Haberler

Haliç Köprüsü'nün mimarı Hakan Kıran bu kez müteahhitlik koltuğuna oturdu

Tarih: 18 Mayıs 2010 Kaynak: Radikal Yazan: Nuriye Doğu
Önümüzdeki yıl tamamlanması planlanan bol tartışmalı Haliç Köprüsü'nün mimarı Hakan Kıran, 'Göktürk Residence' projesiyle müteahhitlik koltuğuna da oturdu. Kıran, 'Ya batacağım ya çıkacağım' dediği projeye 45 milyon dolar yatırdı.

"Türkiye'de iş yapmak, projelerinizi patronlara kabul ettirmek zor. Ben bunu 25 yılda çok kez yaşadım. Çılgın projelerime güvenen çok az patronla karşılaştım" diyen Türkiye'nin en başarılı mimarlarından Hakan Kıran, bu kez hem çiziyor hem inşaa ediyor. Kıran, kimseye kabul ettirmek zorunda kalmadan, çizdiğini özgürce hayata geçireceği ‘Göktürk Residence' projesiyle Kemerburgaz'da alışılmışın dışında bir konut projesine imza atıyor.

Kendisi de 11 yıldır Göktürk'te yaşayan Kıran, şehrin kalabalığından kaçanları toplamda 120 daireden oluşan yeni yaşam alanına davet ediyor. Şimdiden projeye ilgi olduğunu ve müşteri portföyü oluşturmaya başladıklarını söyleyen Kıran'a göre, 2011 sonbaharında teslim edilecek daireler kısa sürede satılacak. Kendi tasarımını görebilmek için müteahhitliği denediğini vurgulayan Kıran'a göre, bir mimarın eserini görebilmesi için mutlaka iyi bir işverene ihtiyacı var...

‘İkinci ev için bekliyorlar'
Türkiye'nin artık dünyada adından bahsettirecek iyi binalara sahip olması gerektiğinin altını çizen mimar Kıran, ‘Göktürk Residence'da yapacaklarını şöyle anlatıyor:

"Kemerburgaz, Göktürk gürültüden kaçmak isteyenler için çok uygun bir bölge, hem de şehrin merkezine çok yakın. Projemiz iki parselde karma fonksiyonlu. Yani hem konut, hem ofis... Dipdibe konutlardan çok sıkılmış biri olarak, bu projede görmek istemediğim her şeyin tersini planladım. Örneğin, asansör ve merdivenler kimsenin göremeyeceği şekilde tasarlandı. Kimsenin özel hayatına müdahale edilmeyecek. İnsanlar perdelerini kapatmadan yaşayabilecek. Günün ihtiyaçları bunlar. Dairelerin tavan yüksekliği 3.4 metre. Yani eski evler gibi yüksek tavanlı ve oldukça ferah. Cephe mimarisinde de çok iddialıyız. Dış cephede özel bir yalıtım uyguladık. İngiltere'den ithal renkli tuğla kullandık. Başlangıçta metrekaresi 3 bin 500 dolarla satışa çıkacağız. Sonra 5 bin dolar olacak. Göktürk, kuzeyde olduğu için depremde tehlike riski daha az. Bunun izin Boğazda oturup da bir de bu bölgeden ev alanlar var. İkinci ev için bizim projemizi bekleyenler var şimdiden."

Göktürk Residence'da bir konut projesinden beklediklerini gerçekleştireceğini söyleyen Kıran, havuzu binanın en tepesine yerleştireceklerini söyledi. Kıran, "Böylece hem kimse kimseyi rahatsız etmeyecek, hem de manzara ve güneşin keyfi daha fazla çıkarılacak" dedi. Bir mimar olarak bu fikirleri proje sahibine kabul ettirmenin zor olacağına dikkat çeken Kıran, "Belki maliyetler yüksek olabilir. Proje sahipleri de bunu riskli bulur. Ben tüm bu riskleri alarak istediğim gibi bir proje yapıyorum. Ya batacağım, ya çıkacağım..." diye konuştu.

Dükkanları da yüksek tavanlı ve geniş inşaa edeceklerini aktaran Kıran, ilk dükkanı da kendisine ayıracağını ve sahibi olduğu Gezistanbul Pastaneleri'nin Kemerburgaz şubesiyle ofisini buraya taşıyacaklarını ifade etti.

Sıkılan ‘mutluluk küpü'ne
Hakan Kıran, projede yer alacak ilginç bir detayı da şöyle anlattı: "Her ne kadar aileler için bir yaşam alanı oluştursak da, aile üyelerinin de zaman zaman yalnız kalmaya ihtiyacı var. Onlar için de özgürlük alanları düşündük ve ‘mutluluk küpü' fikri ortaya çıktı. Bu küpler, binanın dışında ve kimsenin rahatsız etmeyeceği şekilde yapılacak. Tavan yüksekliği 5 metre olan küplerin bahçeleri de var. İsteyen küpün içini asma katla değiştirebilir."

Hakan Kıran projede, SPA, fitness salonu gibi hizmetlerin de yer aldığını belirterek, "Dairelere özel hizmet de verilecek" dedi.

Haliç için Da Vinci'nin köyünü gezdi
Bugüne kadar Türkiye'de yüzlerce restorasyon projesinde yer alan Hakan Kıran'ın en bilinen projeleri arasında Mydonose Showland, Gloria Jeans, Saray Muhallebicisi ve D&R'ların tasarımları yer alıyor.

Ayrıca Kıran'ın yapımı devam eden ve çok ses getiren projeleri de var. Kabataş İskelesi Martı projesi ve Haliç Köprüsü bunların başında geliyor. Ünlü ressam ve mimar Leonardo Da Vinci'nin 1502 yılında Haliç için çizdiği köprünün Eyüp-Sütlüce arasına yapılması planlanıyor. Bu projede de yer alan Hakan Kıran, Da Vinci'nin ruhuna sadık kalmak için ressamın İtalya'da dünyaya geldiği köye giderek, hayatını incelemiş. Projeye özellikle yurtdışından yoğun ilgi olduğunu aktaran Hakan Kıran, "Henüz Türkiye'de projenin önemi tam olarak farkedilemedi. Ancak dünyadan projeye büyük ilgi var. Projeyi tamamladık. 2011 yılı sonunda hayata geçecek" diye konuştu.

Mesleğine aşık 25 yıllık bir mimar olan ve çok sayıda projeye imza atan Hakan Kıran, aynı zamanda konservatuar mezunu bir müzik tutkunu.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.