoğunlaşmış.

Yaklaşık 10.000 m2 yer kaplayan Akademi binası, mevcut üssün üzerine kurulduğu yapay topoğrafyaya uyum sağlarken, açısı ve 10 metrelik radikal konsoluyla bu sistemi kırıyor.

Teğet Mimarlık'ın tasarladığı Akademi Yapı Kredi Bankası'nın Türkiye çapında kurum içi eğitimlerinin verileceği bir eğitim binası. Bu yüzden hızlı değişen bir sirkülasyona sahip. Kullanıcıları eğitim işlevinin yapının tümüne dağılmasını istemiş.

İşveren tasarım aşamasının ilk başlarında yüksek bir yapı olmasını arzu etmiş.


Yamaca yerleşen Üssün batı ucunu işaretliyor. Ayrı bir bina olarak mevcut Bankacılık Üssü'nün iç dolaşımına entegre olurken, öte yandan onu vurguluyor, özellikle cephesiyle zıt bir dil öneriyor.


Yapıların arakesitleri toplantı sırasında tartışma yaratan konuların başında geldi

Üssün iç sokaklar sistemini açıldığı manzarayla noktalayan atriyum ve onun ayırdığı 2 narin kütle tüm eğitim programını taşıyor. Atriyum bir geçiş mekanı değil, ancak bir geçişin sonunu oluşturuyor.

Atriyumu geçen köprüler ve onu dışarı açan cepler ders aralarında sosyalleşme noktaları. Bunun yanında atriyumun tabanı ve bazadaki yemekhaneye inen merdivenler farklı büyüklüklerde etkinliklere sahne olabiliyor. Yapıda çeşitli amaç ve büyüklükteki toplam 35 sınıf bulunuyor.


Yemekhaneye inen atriyum merdivenleri aynı zamanda amfi şeklinde de çalışıyor

İşveren sıcak ve renkli bir iç mekan istediğini belirtmiş. Renk konusunda tecrübesiz olduklarını belirten Uçar, ana mekandaki renkler ve ana sınıf duvarlarının renkleri konusunda denemelerde bulunduklarını açıklıyor. Buna çözüm olarak kurumsal renklerdeki kayar perdeler bulunmuş.


Son katta bulunan çelik köprü mevcut yapıya yapılmış bir gönderme

Atriyum zemininde kafeterya, ofisler, kütüphane ve danışma yer alıyor. Zemindeki havuzdan çıkan çelik merdiven, bodrumdaki toplantı salonunun fuayesinden tepede çok amaçlı kullanılabilecek büyük köprüye dek tüm kat ve köprüleri birbirine bağlıyor.

Kütle, gerilmiş bakır panellerle kaplanmış. Ofisin malzemeyi iyi tanıması ve uygulayıcının becerisi sayesinde bakır kaplama binanın dış kimliğini oluşturuyor. Bazı yerlerde düz, bazı yerlerde ise ters yüzeylerin biraraya gelmesi cephede "pikselleşme" hissini yaratıyor. Yapının atriyum dışındaki tüm kütlesini aluminyum doğrama+bakır panellerden oluşan bu çift cephe sistemi sarıyor. İşlenmemiş klasik bakır zaman içerisinde renk ve doku değişimleri geçirmesi bekleniyor.

Atriyumun üstü ve manzaraya açılan cephe 3 cidarlı camdan daha hafif olan hava yastıklarıyla geçilmiş. Bu yastıklar mevcut yapılara yapılmış başka bir gönderme.

Toplantı sırasında Kurtul Erkmen mevcut bina ile YKB'nin birleşme alanlarının ilişkisinin neye dayandığını sordu. Binanın neden mevcut binanın içinden çıkmadığını merak ettiğini belirtirken cephenin mevcutla olan tersliğinin de oldukça anıtsal olduğunu söyledi.

Buna karşılık Ertuğ Uçar, mevcut binanın deforme olmaması adına naif bir rüzgarlıkla birbirine bağlandığını açıkladı.


Yemekhane ve kütüphanedeki aluminyum panolar Nermin Er'e, kafeteryadaki ağaçlar ise Meriç Kara'ya ait

Akademi'nin katlarında yer alan içecek istasyonları, atriyum iç cephesini saran kayar panolar, çok amaçlı salona ışık alan koniler, ortak alanda ve yemekhanede yer alan bazı mobilyalar Teğet Mimarlık tarafından tasarlanmış. Ofis aynı zamanda yapım sırasında kontrolörlüğü de üstlenmiş.

ARKİV Buluşmaları Hakkında

Kapalı oturumlar halinde düzenlenen buluşmalarda her oturumda farklı bir proje geziliyor ve tartışılıyor.

ARKİV Buluşmaları'nın yedinci toplantısı GAD Architects tarafından tasarlanan Kuum Hotel Spa & Residences'da gerçekleşecek.

Buluşmaların kaydedildiği videolar, ARKİV'de ilgili projelerin başlıkları altında yayınlanıyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.