Haberler

Süleymaniye'nin göğsünde çiçekler açtı

Tarih: 14 Mayıs 2010 Kaynak: Sabah Yazan: Hasan Ay
Mimar Sinan'ın en önemli eserleri arasında yer alan Süleymaniye Camisi'nin restorasyonu sırasında, 16. yüzyıla ait çiniler ve çiçek motifli kalem işi desenler ortaya çıktı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Ramazan ayına yetişmesi talimatını verdiği Süleymaniye Camisi'ndeki restorasyon çalışmaları sırasında 453 yıllık bir keşif yapıldı. Restorasyon kapsamında yapılan raspa çalışmasıyla, Süleymaniye Camisi'nin aslan göğsü ve fil ayağı bölümlerinde, caminin yapıldığı döneme ait turkuvaz renkli çini ve çiçek motifli kalem işi desenlere ulaşıldı. 1550-1557 yılları arasında, dönemin padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın Mimar Sinan'a inşa ettirdiği Süleymaniye Camisi'nin restorasyonuna, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce 2007'de başlandı. Restorasyon sırasında ana kubbe aslan göğüslerinde yapılan raspa çalışmasında, caminin orijinal kalem işi bezemeleri ortaya çıktı.

Yapılan incelemede, desenlerin, klasik dönem bezeme üslubuyla yapıldığı, renk, desen kompozisyonu ve desenlerde bulunan ölçülerin detaylarının 16. yüzyıldaki örneklerle eşleştiği öğrenildi. Uzmanlar, ortaya çıkan ve çiçek motiflerinin hakim olduğu bezemelerin, caminin yapım tarihinde sarayın nakkaş başı Karamemi tarafından yapıldığının tahmini üzerinde durdu. Ortaya çıkan orijinal desenlerle ilgili olarak toplanan Uzmanlar Kurulu, ana kubbede kalem işi araştırma raspalarına devam edilmesi yönünde karar verdi.

Orjinal ve sıcak renkler

Öte yandan camideki iki fil ayağı bölümünde bulunan hat çalışmasının etrafında ise, eserin yapıldığı döneme ait çini işlemelere ulaşıldı. Çinilerin üzerinin daha önceki onarımlarda sıvayla kapatıldığı belirlendi. Süleymaniye'nin vakıf envanteri açısından İstanbul'un çok özel bir yeri olduğunu kaydeden Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, "Süleymaniye Camisi'ndeki sıvanın altından Osmanlılara ait çok güzel süslemeler çıktı. Depremde zarar gördükçe bu yapılar da dönemine göre yenilenmiş. Eserin ilk yapılığı zamanki o orijinal, sıcak renklerin çıkması bizi çok heyecanlandırdı" diye konuştu.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.