Haberler

Vizesiz Rusya'dan Mimari Yansımalar

Tarih: 14 Mayıs 2010 Kaynak: Wikipedia, Skypalace Derleyen: Derya Yazman
Rusya, geçirmiş olduğu savaşlar, yıkımlar, yangınlar ve politik değişimlere rağmen Dünya'daki zorluklar karşısında direnen güçlü ülkelerden biri. Doğu Slavlarla başlayan tarihsel süreci, geçirdiği birçok evrimlerin ardından Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'nin bağımsız bir hale gelmesi ile Rusya Federasyonu'nun oluşumunun ardından bugünkü şeklini aldı.

Bu hafta içinde yapılan anlaşma ile Rusya da artık vizesiz olarak gidebileceğimiz ülkeler kervanına katıldı. Bu durum aslında turist olarak kenti gezebilmek, farklı dönemlerin kentsel ve mimari ölçekteki yansımalarını görebilmek adına olumlu bir yaklaşım. Çünkü Rusya, Avrupa ülkelerinden sonra mimari açıdan her dönemin farklı izlerini içinde barındıran ve bu izleri de koruyabilen bir ülke.


Ağaç Bina Modelleri

Rusların mimari süreci, Slavlar'ın yapmış olduğu ağaç evler ile başladı. O dönemde ağaç, "sonsuzluğun sembolü" olarak nitelendirildi. Kyivan Rus'da ahşap kiliseler yapıldı. Daha sonraları Bizans kültürü benimsenerek, Slav mimarlar kendi geliştirdikleri matematiksel hesapları kullanmayı tercih ettiler. Kyivan Rus'daki taş kiliseler, Yunanlar tarafından Bizans uslübu ile inşa edildi.


1198 - 1199 Dönemi Kilisesi

12. yy'dan sonra Doğu Slavik taş mimari tarzı, Beyaz Rusya'da belirmeye başladı. Beyaz Rusya kendi mimari tarzını Batı Avrupa Tarzı olarak nitenlendirdi. Çünkü o dönem, Beyaz Rusya'daki aristokratlar Katolikliği değiştirmek istiyordu. Bu nedenle bu dönemde mimari açıdan Batı tarzı benimsendi.



St Nicholas Kilisesi, 1535

1237 - 1240 dönemlerinde Rusya, Moğollar tarafından işgal edildi. Bu dönemde kent parçalanmak istendi ve mimari açıdan gelişim durakladı. Doğu Rus döneminin ilk taş kilisesi bu dönemde ancak 2 nesil sonrasında inşa edilebildi. Bir tek Novgorod ve Pskov'da kiliseler yapıldı.


St. Basil Katedrali, 1555 - 1561

15. yy'da Moskova'daki okullardaki mimari gelişimi Pskov'dan mimarlar destekledi. Bu mimarlar Moskova mimarisi adına seçkin rollere sahipti. 16. yy'da Pskov'daki okullar Eski Rus tarzı mimarisinden sonra kuzey mimari tarzının oluşumunu tetikledi ve Moskova tarzını oluşturdu. Bu dönemin en önemli yapılarından biri St. Basil Katedrali. Pskov'lu mimar Postnik Yakovlev tarafından 1555 - 1561 tarihlerinde inşa edilen katedral, Rus Gotik tarzını en iyi şekilde gösteriyor.


1690 - 1693 Dönemi Kilisesi, Moskova

17. yy'da Naryshkins ve Stroganovs adlarındaki zengin tüccar aileleri, Rusya'da Avrupa mimarisine benzer (Rus Barok Mimarisi) tarzda kiliselerin yapımına destek oldu. Rusya, 17. ve 18. yy'larda Sibirya üzerinde sömürge kurma teşebbüsünde bulundu. Bu durum Sibirya Barok tarzını doğurdu. 18. yy'ın sonlarında ve 19.yy'ın ortalarında da Moskova ve St Petersburg'da baskın olan tarz Neoklasizm / İmparatorluk'tu. Bu dönemin en önemli Rus mimarları ise Vasily Bazhenov, Matvei Kazakov, Andrei Voronikhin, Andreyan Zakharov'du.


Vladimir Lenin Müzesi, 1880 - 1890, Moskova

1812 yılında Napolyon ile olan savaş döneminde Moskova yandı ve 1850'lere kadar hiçbir şey yapılmadı. Bu dönemde "milliyetçilik" olgusu Rusya'da kendini oldukça gösterdi ve bu durum mimariye de yansıdı. 19. yy'da geleneksel Rus mimarları, Rus Mimarisi'ni yeniden canlandırmaya başladılar. Genellikle Moskova tarzı çizimler yapıldı, fakat bazen diğer mimari tarzlardan da destek alındı. Örneğin, Bizans tarzı canlandırma modelinin de hakim olduğu görülüyor.


Moskova'da Konstrüktivizm Tarzı Bina: Zuyev Çalışanlar Kulübü, 1926 - 1929

20. yy'ın başlarında da ilk önce, Komunizm bir çok Rus ve Yahudi entelektüeller tarafından desteklendi. 1920'lerde ise ultra - modern "konstrüktivizm" tarzını yarattılar.


Mokhovaya Caddesi Binası


Moskova Otel


STO Binası

Daha sonra da "Stalin" tarzı öne çıktı. Fakat Stalin tarzı, Konstrüktivizm gibi değildi, daha çok neo-klasik mimariye benziyordu. 1931 - 1935 seneleri arasında inşa edilen Moskova'nın en önemli Stalin tarzı yapıları Mokhovaya Caddesi Binası, Moskova Otel, STO Binası idi.

1935'de yapılan Moskova Master Planı da Stalin kentsel gelişim modelini içeriyordu. Bu plana göre bazı kararlar alınmıştı:
- Kentsel yapı adalarının büyüklükleri 1,5 - 2 ha'dan 9 - 15 ha kadar çıkabilir.

- Yeni gelişim alanlarında nüfus yoğunluğu 400 ki/ha ile sınırlanmalı.

- Binalar, en fazla 6 katlı olmalı. Fakat 1. derece ana caddelerde 7 - 10 - 14 katlı olabilir.

- Dolgu alanları 1. kademe yollardır. Ancak, 1. kademe konut ve ofis binaları için imara açılabilir.


Moskova Metro İstasyonları


Moskova Metro İstasyonları

Bu dönemde Sovyetler Birliği, "yeraltı sarayları" olarak nitelendirilen metro mimarisine önem verdi. Moskova ve St. Petersburg'un dışında da diğer Sovyet şehirleri olan Kyiv, Kharkiv, Tiblis, Bakü'de metro istasyonu tasarladı. Bu tasarımlarda sanatın etkisini de görmek oldukça mümkün. Yapılan bu metro istasyon tasarımları aslında şehirlerin sanatsal ve mimari açıdan sembollerini simgeliyordu.


2000 - 2001 Dönemlerinde Yapılan Kilise

1990 ve 2000'li yıllarda binlerce yeni ibadet yeri inşa edildi. Bazı Rus mimarisi hayranları bu dönemde yapılan yapılar hakkında şu yorumları yapmış:
- Rusya'nın en yeni dini yapıları, dünya seviyesinde değiller.
- Rus mimarisinin gelişimi, Ortodoks felsefesine oturmalıydı.
- Bunlar, Rus gelenekselliğidir.


Moskova Merkezi İş Alanı

Günümüzde ise Dünya'nın birçok ülkesinde olduğu gibi Rusya'da da gökdelenler yükseliyor. Gökdelenlerin bulunduğu Moskova'nın merkezi iş alanı, modern Rusya'yı yansıtıyor.

Konuyla İlgili Linkler
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.