Haberler

Yeditepenin Silüetleri

Tarih: 18 Mayıs 2010 Kaynak: Milliyet Cadde Yazan: Yasemin Bay
Fotoğraf sanatçısı Halim Kulaksız, sanatta 50'nci yılını İstanbul fotoğrafları albümüyle kutluyor. Türkiye'deki ilk renkli fotoğraf sergisini 1971 yılında açan Kulaksız, önümüzdeki günlerde de 50 yıllık fotoğraf serüvenini anlatan bir retrospektif kitap yayımlayacak.

Son 10 yıldır İstanbul üzerine çalışıyorsunuz. Neydi sizi bu şehri tam 10 yıldır fotoğraflamaya iten neden?
İstanbul'un 1960'lı yıllardan beri fotoğrafını çekiyorum. İstanbul benim yaşadığım şehir, üstelik de dünyanın en güzel şehirlerinden biri. Hakkında yazılan kitapları ve açılan sergileri hep izledim. Gördüm ki fotoğraflar genellikle Sultanahmet, Eminönü, Balat, Zeyrek, Beyoğlu ve yine genellikle yaşam fotoğrafları. Ayrıca İstanbul'un kötü taraflarını ön plana çıkarmak sanki marifet ve sanatmış gibi Osmanlı devrinden beri bu tekrarlanıyor. Bu yüzden 2000'li yılların başında başka bir görüş açısıyla İstanbul'u yeniden fotoğraflamaya başladım. Amacım, şehrin güzelliklerini ortaya çıkarmak ve bu yıllardaki İstanbul'u geleceğe taşımak.

Kitaptaki fotoğraflarınızı farklı bir teknikle çekmişsiniz. Nasıl bir teknik bu?
Benim panoramik fotoğraflarım 6-20 kare arasında parça parça fotoğraflardan oluşuyor. Ana amacım konunun belgesel değerini kaybetmemek. Onun için photoshop programında çektiğim herbir kareyi tek tek birleştirerek bazen saatler, bazen günler harcayarak kendi panoramamı oluşturuyorum. 15 yılı aşkın zamandır photoshop başında günde en az sekiz saat çalışıyorum.

Neden panoramik çalışmayı tercih ettiniz?
İstanbul yedi tepe üzerine kurulduğu için dünyanın en güzel siluetlerini veren şehir. Bu siluetleri tek kare fotoğrafla anlatmak imkansız. Bu anlatım için en uygun teknik panorama tekniği. Bu tekniği nasıl kullanacağıma insan gözünü inceleyerek karar verdim. İnsan gözü yaklaşık 180 derece açıyı algılıyor fakat daha az bir kısmını net görüyor. Gözün algıladığı bir açıyı net bir şekilde fotoğrafta yansıtırsam en uygununu yaparım diye düşündüm.

İstanbul'u fotoğraflarken nelere dikkat ettiniz?
Önce siluetleri ortaya çıkaracak uygun açıları bulmaya çalıştım. Panoramaları yaparken uygun noktaları buldum. En zoru, uygun ışık ve zamanı tespit etmek oldu. Aynı noktalara defalarca gittim. Saatlerce beklediğim; bazen de hiç fotoğraf çekmeden geri döndüğüm günler oldu. Bir fotoğrafın ruhu ve atmosferi olmazsa sıradanlaşır. Fotoğrafın ruhu çekenin tekniğini, atmosferi ışığını, kompozisyonunu kapsar. Günlük yaşamın içinde bakıp göremediğimiz şehrin görüntülerini ortaya koyarak İstanbul'un ne kadar güzel olduğunu vurgulamak istedim.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.